Продукти

Користь і шкода часнику

Природа подарувала нам безліч фруктів, ягід і овочів, які мають величезну харчову і лікувальну цінність для нашого організму. Одним з таких щедрих дарів є часник. Що це за агрокультура, в чому її користь, чи існують обмеження для її споживання — про все це піде мова в нашій статті.

Часник — вид багаторічної трави, генетично близькою до цибулі, та відповідних положень овочевим культурам. Як овоч, він популярний у багатьох національних кухнях, оскільки відрізняється гострим, пряним смаком і апетитним ароматом.

Батьківщиною часнику є частина Центральної Азії від східного узбережжя Каспійського моря до Західного Китаю, від півночі Ірану, Афганістану і Пакистану до Туркменістану, Узбекистану, Таджикистану, Киргизстану та Казахстану. Звідти він поширився по всій Європі, а потім — і світу.

Зміст

  • Корисні властивості часнику
  • Користь для чоловіків і жінок
  • Склад
  • Шкода і протипоказання
  • Норма споживання в день
  • Як зберігати часник
  • Народні рецепти на основі часнику

Корисні властивості часнику

Корисні властивості часнику пов’язані, перш за все, з вмістом в ньому ефірного масла аллицина, яке, власне кажучи, і надає йому специфічний смак і запах. Аліцин — потужний антиоксидант і стерилізуючий засіб, що володіє сокогонним, жовчогінну та відхаркувальну дію.

У цьому овочі багато і інших біологічно активних речовин, що володіють антивірусною, бактерицидну, фунгіциди та антіфлогістіческім дією.

наприклад, в папірусах Стародавнього Єгипту зустрічаються рецепти жарознижуючих засобів на основі часнику. У сучасній фармацевтиці з нього виготовляють спиртову настойку, яка покращує перистальтику і секрецію шлунково-кишкового тракту, підтримує кишкову мікрофлору на належному рівні і зміцнює імунітет до ГРЗ та інших хвороб.

Часник і препарати з нього призначають для купірування атонії і колітів кишечника, а також для профілактики харчових отруєнь та аутоинтоксикации, викликаної гниттям в кишечнику.

Ще знаменитий мікробіолог Луї Пастер з’ясував, що часник вбиває різні бактерії.

Як антибіотик, цей овоч успішно бореться з:

  • бактеріями, що викликають черевний тиф.
  • бацилою Леффлера, що викликає дифтерію.
  • золотистим стафілококом.
  • найпростішими протистами, що викликають малярію.
  • сальмонелою.
  • туберкульозною паличкою.
  • деякими грибками.

1. Дослідження показали, що часникові біодобавки допомагають боротися з деякими вірусами. Зокрема, вони в 3 рази підвищують імунітет організму до грипу.

2. Часник знижує рівень поганого холестерину і підвищує рівень хорошого , а також знижує артеріальний тиск. Таке його властивість корисно для запобігання утворення холестеринових бляшок в аорті, а також розвитку атеросклерозу, гіпертонії, мігрені і набряків ніг. Людям з підвищеному холестерин слід дотримуватися спеціальної системи харчування.

3. Аліцин, що міститься в овочі, взаємодіє з еритроцитами, і в результаті утворюється сірководень, який знижує тиск на стінки судин, тобто таким чином знижується тиск кровотоку, поліпшується кровообіг і зменшується навантаження на серцевий м’яз. Завдяки такій властивості часник корисний для запобігання або лікування таких серцево-судинних захворювань, як стенокардія та невроз серця.

4. Аліцин також благотворно впливає на судини головного мозку, і в результаті його регулярного вживання зупиняється процес ослаблення пам’яті в старечому віці, і поліпшується сон.

5. Часник — не тільки прекрасний антисептик , але відмінне ранозагоювальний засіб. Він ефективний у випадках довго не гояться ран і виразок. Володіючи протизапальною дією, він також ефективний при остеохондрозах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода імбиру

Користь для чоловіків і жінок

Завдяки багатому вмісту в часниковий зубчиках мікро- і макроелементів, що поліпшують кровотворення, щоденне вживання в їжу цього овочу благотворно впливає на чоловічу ерекцію, яка залежить від наповнення кров’ю печеристих тіл статевого члена.

Дослідження показали, що у чоловіків, які регулярно вживають в їжу часник, ерекція триває набагато довше, ніж у тих, хто споживає його рідко. Крім того цей овоч поліпшує вироблення насінної рідини і підсилює сексуальне бажання. А ще регулярне поїдання цього овоча знижує ризик розвитку простатиту і раку передміхурової залози.

У жінок часник також запобігає розвитку раку, зокрема грудей і матки. Оскільки овоч багатий фолієвою кислотою, яка благотворно впливає на розвиток плода, його рекомендують включати в раціон вагітних жінок, але не на пізніх терміни і в переробленому вигляді. Часник також запобігає розвитку такого захворювання суглобів як остеоартрит, яким найчастіше хворіють жінки старше 50 років.

А ще часник можна використовувати як косметичний засіб, і чоловікам, і жінкам. Адже маски зі свіжого часнику або втирання соку в шкіру голови сприяють зміцненню коренів волосся і їх кращому росту.

Завдяки жовчогінним властивостями часнику його рекомендується їсти з трудноперевариваемой і жирною їжею, а також при зниженні ваги тіла.

Склад

Харчова та цілюща цінність часнику зумовлена ​​багатющим вмістом в ньому мікро- і макроелементів.

Поживна цінність свіжого часнику (г / 100 г продукту):

  • вода — 60,0.
  • білки — 6,5.
  • жири — 0,5.
  • вуглеводи — 35 (з них моносахара — 1 г).

Калорійність — 150 ккал / 100г.

Зміст вітамінів, в порядку убування (мг / 100 г продукту):

  • аскорбінова кислота (С) — 32.
  • фолієва кислота (B9) — 3.
  • піридоксин (B6) — 1,3.
  • нікотинова кислота (B3) — 0,6.
  • пантотенат (B5) — 0,5
  • тіамін (B1) — 0,2.
  • рибофлавін (B2) — 0,1.
  • β-каротин (провітамін A) — 0,005.

Чи знаєте ви? Часник був головним цілющим засобом в медицині Стародавньої Греції, а потім і Стародавнього Рима. Його сік змішували з вином, додавали в опійну витяжку і цією сумішшю знімали біль, знезаражували рани і навіть застосовували як наркоз перед хірургічними операціями.

Зміст мікро- і макроелементів, в порядку убування (мг / 100 г продукту):

  • калій (K) — 402.
  • кальцій (Ca) — 182.
  • фосфор (P) 154.
  • магній (Mg) — 25.
  • натрій (Na) — 16.
  • марганець (Mn) — 1,7.
  • залізо (Fe) — 1,6.
  • цинк (Zn) — 1,3.
  • мідь (Cu) — 0,13.
  • йод (I) — 0,008.
  • кобальт (Co) — 0,007.
  • селен (Se) — 0,0015.

Зрозуміло, всі показники — усереднені і багато в чому залежать від географічних, геофізичних і ботанічних факторів.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на величезну користь, у часнику є і протипоказання.

Від нього варто відмовитися в наступних випадках:

  • індивідуальна непереносимість.
  • геморой.
  • епілепсія.
  • вірусний гепатит.
  • бронхіальна астма.
  • хронічні захворювання нирок (нефрит, гідронефроз і ін.).
  • гастрит (при якому стоїть дотримуватися особливої ​​системи харчування).
  • виразка шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • захворювання печінки.
  • жовчнокам’яна хвороба.
  • анемія.
  • тахікардія (прискорене серцебиття).
  • цукровий діабет.
  • амілоїдна дистрофія (порушення білкового метаболізму).
  • системні захворювання сполучної тканини.
  • множинна мієлома та ін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Диня - користь і шкода, калорійність

Норма споживання в день

Часник має також і кількісні обмеження щодо вживання, навіть якщо немає ніяких протипоказань. Денна безпечна нора не повинна перевищувати 3-4 свіжих зубчики.

У медичній практиці часто спостерігаються випадки, коли при поїданні 6-7 зубчиків у пацієнтів виникають болі в шлунку або печія. Також зафіксовані випадки, коли пацієнти з’їдали більше 3 головок, і у них виникали метеоризм або діарея. А у одного пацієнта, з’їв 7 головок свіжого овоча, виникло навіть внутрішня кровотеча.

А ось часник, що піддався тепловій обробці, ніяких кількісних обмежень не має, за винятком зайвої ваги. Адже це самий калорійний овоч, він більш поживні кукурудзи і картоплі.

Часник — досить важкий продукт, і організм маленьких дітей не готовий до нього. Грудничкам його взагалі не можна давати . У свіжому вигляді малюкам він категорично протипоказаний, а після теплової обробки, в складі пюре і супів його можна додавати в харчування дітям, починаючи з 9 місяців. Годуючим мамам слід дотримуватися спеціальної дієти.

Добова норма в цьому віці — всього 1 зубчик. Свіжий часник можна давати дітям з 3 років, і знову-таки не більше 1 зубчики в день. Дітям старше 10 років вже можна 3-4 зубчики в день.

Як зберігати часник

Традиційний метод зберігання часнику — це косички, підвішені в коморі або підвалі. Часник має зберігатися в сухому приміщенні, при температурі не вище +3 ºC, але не нижче 5 ºC.

Важливо! Для зберігання годиться тільки вчасно прибраний і просушений часник, тобто той, у якого не потріскалися головки.

Перед закладанням запасу потрібно зробити наступне: прожарити на повільному вогні протягом 1,5-2 годин півлітра рафінованого рослинного масла, остудити і додати 12 крапель спиртового розчину йоду. Цим маслом змастити кожну головку, потім обсушити і тільки після цього закладати на зберігання.

Кілька способів зберігання часнику:

  1. У дерев’яний ящик з безліччю щілин або отворів насипте тонкий шар солі і викладіть на нього часникові головки. Присипте їх сіллю, і так — до самого верху.
  2. Розділені зубчики щільно засипте в банку, залийте доверху рослинним маслом і закрийте марлею.
  3. Покладіть часникові головки упереміш з цибулевим лушпинням в пакети з щільного паперу, в бавовняні мішечки або по-старому — в зношені панчохи.
  4. Часникові головки умочіть в рідкий парафін і дайте йому стекти.
  5. Сирий часник закладайте в банки, пересипаючи кожен шар борошном, особливо верхній.

З дотриманням правил зберігання, ви зможете зберегти запаси до самої весни.

Народні рецепти на основі часнику

Наведемо деякі рецепти народної медицини на основі часнику.

При ГРЗ, ГРВІ та захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Кашку з 5 часниковий зубців розмішати зі склянкою кислого або свіжого молока, настояти протягом півгодини, а потім процідити. Приймати настоянку теплою, по 1 чайній ложці, 3-4 рази на день.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гарбуз - користь і шкода

При серцевих захворюваннях. 5 ​​подрібнених часникових головок і сік 10 лимонів змішайте з 1 кг меду і настоюйте в прохолодному місці протягом 5 днів. Приймайте медовий настій 1 раз в день по 4 чайних ложки, з хвилинними перервами між ложками.

Важливо! Кращий ефект при лікуванні серцевих захворювань дають соняшниковий і донниковий сорти меду. Крім того бажано використовувати зрілий продукт, а не свежевикаченний.

Для зниження артеріального тиску і при проблемах судин головного мозку. Залийте часникову кашку горілкою в співвідношенні 1: 3 і настоюйте в темному місці протягом 10 днів. Приймайте по 5 крапель процеженной настойки 3 рази на день перед їжею.

При атеросклерозі. Приготуйте сік часнику і пийте його щодня по 10 крапель, запиваючи кефіром або кислим молоком.

Очищення кишечника і печінки. Подрібніть головку часнику і лимон, залийте кашку 0,5 л рослинного масла, дайте суміші настоятися 7 днів, після чого приймайте щодня вранці по чайній ложці.

Для боротьби з паразитами кишечника. Кашку з часнику залийте теплим молоком в співвідношенні 1:10. Дайте суміші настоятися протягом півгодини, після чого процідіть. Щодня використовуйте настоянку для нічних клізм. Курс лікування — 7 днів.

При остеохондрозі. Змішайте в рівних частинах подрібнений часник і подрібнений лимон і приймайте щодня по столовій ложці цієї кашки.

Важливо! Оскільки лимонна цедра має лікувальну дію широкого спектру: від очищення організму і усунення метеоризму (підвищене газоутворення), до підвищення імунітету і зниження артеріального тиску, — рекомендується лимони подрібнювати неочищеними.

При ранах і гнійних наривах. Змішайте в рівних частинах товчений часник і рослинне масло. Отриману мазь прикладайте до рани або гнійник.

Лікування і профілактика раку у чоловіків і жінок. Щодня пийте часниковий сік, запиваючи його настоянкою подорожника, а потім закушуючи медом. Курс лікування — 3 місяці, з поступовим збільшенням дози соку з 10 крапель до столової ложки. Після цього потрібно зробити 2-місячну перерву, а потім повторити все спочатку.

Для підвищення потенції. Подрібніть 3 часникові головки і залийте їх склянкою меду і стаканом яблучного або винного оцту. Наполягайте суміш в темному місці протягом 10 днів. Пийте проціджений і розведену водою настойку (1: 3) щоранку натщесерце.

При простатиті. Відваріть в склянці молока 1 столову ложку часниковою кашки протягом 20 хвилин. Проціджений відвар пийте по півсклянки перед їдою, поки не настане поліпшення.

Профілактика остеоартриту. Залийте часникову кашку спиртом у співвідношенні 1: 2 і настоюйте протягом 10 днів в темному місці. Приймайте по чайній ложці процеженной настойки 3 рази на день перед їжею.

При вагините. Загорніть в стерильний бинт або марлю часникову кашку і зав’яжіть ниткою так, щоб вийшов тампон. Вводите тампон в піхву на 4 години вранці і ввечері протягом 2 тижнів. Потім зробіть 2-тижневу перерву і при необхідності повторіть курс лікування.

Не обходить своєю увагою часник, адже в ньому стільки всього корисного. А скільки смачних страв можна приготувати з його застосуванням! Але це вже зовсім інша історія.

Схожі статті

калорійність яйця

Dmitry

Стевія — користь і шкода

Lamaxima

Кероб — користь і шкода

Andrey

Користь і шкода імбиру

Axel

Рукола — користь і шкода

Serega

калорійність рису

Sasha

Виноград: користь і застосування

elena elena

Волоські горіхи — користь і шкода

Murcia

Гранат — користь і шкода

Lamaxima

Залишити коментар