Поститися потрібно смачно!
Сьогоднішня добірка сповнена смачних рецептів, які підійдуть не тільки для ті, хто тримає піст, але і для вегетаріанців, а може ви просто хочете день-другий відпочити від м’яса чи молочних продуктів.
Зміст
- Рецепти пісних супів
- Пісний суп з сочевиці і гарбуза
- Пісний суп з макаронами
- Густий пісний овочевий бульйон
- пісний суп-пюре «7 овочів»
- Рецепти пісних салатів
- овочевий салат з гірчичною заправкою
- Освіжаючий салат з огірків з м’ятною заправкою
- Пісний салат з кукурудзи з базиліком
- Поживний салат
- Пісні млинці — рецепти
- Млинці без яєць і молока
- Пісні котлети — рецепти
- Картопляно-морквяні котлети
- Капустяні котлети для поста
Рецепти пісних супів
Пісний суп з сочевиці і гарбуза
Для 8 порцій супу вам потрібно:
- 3 стебла селери — порізати.
- 1 цибулина, почистити і дрібно порізати.
- 400 гр. гарбуза, очистити і порізати на шматочки по 3 см.
- 200 гр. сочевиці.
- 5 склянок води або овочевого бульйону.
- сіль, перець, розмарин і інші приправи
Як приготувати: У каструлю влити воду або бульйон. Поставити на вогонь, довести воду до кипіння, додаватися всі інгредієнти по одному. Посолити, поперчити і варити суп до готовності хвилин 30-40.
Пісний суп з макаронами
На 4 порції супу вам потрібно:
- 1 літр води або овочевого бульйону.
- 1 стакан томатної пасти.
- 350 гр свіжих або заморожених овочів на ваш смак.
- 100 гр. тонких спагетті або будь-яких макаронів.
Приготування: в каструлю налити воду і змішати її з томатною пастою. Довести до кипіння на вогні, посолити, поперчити, додати макарони і варити хвилин 6 або до готовності макаронів. Після чого додати овочі і варити до готовності овочів. І можна подавати! Швидко, смачно і пісно!
Густий пісний овочевий бульйон
Для цього смачного бульйону вам потрібно буде:
- 1 середня цибулина, нарізана.
- 1 ст.л. оливкового масла.
- 2 стебла селери.
- 2-3 середніх картоплини, почистити і нарізати кубиками.
- 2 моркви, натерті на тертці або нарізані.
- 1 ст.л. борошна пшеничного.
- 850 мл. овочевого бульйону або води.
- сіль, перець.
- зелень на ваш смак.
Приготування: в каструлю на дно налити масло, додати цибуля, злегка його обсмажити, додати селеру і моркву і обсмажувати ще хвилини 3. Потім додати борошно і добре перемішати Залити овочі бульйоном або водою, довести до кипіння. Посолити. У киплячу воду додати картоплю і варити хвилин 20-30 до готовності. Перед подачею суп посипати зеленню.
Пісний суп-пюре «7 овочів»
Для супу вам потрібні такі інгредієнти:
- 1 столова ложка оливкової олії
- 1 велика цибулина, нарізана.
- 3 великі зубчики часнику, подрібнити.
- 2-3 стебла селери, нарізати.
- 2 невеликі моркви, почистити і порізати.
- 1 невеликий качан брокколі.
- 1 велика картоплина, нарізати кубиками.
- 200-300 гр гарбуза, нарізати кубиками.
- 6 склянок овочевого бульйону або води.
- Сіль і перець за смаком (я використовував близько 1 чайної ложки солі)
як приготувати: беремо каструлю, наливаємо олії на дно і обсмажуємо цибулю, часник 1-2 хвилини. Після чого додаємо селера і моркву, броколі, гарбуз один за іншим. Гасити овочі хвилин 5. Потім додаємо воду або бульйон. Доводимо до кипіння. Солимо, перчимо. Потім в суп додаємо порізану картоплю. Суп потрібно варити ще хвилин 15, поки гарбуз і картопля не стануть м’якими. Коли овочі будуть готові, суп можна зняти з вогню, дати йому трохи охолонути і за допомогою блендера зробити пюре. За смаком додати приправи і суп можна подавати.
Якщо цих рецептів вам здалося мало, спеціальна добірка пісних супів з докладним описом і фото допоможе ще більше урізноманітнити ваше меню.
Рецепти пісних салатів
Овочевий салат з гірчичною заправкою
Для нього вам потрібно підготувати (2-3 порції салату):
- 50 гр. руколи.
- 1 червоний солодкий перець
- 1 авокадо
- 10 штук помідор черрі або 2-3 звичайних невеликих помідори.
- 2 ст . л. французької гірчиці (та, що з зернятками) і оливкове масло
Приготування: Рукколу вимити і просушити, викласти в салатник. Червоний перець почистити, порізати невеликими кубиками, викласти до руколою. Авокадо почистити і порізати кубиками, також викласти в салатник. Помідори черрі порізати навпіл (якщо у вас звичайні, то порізати їх кубиками). Все викласти в тарілку. Перемішати. Заправку до салату готуємо з гірчиці і масла, змішуємо їх в невеликій тарілочці і поливаємо салат. Порційно салат перед подачею можна прикрасити горіхами кешью або кедровими горіхами.
Освіжаючий салат з огірків з м’ятною заправкою
На дві порції салату вам потрібно:
- 2-3 огірка, нарізати півкільцями.
- пучок м’яти, нарізати дрібно.
- 1 червона цибулина невеликих розмірів, нарізати.
- оливкова олія.
- сік лимона.
- сіль і трави на ваш смак.
Як приготувати: огірки, цибуля і порізану м’яту змішати в мисці. В окремій невеликій мисці змішати оливкове масло, сік лимона, сіль і пряні трави. Що вийшла заправкою полити салат.
Примітка! Цей салат не варто залишати на ніч в холодильнику на ніч, огірки стають водянистими і блюдо втрачає свій смак. Краще з’їдати його відразу.
Пісний салат з кукурудзи з базиліком
Для салату вам потрібно:
- банка консервованої кукурудзи .
- 1 червона цибулина, нарізати.
- оливкова олія для заправки.
- сіль, перець.
- пучок листя базиліка.
Приготування: беремо велику салатну миску, викладаємо в неї консервовану кукурудзу (попередньо злити воду), порубані листя базиліка і заправляємо все маслом.
до речі! Якщо ви заморожуєте кукурудзу на зиму, то для салату вона також підійде. Просто відваріть кукурудзу в злегка підсоленій воді.
Поживний салат
Чудовий поживний салат, як раз те, що потрібно в пост або для вегетаріанського харчування, так як авокадо і горіхи багаті рослинними жирами. для салату вам знадобиться:
- 50 гр. зелені (будь-яка на ваш смак: шпинат, рукола, салат фризі або будь-який інший).
- жменю мигдальних горіхів, бажано не смажених.
- 1 велика морква, порізати кружальцями.
- 1 авокадо, почистити і порізати кубиками.
- 1 стакан відвареного нуту (його цілком можна замінити на консервовану квасолю).
- 2 огірка невеликих розмірів, порізати півмісяцем.
- невеликий пучок редиски, помити і порізати.
Приготування: зелень викласти на дно салатник, зверху викласти овочі: морква, нут, авокадо, огірки і редиску. Все перемішати. Прикрасити горіхами. В якості заправки можна використовувати 1) оливкова олія і сік лимона. 2) трохи натурального знежиреного йогурту.
Пісні млинці — рецепти
Млинці без яєць і молока
Для млинчиків потрібно:
- 2 склянки борошна.
- 2 склянки води або соєвого молока.
- сіль, цукор за смаком
- 1 ст.л. рослинного масла
Приготування: влити воду або соєве молоко в каструльку і поступово вводити борошно, помішуючи віночком, щоб не утворювалися грудочки. Тісто має бути як рідка сметана. Додайте сіль, цукор за смаком і масло. Смажити потрібно на добре розігрітій сковороді, як звичайні млинці.
Крім того, замість яєць для приготування млинців часто використовують банани, вони відмінно пов’язують тісто. Рецепт млинців з банана і мигдалю зробить ваш пост не таким нудним.
Пісні котлети — рецепти
Котлети з сочевиці
Для таких котлеток вам потрібно:
- 1 стакан чечевиці (червоного, зеленого, на ваш смак).
- 2 середні цибулини.
- сіль, спеції.
- вівсяні висівки
Приготування: сочевицю замочуємо в окропі на ніч. Перед початком готування цибулю чистимо і обсмажуємо на сковороді. Сочевицю з цибулею перемішуємо, солимо, перчимо і пропускаємо фарш через м’ясорубку. Після з фаршу формуємо котлетки. Вівсяні висівки використовуємо в якості панірувальних сухарів. Обсмажуємо котлети по 5 хвилин з кожного боку або можна запекти їх в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 15 хвилин.
Картопляно-морквяні котлети
Для котлет вам потрібно:
- 2 великі морквини.
- 2 картоплі.
- зелень на ваш смак (зелена цибуля, кінза, петрушка або будь-яка інша).
- панірувальні сухарі (їх можна замінити вівсяними висівками) — 3/4 склянки
- сіль, перець
- і масло для смаження, якщо вирішите смажити (так як такі котлети можна запекти в духовці)
Приготування: картоплю треба почистити і відварити, поки він вариться, моркву натерти на тертці і обсмажити на сковороді. Коли картопля буде готовий, остудити його і розім’яти виделкою, додати до нього морква, посічену зелень. Сюди ж додати панірувальні сухарі, сіль, перець і добре перемішати. З отриманої маси виліпити котлети і обсмажити на сковороді по 4-5 хвилин з кожного боку / запекти в духовці при 180 градусах хвилин 15.
Капустяні котлети для поста
Для капустяних котлеток вам знадобиться:
- маленький качан звичайної або цвітної капусти (близько 0,5, 07 кг).
- сіль , перець, сухий часник за смаком
- 2-3 ст.л. борошна
- масло для смаження
- панірувальні сухарі
Як правильно приготувати: капусту потрібно відварити, якщо ви взяли звичайну білокачанну, то її потрібно варити листям, тобто знімаємо листя капусти і відварюємо їх в каструлі. Якщо взяли кольорову, то ділимо на суцвіття і також відварюємо в каструлі. Коли капуста зварилася, пропускаємо її через м’ясорубку, таким чином отримуємо фарш для наших пісних котлет. Додаємо у фарш борошно, сіль, спеції і добре перешиваємо. Формуємо котлети, обвалюють їх в панірувальних сухарях і обсмажуємо з двох сторін по 3-4 хвилини.
P.S. Є коментарі, поради або ваші власні рецепти. Діліться вашими думками в коментарях до статті!)