Продукти

Користь і шкода буряків для здоров’я людини

Буряк — популярний овоч в наших широтах. Наші предки використовували її в кулінарних і медичних цілях, а юні красуні любили мазати щічки червоним буряковим соком. На території України, Білорусі та частини Росії буряк прийнято називати буряком або Бурак. Він дуже корисний в сирому і вареному вигляді, крім того, він зберігає свої корисні якості навіть після тривалого зберігання.

Зміст

  • Калорійність і харчова цінність
  • Вітаміни, макро- і мікроелементи
  • Різновиди буряка
  • Сорти столового буряку
  • Чим корисна буряк
    • Для чоловіків
    • Для жінок
  • Особливості вживання
    • При вагітності
    • При лактації
    • При схудненні
    • При панкреатиті
    • При цукровому діабеті
    • Коли можна давати дитині
  • Як використовують в кулінарії
  • Як вибрати при покупці
  • Як зберегти взимку
  • Застосування в народній медицині
    • Від анемії
    • Від нежиті
    • Від запору
  • Як можна використовувати в косметичних цілях
    • Для шкіри обличчя
    • Для волосся
  • Протипоказання і шкоду

Калорійність і харчова цінність

В 100 грамах сирої коренеплоду міститься 42,7 ккал . Вуглеводи в складі буряка займають 3,7% від загальної маси, білки — 1,6%, загальна частина жирів — менше 0,1%. Серед вуглеводів найбільша частина припадає на прості вуглеводи, маса яких в 100 грамах продукту становить 6,7 г.

Практично в кожній країні Європи в період епідемії чуми люди вживали буряковий сік в якості профілактичних заходів.

варена буряк містить трохи більше калорій, однак різниця не суттєва, і варений коренеплід також підходить для людей, які прагнуть схуднути. На 100 г вареного бурака доводиться 49 ккал . В даному продукті практично відсутні рослинні жири. Білків на 100 г продукту — 1,8 г, вуглеводів — 10,8 г.

Вітаміни, макро- і мікроелементи

Буряк дуже багата корисними речовинами, серед яких багато вітамінів і макро-, мікроелементів:

  • залізо, калій, кальцій, магній.
  • натрій, сірка, цинк, бор, фосфор, мідь, йод.
  • вітамін В1 і В2.
  • фолієва і пантотенова кислоти.
  • вітамін С, А, Р.
  • бета-каротин, ніацин.

Крім перерахованих вітамінів і мінералів, коренеплід містить органічні кислоти, в числі яких лимонна, яблучна і щавлева. Продукт також багатий амінокислотами, які виконують важливі функції (аргінін, бетанин, гістидин, валін, лізин).

Різновиди буряка

Звичайна буряк ділиться на три групи:

  • їдальня.
  • цукрова.
  • кормова.

Столові буряки ділиться на два основних види: білу і червону. Відмінності в кольорах ніяким чином не впливають на смак. Білий коренеплід смаком нагадує свого червоного товариша, проте його використовують в тих стравах, де забарвлення в червоний колір небажаний.

Столові буряки бувають кулястої і циліндричної форми. Розміри і вага плодів варіюються від кількох грам до декількох кілограм.

Існує також сонячно-жовта і смугаста буряк, яку селекціонери вивели з декоративною метою, хоча такі овочі також застосовуються в їжу.

Цукровий буряк в більшості випадків вирощують в промислових цілях для її подальшої переробки на етанол і цукор. Такі коренеплоди мають сніжно-біле забарвлення і містять до 22% сахарози. Цукровий буряк використовується в якості натурального підсолоджувача для компотів, фруктових салатів, сиропів і т. Д.

Кормова буряк вирощується для сільськогосподарських тварин. В її складі містяться практично ті ж речовини, що і в столовому коренеплоду. Єдина відмінність — кормової буряк містить більше клітковини і білка. Крім того, його легше і вигідніше культивувати, так як деякі екземпляри досягають ваги в 20 кг і більше.

Сорти столового буряку

По термінах дозрівання буряк ділиться на ранню, середньостиглу і пізню. Нижче ми наведемо список найбільш популярних сортів столового буряку в нашому регіоні:

  • «Єгипетська» — ранній сорт. Має кулясті плоди, солодкуватий смак і невеликі розміри (близько 250 г).
  • «Червона куля» — ранній сорт буряка з соковитою і смачною м’якоттю.
  • «вінегретних Мармеладка» — ранньостиглий сорт з великими плодами і щільною м’якоттю.
  • «Бордо 237» — один з найпопулярніших середньостиглих сортів буряка, який відрізняється своєю невибагливістю у догляді.
  • «Пабло» — середньостиглий вид бурака, проростає практично на будь-якому типі грунту. Добре піддається тривалому зберіганню і придатний для приготування будь-яких страв.

Якщо ви страждаєте на сечокам’яну хворобу, гастрит, гіпотонією або на цукровий діабет, то перед вживанням проконсультуйтеся з лікарем.

  • «Детройт »- один із затребуваних сортів середньостиглих буряків серед дачників. Володіє відмінними смаковими якостями і відрізняється високою врожайністю на квадратний метр посівів.
  • «Ренова» — пізній сорт буряка з циліндричними плодами. М’якоть щільна, з фіолетовим відтінком, зберігається до 7 місяців.
  • «Мона» — пізній сорт буряків з м’якою, соковитою і ароматною м’якоттю.

Чим корисна буряк

Бурак здавна застосовували для лікування хронічних закрепів. У складі бурака є клітковина і органічні кислоти, які налагоджують функції метаболізму, нейтралізують гнильні процеси і підсилюють перистальтику кишечника.

В коренеплоді присутній дуже корисна речовина — бетаїн. Завдяки йому нормалізується жировий обмін і налагоджується функція печінки. Крім того, саме бетаїн запобігає різкі скачки артеріального тиску, які можуть призвести до гіпертонічного кризу. Бетаїн дуже корисний при ожирінні, тому буряк — інгредієнт багатьох лікувальних і профілактичних дієт.

Буряк багата на магній. При нестачі магнію починаються проблеми з серцево-судинною і нервовою системою. Магній допомагає знизити артеріальний тиск, а також істотно скоротити ризик розвитку атеросклерозу. Буряк також виявляє сечогінну і легке проносне дію, завдяки чому тиск ще більше приходить в норму (актуально для гіпертоніків).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вплив блакитного кольору на здоров'я

Бурак — незамінний овоч при гострих респіраторних захворюваннях, так як його компоненти мають протизапальний, знеболюючий і жарознижуючий ефекти . У народі давно відомо, що буряк допомагає впоратися з похміллям.

Коренеплід дуже корисний для нормальної функції кровотворення. Бурак допомагає ефективно впоратися з анемією і іншими захворюваннями крові середньої тяжкості. При вагітності коренеплід приносить користь не тільки матері, але і її дитині. Фолієва кислота, яка присутня в буряках, відповідає за нормальний розвиток і будова нервової системи майбутнього малюка. Залізо і фосфор беруть участь в побудові скелетних кісток і зубів.

Лікувальні рецепти на основі бурака описані в працях відомих стародавніх лікарів Гіппократа й Авіценни.

Регулярне вживання буряка запобігає ризику розвитку онкологічних захворювань. Коренеплід налагоджує функцію щитовидної залози і енергетичні процеси на клітинному рівні.

Для чоловіків

Буряк проявляє наступні корисні властивості щодо чоловічого організму:

  • Компоненти коренеплоду ефективно знезаражують кишечник від шкідливих бактерій і мікроорганізмів, які здатні викликати захворювання статевої системи.
  • Сік бурака містить велику кількість цинку, який відіграє важливу роль в нормальному функціонуванні передміхурової залози.
  • Завдяки наявності в коренеплоді бета-каротину, можна убезпечити передміхурову залозу від розвитку доброякісних пухлин .

Свіжа буряк також проявляє ефективність в плані лікування чоловічого статевого безсилля і відсутності ерекції.

Для жінок

Коренеплід здатний принести таку користь жіночому організму:

  • Знеболює і зупиняє кровотечу в критичні дні.
  • На основі буряка і її листочків можна робити маски для обличчя і шкіри, які поліпшать стан шкірних покривів і приберуть зморшки.
  • Жінки набагато бол ьше чоловіків схильні до атеросклерозу і гіпертонії. Коренеплід здатний запобігти дані підступні захворювання.

Особливості вживання

Для різних вікових груп і при певних ситуаціях буряк слід вживати різними способами.

При вагітності

Практично у всіх майбутніх мам підвищується рівень артеріального тиску в третьому триместрі вагітності, що пов’язано з набором маси тіла. Для нормалізації артеріального тиску рекомендується вживати по 50 г бурякового соку вранці і ввечері після прийняття їжі. На основі соку з бурака можна також робити мікроклізми від запору, який є частим недугою вагітних.

Майбутні матусі можуть захворіти на ГРВІ в період виношування дитини, але лікувати таке захворювання синтетичними медикаментозними засобами протипоказано. У такому випадку можна використовувати буряковий сік. Для закапування носа досить 3-4 крапельки в кожну ніздрю, полоскати горло 3-4 рази на день за 1 годину до їжі (сік розвести з водою в рівних пропорціях).

При лактації

у період лактації при відсутності протипоказань буряк можна вживати в будь-якому вигляді. Є сенс додавати в свіжі салати, їсти невеликими скибочками разом із злаковими кашами, готувати сік, борщ, тушковані овочі. Фахівці відзначають, що в період грудного вигодовування дитини буряк найкраще вживати у відвареному вигляді з додаванням лляного або оливкової олії холодного віджиму. Введення буряка в раціон — лише один з пунктів дієти для годуючих мам.

При схудненні

Нижче ми наведемо одну з найбільш ефективних схем для схуднення за допомогою столового коренеплоду. Тривалість дієти — 21 день, в подальшому намагаємося якомога суворіше дотримуватися правил здорового харчування, інакше зайві кілограми можуть повернутися з поповненням:

  • Як сніданків використовуйте фруктові салати, морква, чорнослив, капусту і буряк. Бурак в відварному вигляді необхідно снідати по понеділках і вівторках, в сирому вигляді — по суботах, в інші дні наповніть свій раціон іншими фруктами і овочами без цукру і харчових добавок.
  • Кожен понеділок, вівторок, четвер і п’ятницю готуйте собі салати на основі бурака. У них можна додавати трошки морквини або яблук з чорносливом. Крім буряків, вживайте куряче м’ясо або рибу і якусь пісну кашу.
  • Вечеря понеділка і двох вихідних днів повинен складатися з вареного буряка і одного стаканчика нежирного кефіру.

при панкреатиті

Якщо людина хворіє панкреатитом, то вводити буряк в його раціон слід поступово, причому вживати її можна тільки в відвареному вигляді. У перший день необхідно з’їсти всього 1 ст. л. коренеплоду, на другий день порцію можна збільшити в 1,5-2 рази. Максимально допустима денна порція вареного бурака при панкреатиті повинна складати 100 м Пам’ятайте, що в салат з даного овоча можна додавати оцет, лимонну кислоту або лимонний сік.

При цукровому діабеті

При цукровому діабеті найкраще їсти варений коренеплід, так як в ньому міститься набагато менше сахарози. Максимально допустима денна норма становить 150 г, сирого бурака можна з’їсти не більше 70 г на добу. Фахівці відзначають, що при цукровому діабеті другого типу можна вживати свіжий буряковий сік, але не більше 200 г в день, при цьому слід контролювати рівень цукру в крові. Для отримання детальної інформації з приводу дієтичного харчування найкраще проконсультуватися з лікарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кавун - користь і шкода

Коли можна давати дитині

Педіатри відзначають, що якщо у дитини немає алергічних реакцій на компоненти буряка, то її можна вводити в раціон вже з 8-9 місяців. Але робити це слід тільки після попереднього додавання в дитяче меню інших овочів (картоплі, кабачків, брокколі, моркви).

Буряк з медом в рівних пропорціях допомагає швидко і ефективно знизити рівень артеріального тиску.

Іноді коренеплід у відварному вигляді можна давати дитині з шестимісячного віку. Найчастіше лікарі самі рекомендують батькам давати своїй дитині буряк, якщо малюк відчуває проблеми зі стільцем або має знижену перистальтику кишечника.

Як використовують в кулінарії

В кулінарії використовуються не тільки бурякові плоди, для приготування страв кухарі також застосовують листя. На основі коренеплоду можна приготувати:

  • окрошку або борщ.
  • борщ, холодник.
  • вітамінний салат, заправлений рослинним маслом (+ чорнослив, курага або родзинки).
  • вінегрет, оселедець «під шубою».
  • салат «Щітка» на основі бурака, моркви і білокачанної капусти.

Крім вищевказаних традиційних страв , буряк використовують для приготування різноманітних екзотичних десертів:

  • сорбет (дуже смачне морозиво, яке не містить в своєму складі молочних продуктів).
  • мармелад, рахат-лукум, різноманітні пироги і тістечка.
  • фруктові салати з екзотичних фруктів, родзинкою яких стає додавання шматочків буряка.

Коренеплід відмінно поєднується практично з будь-яким блюдом, крім того, його часто використовують як природний барвник для маринадів і заправок.

Як приготувати смачний борщ дивіться у відео

Як вибрати при покупці

Якщо ви хочете придбати якісні й і стиглий коренеплід, то дотримуйтесь нижче вказані правила при покупці:

  • Найкраще купувати молодий буряк.
  • Бурак повинен бути щільним, так як млявий овоч — ознака довгого зберігання.
  • Не купуйте плоди, які мають пошкодження або гнилі. Продавець може зробити вам знижку і сказати, що таку буряк можна обрізати, але краще заплатите більше і купите молодий бурачок.
  • Колір якісного овоча від темно-червоного до темно-бордового.

купувати коренеплоди найкраще на ринку, де люди торгують власною продукцією. Продукція супермаркетів вирощується на великих агротехнічних підприємствах, де якість відходить на другий план. Головною метою підприємців стає високий рівень врожайності, досягти якого найпростіше, додаючи в грунт з овочами хімічні добавки.

Як зберегти взимку

Зберігайте коренеплоди в прохолодному сухому місці. Якщо у вас є льох, то ви можете зберігати буряк протягом 6-7 місяців. Для цього зробіть в погребі відсік, де буряки не будуть стикатися із землею. Очистіть овочі від листя та бруду, а потім покладіть в невеликі мішечки. Зберігати буряк можна і в холодильнику, але в таких умовах він буде зберігати свіжість не довше двох місяців.

Застосування в народній медицині

Народні цілителі використовують плоди буряка, її листя і сік для лікування багатьох захворювань. Лікуватися за допомогою коренеплоду можна без побоювань, в той час як аптечні препарати мають масу побічних ефектів.

Від анемії

При анемії в організмі хворого виникає дефіцит мінералів феруму (заліза). Буряковий сік містить багато таких мінералів, тому його ефективно використовують для відновлення нормальних показників складу крові. Щоб безпечно вилікувати анемію, приготуйте сік зі свіжих плодів бурака, моркви і редису. Вживайте по 1-2 ст. л. такого соку 3 рази в день перед кожним прийняттям їжі. Продовжуйте терапевтичний курс не менше 2 місяців.

Перша згадка про буряк можна датувати X-XI століттям нашої ери.

При анемії також принесуть користь бурякові салати, в які можна додавати горіхи і чорнослив (вони також сприятливо впливають на склад крові). Варений буряк очищає кров від солей важких металів і залишків патогенних мікроорганізмів.

Від нежиті

Буряковий сік — ефективний засіб проти нежитю інфекційної етіології. Для лікування симптомів застуди його використовували з давніх часів, так як він володіє наступними корисними властивостями: розширює судини і відновлює нормальне дихання, розріджує густі виділення і цілеспрямовано бореться з патогенними мікроорганізмами в носоглотці.

Але сік для закапування в ніс необхідно правильно приготувати, щоб він не викликав печіння і алергічних реакцій:

  • Промиваємо свіжу буряк і, видаливши шкірку, видавлюємо з неї сік.
  • Ми залишаємо сік в холодильнику на 3 4 години.
  • Після закінчення зазначеного часу дістаємо з холодильника сік і залишаємо його на деякий час (поки температура рідини не досягне кімнатної).
  • Змішуємо концентрований сік з попередньо очищеною водою в пропорціях 1 : 2 (для дорослих), 1: 3 (для дітей до 12 років).
  • Закапувати засіб необхідно 3-4 рази в день протягом тижня або до повного одужання.

від запору

Якщо ви хочете позбутися від запору вже через 6-8 годин — приготуйте свіжий буряковий сік. Дорослим слід випити стаканчик такого напою за 30 хвилин до сніданку. Сніданок повинен складатися з кисломолочних продуктів (нежирного сиру, кефіру, ацидофіліну). Лікувати запор у дітей від 7 до 12 років потрібно таким же способом, але дозування зменшувати в 2 рази, для дітей до 7 років дозування зменшувати в 4 рази.

Як можна використовувати в косметичних цілях

Маски і скраби на основі бурака впораються з блідою і старіючої шкірою, поліпшать стан сухої і в’ялої шкіри. Коренеплід — відмінний засіб проти лупи та ослабленого волосся.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рукола - користь і шкода

Для шкіри обличчя

Пектин, калій, бетаїн і аскорбінова кислота — важливі компоненти буряка, зволожать шкіру, додадуть їй еластичність і пружність.

Поживна маска

Щоб приготувати живильну маску на основі бурака, овоч необхідно попередньо відварити, а потім натерти на дрібненькі шматочки. Додати в отриману кашку йогурт або нежирну сметану в пропорціях 1: 1. Таку маску потрібно наносити щодня за півгодини до сну. Вона впорається з проблемною шкірою, наситить її вітамінами і мінералами, очистить пори і додасть еластичність.

Рецепт маски з буряка дивіться у відео

Зволожуюча маска

Зволожуючі маски на основі бурака підійдуть для сухої і проблемою шкіри:

  • Рецепт 1. Відваріть невеликий буряк (150-200 г) і зробіть з неї кашку. Додайте столову ложку молока і 1 ч. Л. соку алое. Наносити маску перед сном на 20-25 хвилин.
  • Рецепт 2. Відіжміть трохи бурякового соку і змішайте його з вершками в пропорціях 3: 1. Наносите таку маску на обличчя щодня на 15-20 хвилин.

Зволожуючим ефектом також будуть мати маски на основі буряка з додаванням мінеральної води, меду і натурального зеленого чаю.

Скраб для особи

Куплені скраби не завжди приносять належний ефект, крім того, вони можуть викликати алергічні реакції та інші побічні ефекти. Приготуйте натуральний скраб для обличчя на основі відвареного бурака: невеликий коренеплід доведіть до стану кашки за допомогою терки і додайте туди столову ложку вівсяних пластівців. Не чекаючи, поки пластівці розбухнуть, починайте користуватися скрабом.

Для волосся

Бурак сприятливо впливає на корені і цибулини волосся. Буряковий сік використовується для лікування і фарбування волосся. Він надає їм шовковистість, пишність і сприяє їх зміцненню.

Фарбування волосся

Фарбування волосся за допомогою коренеплоду — ефективний і безпечний метод, так як натуральний буряковий сік не містить шкідливих хімічних сполук. За допомогою бурака можна надавати темний відтінок волоссю блондинок і робити волосся бордово-чорними в разі брюнеток.

Для зняття похмільного синдрому зробіть свіжий сік з буряка, апельсина, яблука і моркви і вживати його 4-5 разів на день по 100-150 г.

Для приготування натурального барвника відіжміть трохи свіжого соку бурака і додати в нього порошок хни. Дані інгредієнти перемішати до утворення однорідної консистенції і наносити тільки на сухе волосся за допомогою губки.

Пофарбовані волосся покриваються поліетиленовою шапочкою на 15 хвилин, після чого кашку можна змивати без шампуню. Для більш тривалого фарбувального ефекту періодично полощіть волосся в розбавленому буряковому соку.

Маска для зміцнення

Маска для волосся на основі алое і буряка володіє відмінним зміцнює і лікувальним ефектом. Щоб приготувати і правильно поставити маску, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

  • Зробіть кашку з листочків алое і відіжміть склянку свіжого бурякового соку.
  • Змішайте два інгредієнта до утворення однорідної консистенції.
  • Нанесіть отриману маску на волосся, виконуючи при цьому масажують кругові рухи.
  • Одягніть целофанову шапочку і витримайте маску на волоссі протягом 40-50 хвилин.
  • Змийте маску теплою проточною водою без використання шампунів.

Такі процедури рекомендується виконувати щотижня для посилення лікувального ефекту.

Проти лупи

Щоб позбутися від обридлої лупи, наносите на шкіру голови і на волосся кашку з відвареного буряка (можна наносити свіжу, попередньо подрібнену на тертці). Після нанесення маски на голову надягніть целофанову шапочку.

Маску слід витримувати півгодини, потім змивати без шампуню. Проводити такі процедури необхідно 1-2 рази в тиждень протягом 2 місяців. Періодично можна мити голову в воді, де варився буряк.

Протипоказання і шкоду

Буряк не здатна завдати шкоди здоровій людині, так як не містить небезпечних хімічних сполук в своєму складі. Шкода коренеплід може принести тільки людям, які мають протипоказання до його вживання (в деяких випадках їсти даний овоч можна, але в обмежених кількостях):

  • Регулярний прийом великої кількості бурака може викликати спазм кровоносних судин. Тому його слід з обережністю вживати людям, які мають судинні захворювання і хронічні мігрені.
  • Бурак знижує рівень артеріального тиску. Це може погано позначитися на здоров’ї гіпотоніків.

Цукрові буряки в процесі селекції з’явилася лише в 1747 році.

  • Буряк є природним проносним, тому людям, які схильні до частих проносів, такий продукт слід їсти помірно або строго обмежена.
  • Бурак краще не їсти людям (або вживати обмежено, тільки після консультації з лікарем), які страждають гострим або хронічним гастритом з підвищеною кислотністю шлункового вмісту. При гастриті необхідно дотримуватися спеціальної системи харчування.
  • Буряковий сік протипоказаний при сечокам’яній хворобі.
  • Людям, які хворіють на цукровий діабет, слід обмежити в своєму раціоні кількість сирого і вареного бурака.

У даній статті ми розповіли про буряк практично все, що необхідно знати кожній людині. Тепер ви знаєте, як вживати даний овоч при тому чи іншому захворюванні, як його використовувати в косметології та кулінарії, а також як його зберігати і правильно вибирати на ринку.

Про властивості бурякового соку дивіться відео

Схожі статті

Морська капуста: користь і шкода

elena elena

калорійність кави

Axel

Селера для схуднення

Murcia

Арахісова паста: користь і шкода

Alex

Користь і шкода фініків

elena elena

Гарбуз — користь і шкода

Sasha

Риб’ячий жир: користь і шкода

Bobby

Рукола — користь і шкода

Serega

Диня — користь і шкода, калорійність

Scooby

Залишити коментар