Дiети

Глікемічний індекс

Про гликемическом індексі продуктів прийнято говорити в зв’язку з цукровим діабетом. Однак ця інформація будуть корисна всім, хто прагне мати досконалу фігуру або хоче позбутися від декількох кілограмів зайвої ваги.

Зміст

  • Що таке глікемічний індекс і як він розраховується
  • Чим небезпечний підвищений рівень цукру в крові
  • Продукти з високим глікемічним індексом
  • Продукти з низьким глікемічним індексом
  • Корисні поради при харчуванні

Трохи історії

Появою поняття «глікемічний індекс» медична термінологія зобов’язана доктору Девіду Дженкінса — професору канадського університету в Торонто. Більше 10 років він вивчав вплив різних продуктів на рівень цукру в крові. Для нього це було особливо важливо, оскільки дослідження велися в області захворювання на цукровий діабет.

Дженкінс був далеко не першим, хто намагався скласти дієту для своїх пацієнтів. Але він перший засумнівався в тому, що різні продукти однаково впливають на рівень цукру в крові. Його теорія підтвердилася численними тестами, в результаті яких в 1981 році і був введений новий термін.Больше 15 років в лабораторіях різних країн тестувалися тисячі продуктів і їх вплив на рівень цукру в крові. Результатом стала нова класифікація вуглеводів, заснована на гликемическом індексі. Вона значно спростила розрахунок вуглеводів хворим на цукровий діабет. А згодом її стали використовувати дієтологи при складанні індивідуальних систем харчування і дієт.

Що таке глікемічний індекс і як він розраховується

Глікемічний індекс (ГІ) — це індивідуальний показник впливу конкретного продукту на рівень цукру в крові. По-науковому — показник швидкості розщеплення вуглеводів в порівнянні із глюкозою.

Оскільки саме глюкоза є джерелом харчування для організму, при розрахунку глікемічного індексу вона і була обрана в якості еталону. Швидкість її засвоєння взяли за 100 одиниць, і час засвоєння всіх продуктів, що містять вуглеводи, порівнювався з цим показником. Чим швидше розщеплюються вуглеводи, тим швидше підвищується рівень цукру в крові і, відповідно, тим вище ГІ.

Тут потрібно сказати ще про одне визначенні ГІ, яке останнім часом вважається більш точним в середовищі вчених, і яке не можна обійти.

Проведені дослідження довели, що різні продукти при однаковій швидкості розщеплення здатні підвищувати цукор на різну кількість одиниць. А це говорить про те, що структура вуглеводів не першорядне. Вирішальну роль відіграє індивідуальна здатність продукту до підвищення цукру. І саме тому рівень цукру в крові піднімається або рівномірно (від продуктів з низьким ГІ), або різко (з високим ГІ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Грейпфрутова дієта

Не можна заперечувати і того, що взаємозв’язок між ГІ і складом вуглеводів все-таки є ( см. картинку вище). Прості викликають різке підвищення цукру, так як швидко засвоюються. Складні вуглеводи піднімають цукор повільно. Але чому тоді продукти з однаковою калорійністю, кількістю і якістю вуглеводів мають різний ГІ? Справа не тільки в складності вуглеводів. Тут грає роль весь склад продукту. Присутність жирів і білків впливає на швидкість розщеплення вуглеводів, тому і індекс різниться.

Чим небезпечний підвищений рівень цукру в крові

При нормальному функціонуванні підшлункової залози реакцією на надходження вуглеводів є вироблення інсуліну. Без цього гормону глюкоза (цукор) не може розщеплюватися і перетворюватися ні в енергію, ні в жирові клітини. При цукровому діабеті, залежно від ступеня (I або II), інсулін виробляється в недостатній кількості або не виробляється зовсім. В результаті нерозчинений цукор потрапляє в кров і виявляється в сечі.

В нормі рівня цукру в крові знаходяться в межах 3,3-3,5 ммоль на один літр крові. Для діабетиків цей показник не повинен перевищувати 6,1 моль / л. Підвищений рівень цукру в крові небезпечний для них ризиком виникнення інсультів та інфарктів, а також прискореної втратою зору і порушенням роботи печінки і нирок. Тому людям з діабетом важливо контролювати і кількість, і якість вуглеводів, дотримуючись дієти.

Стежити за вуглеводами важливо ще й тому, що продукти з високим ГІ викликають різкий стрибок цукру. Організм здорової людини здатний впоратися з ним самостійно, оскільки вироблення інсуліну починається негайно. Але для хворих на діабет це дуже небезпечно. Щоб рівень цукру тримався в межах норми, їм заздалегідь необхідно вводити інсулінову ін’єкцію у відповідній дозі.

Класифікація по ГІ максимально знизила ризик вживання «небезпечної їжі» діабетичними хворими. Знаючи, як продукти впливають на рівень цукру, можна не боятися з’їсти «щось не те».

В Відповідно до ГІ, всі продукти розділені на 3 групи:

  • з високим ГІ — від 70 до 100,
  • із середнім ГІ — від 50 до 69,
  • з низьким ГІ — менше 50.

і хоча ця класифікація розроблялася для хворих на цукровий діабет, її взяли на озброєння і дієтологи. І ось чому.

Продукти з високим глікемічним індексом

Продукти з високим ГІ провокують різкий викид інсуліну, завдяки чому вуглеводи швидко розщеплюються. Також швидко піднімається рівень цукру в крові. Кількість вуглеводів, що перевищує потребу організму в них, провокує постійну вироблення інсуліну. Коли енергія не витрачається, то гормон починає створювати жирові запаси «на чорний день». Цим пояснюється збільшення ваги у малорухомих ласунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кавунова дієта

Крім усього, інсулін викликає відчуття голоду. Щоб «заморити черв’ячка», часто відбувається головна помилка: з’їдається що-небудь солодке. На короткий час це допомагає. Однак, як тільки вуглеводи розпадуться до глюкози, — а станеться це дуже скоро через високий ГІ солодощів — голод повернеться з ще більшою силою. Ви з’їсте набагато більше, ніж потрібно. А інсулін буде продовжувати працювати над збільшенням «недоторканних запасів» жирових клітин. Стає зрозуміло, чому в дитинстві батьки не дозволяли їсти солодке перед їжею. І нехай більшість мам не знали наукової основи для цього твердження, вони мали рацію.

В таблиці наведені продукти з високим ГІ.
Глюкоза (декстроза) 100 Кавун * 75 Бісквіт 70 Бублики, бублики 70 Вафлі солодкі 75 Картопля смажена, запечена, фрі 95 Картопля відварна без шкірки 70 Картопляне пюре 80 Картопляне пюре — порошок 90 Картопляні пластівці (швидкого приготування) 90 Картопляні чіпси 70 Каша пшоняна 70 Каша рисова з молоком (з цукром) 75 Кола, газовані напої, содові (Coca-Cola®) 70 Крекери 80 Кукурудзяні пластівці 85 Локшина (з м’яких сортів пшениці) 70 Морква (приготована) * 85 Борошно кукурудзяне 70 Пончики 75 Просо 70 Пшоно 70 Рис білий стандартний 70 Рис швидкого приготування 85 Рис клейкий 90 Цукор білий (сахароза ) 70 Цукор коричневий 70 Селера кореневої (приготовлений) * 85 Суміш очищених злаків з цукром 70 Сухарики, галети 70 Гарбуз (різні види) * 75 Квасоля (приготована) 80 Фі ники 70 Шоколад молочний 70 Шоколадні батончики 70

Продукти з низьким глікемічним індексом

Дієтологи радять дотримуватися «нізкоглікеміческім» харчування для зниження ваги і підтримки його в нормі.

Продукти з цієї групи або містять невелику кількість вуглеводів, або не містять їх взагалі. Вони не викликають стрибків рівня цукру в крові, тому рекомендовані для безпечного вживання хворим на діабет.
Назва продукту Глікемічний індекс Ананас (свіжий фрукт) 45 Апельсиновий сік (без цукру) 45 Банан десертний (зелений) 45 Сік грейпфрутовий (без цукру) 45 Томатний соус (з додаванням цукру) 45 Хліб житній цільнозерновий 45 Суп-пюре сочевичний 44 Боби, Фава (сира) 40 Каша гречана 40 Вівсяні пластівці (без кулінарної обробки) 40 Сік морквяний (без цукру) 40 Чорнослив 40 Апельсин (свіжий фрукт) 35 Горошок зелений (свіжий) 35 Гірчиця, гірчиця дижонская 35 Гранат (свіжий фрукт) 35 Інжир (свіжий фрукт) 35 Йогурт натуральний ** 35 Курага 35 Нектарин (свіжий фрукт) 35 Рис дикий 35 Селера кореневої (сирої) 35 Зливи (свіжий фрукт ) 35 сік томатний 35 томатний сік 35 Яблука сушені 35 Яблуко (свіжий фрукт) 35 Яблуко запечене 35 Яблучне пюре 35 Буряк (свіжа) 30 Кабачок 15 Капуста білокачанна 15 Капуста брокколі 15 Капуста брюссельська 15 Капуста квашена 15 Капуста цвітна 15 Лук 15 Лук-порей 15 Огірок (свіжий овоч) 15 Горіх волоський 15 Горіх лісовий (фундук) 15 Горіхи кедрові 15 Горіхи кешью 15 Висівки (пшеничні, вівсяні) 15 Перець солодкий 15 Селера (стебла) 15 Цукіні 15 Шпинат 15 Щавель 15 Авокадо 10 Ракоподібні (омар, краб, лангуста) 5 Спеції (базилік, орегано, кмин, кориця, ваніль і т.п.) 5
Цінність продуктів з низьким ГІ ще й в тому, що вони підвищують цукор в крові поступово. Інсулін при цьому виробляється в міру необхідності, і в меншій кількості, ніж при вживанні продуктів з високим індексом. А відчуття ситості при цьому тримається в 2-3 рази довше, що важливо і для діабетиків, і для тих, хто строго контролює свою вагу. Що виробляється інсулін «зайнятий» своєю основною роботою — розщепленням вуглеводів, тому запасати жир йому «ніколи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Французька дієта

Відчуття ситості дає білок, який не впливає на цукор.

Корисні поради при харчуванні

  • Група продуктів із середнім індексом знаходиться в проміжній зоні. При діабеті їх вживання зводиться до мінімуму. Такий же рекомендації потрібно дотримуватися тим, хто мало рухається, але не задоволений своєю вагою.
  • Продукти з високою калорійністю не обов’язково мають високий ГІ, тому вибирати їх тільки за цим критерієм не варто.
  • у процесі приготування глікемічний індекс змінюється, тому овочі і фрукти бажано їсти в свіжому вигляді. Мінімально підвищує ГІ приготування на грилі. Смажені страви протипоказані хворим на цукровий діабет, так само як і спиртне. Щоб не сумніватися в результаті, керуйтеся наведеними таблицями.
  • Поширена думка про те, що продукти з високим ГІ можна їсти зовсім, помилково. Можна і іноді навіть потрібно. Головне, правильно вибрати час. Такому принципу слідують професійні бодібілдери і фітнес-тренери. Серйозні фізичні навантаження — це рекомендація до вживання швидких вуглеводів, щоб заповнити енергетичні витрати організму. Солодкий напій після тренування відновить сили.

А ось солодкі перекушування, які супроводжують часті дружні посиденьки або регулярний перегляд телевізора, неодмінно відкладуться у вигляді жирових накопичень.

Якщо ви стурбовані своїм здоров’ям і, зокрема, вагою, глікемічний індекс допоможе визначити «правильні» продукти для дієти.

Схожі статті

Англійська дієта

elena elena

овочева дієта

Murcia

бурякова дієта

Dmitry

Білково-вуглеводне чергування (Буч)

Pasha

Французька дієта

Undershmidtther

Дієта Катерини Мірімановой — Система Мінус 60

elena elena

Дієта для вагітних

Serega

Дієта при геморої

Alex

Дієта при підвищеній кислотності шлунка

Marina

Залишити коментар