Продукти

Кавун — користь і шкода

Для багатьох розпал літа асоціюється саме з кавуном. Смугаста ягода — рекордсмен за багатьма показниками: розміри, відсоток води в м’якоті, здатність кореневої системи проникати вглиб грунту. Але більшості з нас кавун цікавий з точки зору користі і шкоди для здоров’я.

Зміст

  • Хімічний склад
  • Калорійність і харчова цінність
  • Корисні властивості кавуна
  • Лікувальні і дієтичні властивості
    • Народна медицина
    • Кавун для схуднення
  • чи можна кавун вагітним?
  • Протипоказання і шкоду

Хімічний склад

Ягода складається на 92-93% з води, містить клітковину, вітаміни, фруктозу, мікро- і макроелементи. Шматочок натуральної м’якоті вагою 100 г містить 1 мг заліза.

Інші мікроелементи:

  • кальцій — 14 мг.
  • магній — 12 мг.
  • натрій — 16 мг.
  • калій — 110 мг.
  • фосфор — 7 мг.

У 100 грамах кавунової м’якоті містяться такі амінокислоти :

  • вітамін А — 17 мкг.
  • вітаміни групи В — 0,2 мг .
  • бета-каротин — 0,1 мг.
  • вітамін РР — 0,2 мг.
  • вітамін С — 7 мг.

Дані хімічні елементи і з’єднання покращують роботу серця, нирок, нервової системи.

Калорійність і харчова цінність

Калорійність кавуна (100 г м’якоті в натуральному вигляді) — 27-38 кКал , менше ніж у яблук (52 кКал), 7-7,5% вуглеводів, 0,5% клітковини. Його ис для детокс-дієти і розвантажувальних днів, однак харчуватися тільки цими плодами більше 1-2 днів не рекомендується. Організм потребує білках і жирах, якими фрукти не багаті.

Корисні властивості кавуна

Соковита м’якоть смугастої ягоди — ідеальний продукт для спекотного літа. З виділенням поту губляться мінерали, самопочуття погіршується. При низькій калорійності відновлює в організмі незамінні мінерали і мікроелементи — ось чим корисний кавун в боротьбі з зневодненням.

Кавунові маски омолоджують шкіру і перешкоджають фотостаріння. Для масажу обличчя можна використовувати кубик кавунової м’якоті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Волоські горіхи - користь і шкода

Солодкість ягоді додає натуральний природний цукор — фруктоза , вживання якої дозволено при діабеті.

Висока (для рослин) вміст заліза нормалізує гемоглобін.

Кавуновий мед — бекмез або нардек — старовинне натуральне ласощі, яке можна приготувати восени. Технологія виварювання соку до густоти без додавання цукру дозволяє зберегти багато корисних властивостей кавунового соку.

Лікувальні і дієтичні властивості

Ликопин — пігмент, що надає кавунової м’якоті червоний колір, робить позитивний вплив на організм, будучи:

  • антиоксиданти — завдяки лікопіну зміцнюються капіляри і судини, нейтралізуються вільні радикали.
  • Антибактеріальною і протигрибковим засобом, тому кавуни нормалізують мікрофлору шлунка і кишечника, покращують травлення.
  • спалювач жиру — лікопін має високу здатність розщеплювати жири, бореться із зайвою вагою, знижує рівень холестерину в крові, що є профілактикою артеросклероз і ожиріння.
  • антидепресантів — поліпшення загального стану організму позитивно позначається на психологічному статусі.

Цитруллин — амінокислота, яка міститься в кавунових соку і м’якоті, покращує кровообіг і знижує тиск.

Високий вміст заліза і електролітів допомагає в профілактиці:

  • анемії.
  • судом.
  • захворювань серця.
  • артеросклероз.
  • хвороби Альцгеймера.

Народна медицина

Пропонує використовувати всі частини фрукта : насіння, сік, м’якоть і кірки.

  • настоянками з подрібнених насіння кавуна лікують застуду і застосовують як глистогінний засіб.
  • Сік використовують для полоскання горла при ангіні, виготовлення тоніків і лосьйонів для обличчя при вугрової висипки.
  • Корки в висушеному та подрібненому вигляді — основа для відварів і настоянок з сечогінним і протизапальним ефектом.
  • При опіках 1 ступеня можна зробити компрес з тонкого скибочки кавунової м’якоті.

Всього 300 грамів кавунової м’якоті містять близько 20% добової норми вітамінів А і С, а склянку свіжого кавунового соку після тренування поліпшить регенерацію м’язів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Морська капуста: користь і шкода

Кавун для схуднення

Цей фрукт, без сумніву, корисний, чи кавуну знайдуться конкуренти по дієтичним властивостям .

  • Щільна м’якоть і об’ємна структура плоду створює надовго відчуття ситості, при мінімальній калорійності. Фрукт підійде для другого сніданку, полуденка або навіть обіду.
  • Досить солодкий смак ягоди допоможе замінити цукерки та тістечка натуральними і корисними десертами, до складу яких входить кавун.
  • Клітковина і ферменти поліпшують травлення і роботу кишечника.
  • Високий вміст електролітів покращує роботу нирок і усуває набряки, що також знижує вагу.

Детальніше про кавунової дієті на відео:

чи можна кавун вагітним?

Всі перераховані корисні властивості актуальні для вагітних жінок, але існують ризики, при яких від цього кавуна краще відмовитися :

  • знижений тиск.
  • метеоризм.
  • печія.
  • токсикоз.
  • запальні процеси нирок і сечового міхура в стадії загострення.
  • якщо кавун куплений раніше середини серпня, високий ризик отруєння нітратами.

Під час вагітності і відразу після народження малюка краще дотримуватися дієти для годуючих матерів.

У В’єтнамі існує цікава тради ція. Під час святкування в’єтнамського Нового року ( «Тет») на стіл завжди подають кавуни. Вважається, що червоний колір символізує удачу. А кавунове насіння вживають як закуску.

Протипоказання і шкоду

Кавун, користь і шкода від нього, як і будь-якого продукту, залежить від почуття міри.

При хронічних захворюваннях і діабеті можна з’їдати в добу не більше 200-300 г кавунової м’якоті.

Для дітей рекомендована порція на добу:

  • 2-3 роки — 100 г.
  • 4-6 років — 150 г.

Краще замінити кавун іншим фруктами при таких станах:

  • алергія на каротиноїди, в тому числі лікопін.
  • жовчнокам’яна хвороба.
  • виразка шлунка, 12-палої кишки.
  • гіпотонія.
  • сечокам’яна хвороба.
  • аденома передміхурової залози.
  • доброякісні пухлини органів сечостатевої системи.
  • інші хронічні захворювання в гострій стадії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  калорійність яйця

Кавуни, при очевидній користь, можуть принести і шкоду для організму, якщо їх вирощували з передозуванням добрив та стимуляторів росту. Як у всіх сезонних продуктів у них є терміни визрівання.

Якщо на розрізі м’якоті не видно мерехтливих цукрових крупинок, а м’якоть, потовчене в склянці води, пофарбувала її в червоний колір, цей плід, можливо, містить багато нітратів . Також не рекомендують з’їдати м’якоть до кірки, у зовнішній частині плоду і кірці вміст нітратів вище.

Схожі статті

Рукола — користь і шкода

Serega

Банани — користь і шкода

Maxim

Мед: корисні властивості та застосування

elena elena

калорійність Макдональдс

Murcia

Стевія — користь і шкода

Lamaxima

Мигдаль: користь і шкода

Sasha

Авокадо — користь і шкода

Megusta

Яблука: користь і шкода для здоров’я

Alex

Користь і шкода арахісу

Coolio

Залишити коментар