Псоріаз є хронічною дегенеративно-дистрофічних патологією шкіри. На жаль, псоріаз — це невиліковне захворювання поза віку і статі, яке характеризується тривалим перебігом, коли періоди загострення змінюються поліпшенням стану шкіри (ремісії). Для максимально тривалого періоду ремісії дуже важливим є дотримання спеціальних дієтичних рекомендацій, які сприяють розвитку слаболужній середовища шкіри і поліпшенню його стану.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12
Зміст
- Правила харчування при псоріазі
- Що можна і не можна їсти при псоріазі
- Меню дієти при псоріазі
- Корисні поради
Існує велика кількість гіпотез, які визначають причини і механізм розвитку даної хвороби. Однією з провідних причин розвитку вважається спадкова схильність і наявність дефектного гена, що відповідає за функціональний стан шкіри.
Правила харчування при псоріазі
Для правильного харчування при псоріазі потрібно дотримуватися ряду рекомендацій:
- Намагатися максимально виключити з меню продукти харчування, які сприяють зниженню рН середовища шкіри (список заборонених продуктів описаний нижче).
- Включити в раціон продукти і страви з них, які підсилюють ощелачіваніе шкіри (підвищують рН середовища вище показника 7,0).
- Пити достатню кількість рідини — не менше 5-7 склянок води, включаючи напої. Вода повинна бути очищена і не містити великої кількості розчинених солей, які можуть сприяти зниженню рН шкіри.
- Рекомендується дробове харчування близько 5 разів на день, вечеря не пізніше ніж за 2 години до сну — це дозволить зменшити навантаження на травну систему і дасть можливість хорошого засвоєння продуктів харчування і нормалізацію кислотно-лужного стану шкіри.
- Всі страви необхідно готувати на пару, відварювати або запікати в духовці. Виключається прийом смаженої їжі.
- Важливо контролювати функціональну активність кишечника, в разі розвитку запору необхідно прийняти легке рослинне проносний засіб або рослинне масло. Оптимальним є щоденне спорожнення кишечника.
- Замість чорного чаю необхідно віддавати перевагу трав’яним зборів — ромашка, пустирник, звіробій, який сприятливо впливають на травну систему і організм в цілому.
- Строго виключається прийом кави, алкоголю в будь-якому вигляді.
- Бажано відмовитися від куріння.
Ці нескладні рекомендації, правильний набір продуктів в раціоні допоможуть продовжити процес ремісії і поліпшити стан шкіри.
Що можна і не можна їсти при псоріазі
при псоріазі для нормалізації кислотно-лужного стану шкіри використовується дієта Пегано. Суть його дієти в полягає в самолікуванні організму за рахунок правильного харчування і підбору вірних продуктів.
Відповідно до неї раціон повинен складатися з 70-80% свіжих овочів і фруктів ( «лужної» їжі) і 20-30% м’яса і круп ( «кислої»). Вона має на увазі ряд дозволених і заборонених продуктів харчування. Дозволені продукти включають в себе:
- Фрукти — є основою правильного харчування при псоріазі. Рекомендуються практично всі фрукти, крім цитрусових фруктів (вони сприяють зниженню рН середовища шкіри). Також яблука рекомендується вживати тільки в запеченому вигляді. Корисними для профілактики рецидивів псоріазу є ананаси, папайя, манго, виноград, вишня, родзинки.
- Овочі — є другим за важливістю продуктом харчування, який дозволяють збільшити рН середовища шкіри природним шляхом. У свіжому вигляді можна вживати селеру, огірки, буряк, квасоля, броколі, морква.
- М’ясо — допускаються в раціон тільки нежирні сорти, зокрема кролик, курка і баранина. М’ясо готується тільки на пару або вариться. Попередньо з нього необхідно прибрати жир, щоб воно було максимально пісним.
- Риба — кращий джерело природних білків і незамінних амінокислот при псоріазі, яка не знижує рН середовища шкіри і не робить її кислої. Найкраще підійде морська риба — морський язик, сардини, палтус, осетр, тунець, форель і корифена. Рибу можна відварювати або готувати на пару. Зазвичай вона включається в меню кілька разів на тиждень.
- Яйця — також є джерелом незамінних амінокислот при псоріазі, допускається кілька відварених яєць на тиждень.
- Молочні продукти — заповнюють в організмі запаси кальцію, який необхідний для нормального функціонування імунної системи і відновлення осередків псоріатичного ураження шкіри. Для дієти при цій патології шкіри допускаються кефір, сир, йогурт, сметана, молоко. Всі продукти потрібно намагатися вибирати так, щоб їх жирність була мінімальної.
- Злаки — зазвичай вживаються у вигляді каші, звареної на воді або молоці. У раціон включаються ячмінь, пшениця, кукурудза, гречка, рис.
- Вода — вона повинна надходити в чистому вигляді (не у вигляді чаю або соків), допускається лужна мінеральна вода.
До заборонених продуктів, прийом яких виключається при псоріазі, відносяться:
- Жирне м’ясо — свинина, жирна птиця (індик, качка, гусак). Обов’язково виключаються ковбаси, особливо копчені.
- Білий хліб або вироби з пшеничного борошна вищого гатунку, будь копчене або смажене м’ясо.
- Цитрусові фрукти, за винятком лимона (його сік в невеликій кількості можна додавати в зелений чай або воду).
- Жирні молочні продукти — вершки, вершкове масло.
- Деякі морепродукти — омари, краби, молюски, креветки.
- Салати з додаванням оцту — він є органічною кислотою, яка значно знижує рН середовища шкіри.
- Овочі, представники сімейства пасльонових рослин — картопля, помідори, баклажани і перці.
- Соління, маринади, гриби , страви з великою кількістю прянощів, особливо гострих.
- Солодощі та кондитерські вироби, що містять в своєму складі велику кількість легко засвоюваних вуглеводів.
- Кава та чорний чай.
- Алкоголь в будь-якому вигляді, включаючи слабоалкогольні напої.
Ці продукти обов’язково виключаються з меню при псоріазі. Також рекомендується максимально урізноманітнити меню, яке складається з дозволених продуктів харчування.
Меню дієти при псоріазі
Нижче представлено меню дієта на 7 днів. Подібне меню можна скласти самостійно грунтуючись на списку дозволених і заборонених продуктів, а також особисті уподобання. У меню ви можете знайти посилання на рецепти приготування страв.
День Прийом їжі Продукти харчування й страви для дієти при псоріазі День 1 Сніданок Каша на соєвому молоці з ложкою меду і жменею родзинок Перекус Фрукт на вибір Обід Тарілка овочевого супу. Салат зі свіжих овочів Перекус Запечене яблуко Вечеря Отварная риба (хек, пікша), салат зі свіжих овочів і салатного листя День 2 Сніданок Омлет з 2-х яєць із зеленню Перекус Будь фрукт Обід Крем-суп з брокколі Перекус Будь фрукт на вибір Вечеря Отварная куряча грудка з відвареним зеленим горошком або спаржевої квасолею День 3 Сніданок Фруктовий салат з банана, яблука і ягід. Трав’яний чай Перекус Стакан кефіру або йогурту без цукру Обід Коричневий рис з овочевим міксом Перекус Будь фрукт на вибір Вечеря Салат з капустою і куркою День 4 Сніданок Сир зі сметаною і родзинками Перекус трав’яний чай Обід Рибний суп Перекус Виноград або 1 запечене яблуко Вечеря Легкий овочевий салат . Трав’яний чай День 5 Сніданок Салат із селери з яблуком і виноградом Перекус Жменя горіхів Обід Салат з пастою і овочами Перекус Будь фрукт на вибір Вечеря Суп-пюре з цвітної капусти з сухариками День 6 Сніданок Сирна запіканка Перекус 1 яблуко або апельсин Обід Будь овочевий салат Перекус стакан йогурту Вечеря Форель в духовці з овочами День 7 Сніданок Морквяний салат з лимоном Перекус Будь фрукт на вибір Обід Пісний борщ, шматочок цільнозернового хліба Перекус Жменю родзинок Вечеря Гречана каша з відвареної грудкою
Корисні поради
Для кращої ефективності дієтичних рекомендацій при псоріазі, існує кілька простих порад:
- Будьте помірковані в їжі, навіть дозволені продукти потрібно їсти невеликими порціями, що не створюватиме навантаження на травну систему.
- Дуже важлива підтримка регулярного стільця, не менше 1 разу на день. Для його регуляції рекомендуються свіжі овочі і фрукти, які є натуральним проносним засобом.
- У разі виникнення схильності до запору, перед їжею можна випивати столову ложку оливкової олії.
- І гарного настрою вам і менше стресів.
з огляду на те, що псоріаз є хронічною патологією, мінімізація його загострень можлива тільки при відповідному способі життя з включенням дієтичних рекомендацій, що сприяють зниженню рН середовища шкіри.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12