Для багатьох розпал літа асоціюється саме з кавуном. Смугаста ягода — рекордсмен за багатьма показниками: розміри, відсоток води в м’якоті, здатність кореневої системи проникати вглиб грунту. Але більшості з нас кавун цікавий з точки зору користі і шкоди для здоров’я.
Зміст
- Хімічний склад
- Калорійність і харчова цінність
- Корисні властивості кавуна
- Лікувальні і дієтичні властивості
- Народна медицина
- Кавун для схуднення
- чи можна кавун вагітним?
- Протипоказання і шкоду
Хімічний склад
Ягода складається на 92-93% з води, містить клітковину, вітаміни, фруктозу, мікро- і макроелементи. Шматочок натуральної м’якоті вагою 100 г містить 1 мг заліза.
Інші мікроелементи:
- кальцій — 14 мг.
- магній — 12 мг.
- натрій — 16 мг.
- калій — 110 мг.
- фосфор — 7 мг.
У 100 грамах кавунової м’якоті містяться такі амінокислоти :
- вітамін А — 17 мкг.
- вітаміни групи В — 0,2 мг .
- бета-каротин — 0,1 мг.
- вітамін РР — 0,2 мг.
- вітамін С — 7 мг.
Дані хімічні елементи і з’єднання покращують роботу серця, нирок, нервової системи.
Калорійність і харчова цінність
Калорійність кавуна (100 г м’якоті в натуральному вигляді) — 27-38 кКал , менше ніж у яблук (52 кКал), 7-7,5% вуглеводів, 0,5% клітковини. Його ис для детокс-дієти і розвантажувальних днів, однак харчуватися тільки цими плодами більше 1-2 днів не рекомендується. Організм потребує білках і жирах, якими фрукти не багаті.
Корисні властивості кавуна
Соковита м’якоть смугастої ягоди — ідеальний продукт для спекотного літа. З виділенням поту губляться мінерали, самопочуття погіршується. При низькій калорійності відновлює в організмі незамінні мінерали і мікроелементи — ось чим корисний кавун в боротьбі з зневодненням.
Кавунові маски омолоджують шкіру і перешкоджають фотостаріння. Для масажу обличчя можна використовувати кубик кавунової м’якоті.
Солодкість ягоді додає натуральний природний цукор — фруктоза , вживання якої дозволено при діабеті.
Висока (для рослин) вміст заліза нормалізує гемоглобін.
Кавуновий мед — бекмез або нардек — старовинне натуральне ласощі, яке можна приготувати восени. Технологія виварювання соку до густоти без додавання цукру дозволяє зберегти багато корисних властивостей кавунового соку.
Лікувальні і дієтичні властивості
Ликопин — пігмент, що надає кавунової м’якоті червоний колір, робить позитивний вплив на організм, будучи:
- антиоксиданти — завдяки лікопіну зміцнюються капіляри і судини, нейтралізуються вільні радикали.
- Антибактеріальною і протигрибковим засобом, тому кавуни нормалізують мікрофлору шлунка і кишечника, покращують травлення.
- спалювач жиру — лікопін має високу здатність розщеплювати жири, бореться із зайвою вагою, знижує рівень холестерину в крові, що є профілактикою артеросклероз і ожиріння.
- антидепресантів — поліпшення загального стану організму позитивно позначається на психологічному статусі.
Цитруллин — амінокислота, яка міститься в кавунових соку і м’якоті, покращує кровообіг і знижує тиск.
Високий вміст заліза і електролітів допомагає в профілактиці:
- анемії.
- судом.
- захворювань серця.
- артеросклероз.
- хвороби Альцгеймера.
Народна медицина
Пропонує використовувати всі частини фрукта : насіння, сік, м’якоть і кірки.
- настоянками з подрібнених насіння кавуна лікують застуду і застосовують як глистогінний засіб.
- Сік використовують для полоскання горла при ангіні, виготовлення тоніків і лосьйонів для обличчя при вугрової висипки.
- Корки в висушеному та подрібненому вигляді — основа для відварів і настоянок з сечогінним і протизапальним ефектом.
- При опіках 1 ступеня можна зробити компрес з тонкого скибочки кавунової м’якоті.
Всього 300 грамів кавунової м’якоті містять близько 20% добової норми вітамінів А і С, а склянку свіжого кавунового соку після тренування поліпшить регенерацію м’язів.
Кавун для схуднення
Цей фрукт, без сумніву, корисний, чи кавуну знайдуться конкуренти по дієтичним властивостям .
- Щільна м’якоть і об’ємна структура плоду створює надовго відчуття ситості, при мінімальній калорійності. Фрукт підійде для другого сніданку, полуденка або навіть обіду.
- Досить солодкий смак ягоди допоможе замінити цукерки та тістечка натуральними і корисними десертами, до складу яких входить кавун.
- Клітковина і ферменти поліпшують травлення і роботу кишечника.
- Високий вміст електролітів покращує роботу нирок і усуває набряки, що також знижує вагу.
Детальніше про кавунової дієті на відео:
чи можна кавун вагітним?
Всі перераховані корисні властивості актуальні для вагітних жінок, але існують ризики, при яких від цього кавуна краще відмовитися :
- знижений тиск.
- метеоризм.
- печія.
- токсикоз.
- запальні процеси нирок і сечового міхура в стадії загострення.
- якщо кавун куплений раніше середини серпня, високий ризик отруєння нітратами.
Під час вагітності і відразу після народження малюка краще дотримуватися дієти для годуючих матерів.
У В’єтнамі існує цікава тради ція. Під час святкування в’єтнамського Нового року ( «Тет») на стіл завжди подають кавуни. Вважається, що червоний колір символізує удачу. А кавунове насіння вживають як закуску.
Протипоказання і шкоду
Кавун, користь і шкода від нього, як і будь-якого продукту, залежить від почуття міри.
При хронічних захворюваннях і діабеті можна з’їдати в добу не більше 200-300 г кавунової м’якоті.
Для дітей рекомендована порція на добу:
- 2-3 роки — 100 г.
- 4-6 років — 150 г.
Краще замінити кавун іншим фруктами при таких станах:
- алергія на каротиноїди, в тому числі лікопін.
- жовчнокам’яна хвороба.
- виразка шлунка, 12-палої кишки.
- гіпотонія.
- сечокам’яна хвороба.
- аденома передміхурової залози.
- доброякісні пухлини органів сечостатевої системи.
- інші хронічні захворювання в гострій стадії.
Кавуни, при очевидній користь, можуть принести і шкоду для організму, якщо їх вирощували з передозуванням добрив та стимуляторів росту. Як у всіх сезонних продуктів у них є терміни визрівання.
Якщо на розрізі м’якоті не видно мерехтливих цукрових крупинок, а м’якоть, потовчене в склянці води, пофарбувала її в червоний колір, цей плід, можливо, містить багато нітратів . Також не рекомендують з’їдати м’якоть до кірки, у зовнішній частині плоду і кірці вміст нітратів вище.