Продукти

Диня — користь і шкода, калорійність

Диня — один з очікуваних, як не дивно, овочів літа. М’який аромат і соковита м’якоть дозволяють їй бути улюбленицею багатьох людей. А високий вміст води допомагає уникнути зневоднення, що робить її відмінним супутником для пікніків. Але чи всі ви знаєте про дині?

Зміст

  • Користь дині
  • Шкода дині
  • Калорійність і харчова цінність

Користь дині

1. Здорові очі. Щоб очі залишалися здоровими, їм необхідний вітамін А. Медовий плід забезпечує наш організм цим вітаміном у вигляді бета-каротину, який допомагає зберегти сітківку очей, запобігти ризику втрати зору і знижує розвиток катаракти.

2. У динях міститься велика кількість вітаміну C, який стимулює білі кров’яні тільця (лейкоцити), допомагає в боротьбі з інфекціями і хвороботворними бактеріями. Також вітамін C допомагає виробляти колаген, головний структурний білок, який зберігає молодість і свіжість шкіри.

Корисно знати! 1 стакан дині містить близько 72 і 87% від добової норми вітаміну С для чоловіків і жінок відповідно.

3. Користь дині для нервової системи. Вона багата калієм, мінеральним електролітом, що зберігаються в клітинах нашого тіла. Він допомагає стабілізувати кров’яний тиск і запобігає спазми м’язів. Також калій допомагає підтримувати баланс електролітів в організмі і зменшує затримку води.

Корисно знати! У склянці дині знаходиться 473 млг калію, що на 10% більше щоденної норми.

4. Засіб від зневоднення. Особливо це актуально в жаркі літні дні: кількома скибочками можна заповнити не тільки водний баланс, а й поповнити запас вітамінів і мінералів.

Корисно знати! Диня на 90% складається з води.

5. Засіб від запорів, в тому числі хронічних. Завдяки високому вмісту води і клітковини, вживання дині допомагає підтримувати здоров’я шлунково-кишкового тракту. У подібній ситуації потрібно пам’ятати, що вона не терпить інших продуктів, тому при запорах краще натщесерце з’їсти тільки кілька скибочок медового плоду, вона допоможе очистити ваш кишечник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Яблука: користь і шкода для здоров'я

6. Зниження ризику сечових інфекцій. Ефект подщелачивания в сечі допомагає зупинити зростання коліформних бактерій, які і викликають різного роду сечові інфекції.

7. Здорове серце. Вживання продуктів, в тому числі і дині, з високим вмістом вітаміну С і калію допомагає зменшити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, інсультів і раку.

8. Боротьба зі стресом. Диня багата калієм, який нормалізує серцебиття і сприяє надходженню кисню в мозок, тим самим змушуючи організм заспокоїтися. Також вона містить супероксиддисмутази, які борються зі стресом, знижуючи кров’яний тиск і розслабляючи нерви.

9. Користь для легких. Регулярне вживання в їжу диньки дозволяє компенсувати втрату вітаміну A в результаті куріння або вдихання тютюнового диму (пасивного куріння), що дозволяє зберегти здоров’я легенів.

Шкода дині

Безумовно, корисні властивості дині незаперечні, але складно замовчувати і про деякі протипоказання. Вживання її в їжу навряд чи зможе завдати серйозної шкоди здоров’ю, проте краще обмежити кількість — не більше 100-200 гр на добу, великі порції дини можуть викликати гіпервітаміноз або перенасичення організму вітамінами, що до того ж може призвести до проблем з шлунково-кишкового тракту або серцем.

  • Сонячний плід містить велику кількість цукрів, тому її не варто вживати у великій кількості людей з цукровим діабетом, не більше 200 грам.
  • Диню краще не поєднувати з їжею, що містить крохмаль. Краще з’їсти її окремо від інших продуктів, а між прийомами їжі витримати 3 годинну перерву, щоб вона встигла перетравитися, і ви змогли отримати всі вітаміни і мінерали в повному обсязі.

Калорійність і харчова цінність

Нижче описана калорійність дині в розрахунку на 100 грамів продукту.
Показник значення Відсоток від денної норми Енергетична цінність 34 ккал 1,50% Вуглеводи 8,6 г 6,50% Білки 0,84 г 1,50% Всього Жиров 0,19 г 1% Холестерин 0 мг 0% Харчові волокна 0,9 г 2.25% Вітаміни Фолієва кислота 21 мкг 5% Нікотинова кислота 0,734 мг 4,50% Пантотенова кислота 0.105 мг 2% Пиридоксин 0.072 мг 5,50% Рибофлавін 0.026 мг 2% Тіамін 0.017 мг 1% Вітамін 3382 МО 112% Вітамін С 36, 7 мг 61% Вітамін Е 0,05 мг 0,50% Вітамін До 2.5 мкг 2% Електроліти Натрій 1 мг 0% Калій 267 мг 6% Мінерали Кальцій 9 мг 1 % Мідь 41 мкг 4,50% Залізо 0.21 мг 2,50% Магній 12 мг 3% Марганця 0.041 мг 2% Цинк 0.18 мг 1,50%
Більше подробиць про користь і шкоду дині дивіться у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Риб'ячий жир: користь і шкода

Диня смачний і корисний продукт, який не варто виключати зі свого раціону. Але важливо пам’ятати, що в усьому потрібна міра!

Схожі статті

Користь і шкода імбиру

Axel

Виноград: користь і застосування

elena elena

Рукола — користь і шкода

Serega

Користь і шкода буряків для здоров’я людини

Coolio

Користь і шкода лимона

Bobby

Хурма — користь і шкода

Maria

Морська капуста: користь і шкода

elena elena

Користь і шкода фініків

elena elena

Мед: корисні властивості та застосування

elena elena

Залишити коментар