Сочевиця відноситься до сімейства бобових нарівні з квасолею або арахісом. Ботаніки вважають, що вона спочатку сочевиця виростала на Близькому Сході, де і була вперше використана як домашня культура.
Зміст
- Харчова цінність і калорійність сочевиці
- Користь для здоров’я
- Шкода сочевиці
Зараз сочевиця вирощується в багатьох частинах світу, в різних варіантах і в безлічі квітів. Найбільш поширена — це зелена сочевиця, але можна знайти червону, золоту, помаранчеву і навіть чорну сочевицю. З точки зору смаку різниці між сортами немає ніякої, але ось за вмістом білка і харчових волокон все-таки зелена сочевиця перевершує інші сорти.
Як і боби, сочевиця має високий вміст білка — близько 26%, більше білка містять тільки соєві боби. Крім білка, одна порція сочевиці (це ½ склянки = 113 гр.) Містить 60% від рекомендованої денної норми заліза, 67% від добової норми вітаміну B1 і 31 гр харчових волокон.
Харчова цінність і калорійність сочевиці
Високий рівень білка в чечевиці робить її найпопулярнішим компонентом харчування в раціоні тих, хто не може дозволити собі їсти м’ясо щодня або вегетаріанців. Крім білків, сочевиця містить незамінні амінокислоти, харчові волокна, фолієву кислоту, інші вітаміни і мінерали.
200 м вареної сочевиці містить 18 грамів білка, 40 р вуглеводів, 15 грамів клітковини, 4 г цукру і 138 м води. Калорійність сочевиці становить близько 230 Ккал для 200 грамів вареної сочевиці.
В таблиці нижче міститься інформація про поживні речовини та мінерали.
Харчова Цінність 1 склянки сочевиці Калорії 230 960 кДж Зміст % Денний норми Жири 0,8 г 1% Холестерин 0mg 0% Білки 17,9 г Вуглеводи 39,9 13% Харчові волокна 15,6 г 63% Цукор 3,6 г Натрій 4 мг 1 % Кальцій 37.6mg Калій 730.6mg
Користь для здоров’я
1. Зниження холестерину. Сочевиця, будучи багатим джерелом харчових волокон, допомагає знизити рівень холестерину.
2. Корисна в їжу для діабетиків. Діабетикам корисно знати, що розчинні волокна в чечевиці «ловлять» вуглеводи. Це, в свою чергу, уповільнює переварювання і всмоктування, що допомагає запобігти різким коливанням рівня цукру в крові протягом дня. Для людей з діабетом розроблена спеціальна дієта.
3. Користь сочевиці для системи травлення. Так як сочевиця містить високий рівень харчових волокон, покращує травлення. Вживання в їжу також допомагає в легкій дефекації, що призводить до зниження запорів.
4. Корисно їсти сочевицю в процесі схуднення — зерна багаті клітковиною і страви з сочевиці дуже ситні, що дозволяє організму швидко насичуватися і їсти менше.
5. Профілактика захворювань серця. Сочевиця містить магній, який корисний для серцево-судинних м’язів і допомагає знизити кров’яний тиск.
6. Підвищує метаболізм. Сочевиця є джерелом багатьох вітамінів, включаючи вітамін B3, який грає важливу роль в поліпшенні системи травлення. Вітамін B3 пропонує багато інших переваг, у тому числі контроль холестерину, зниження ризику захворювань таких, як хвороба Альцгеймера, катаракта, остеоартрит і діабет.
Рецепти з сочевиці:
Суп з сочевиці — покрокові рецепти з фото
Як приготувати сочевичним котлети?
Овочеве рагу з баклажанами і сочевицею
Шкода сочевиці
Хоча сочевиця корисна для вашого здоров’я і є хорошою альтернативою м’яса, птиці і риби, у неї також є кілька недоліків, серед яких:
- Надмірне вживання сочевиці може спровокувати метеоризм, так як харчові волокна можуть не перетравитися в тонкому кишечнику, в товстому кишечнику це призведе до газоутворення. Для людей страждає на виразкову хворобу або дисбактеріозом сочевиця протипоказана, так як при таких хворобах вона погано розщеплюється в шлунку.
- Якщо є проблеми з нирками або роботою жовчного міхура, також заборонено їсти сочевицю, так як вона містить речовини, які сприяють камнеообразованію і погіршення функції нирок.
- Розвиток гіперкаліємії. Часте вживання сочевиці може сприяти розвитку гіперкаліємії, яка може проявлятися появою втоми, нерегулярного ритму серцебиття, блювотою, поколюванням або онімінням кінцівок.
- Алергічна реакція. Сочевиця відноситься до бобових, як і арахіс, якщо у вас є алергія на нього, то не виключена алергічна реакція і на сочевицю.
Більше про корисні властивості сочевиці дивіться у відео:
В цілому сочевиця корисний продукт, здоровій людині можна її їсти регулярно, але не варто зловживати щоденним вживанням. У всьому повинна бути міра, в тому числі і в прийомі в їжу сочевиці.