Категорії: Продукти

Сочевиця — користь і шкода

Сочевиця відноситься до сімейства бобових нарівні з квасолею або арахісом. Ботаніки вважають, що вона спочатку сочевиця виростала на Близькому Сході, де і була вперше використана як домашня культура.

Зміст

  • Харчова цінність і калорійність сочевиці
  • Користь для здоров’я
  • Шкода сочевиці

Зараз сочевиця вирощується в багатьох частинах світу, в різних варіантах і в безлічі квітів. Найбільш поширена — це зелена сочевиця, але можна знайти червону, золоту, помаранчеву і навіть чорну сочевицю. З точки зору смаку різниці між сортами немає ніякої, але ось за вмістом білка і харчових волокон все-таки зелена сочевиця перевершує інші сорти.
Як і боби, сочевиця має високий вміст білка — близько 26%, більше білка містять тільки соєві боби. Крім білка, одна порція сочевиці (це ½ склянки = 113 гр.) Містить 60% від рекомендованої денної норми заліза, 67% від добової норми вітаміну B1 і 31 гр харчових волокон.

Харчова цінність і калорійність сочевиці

Високий рівень білка в чечевиці робить її найпопулярнішим компонентом харчування в раціоні тих, хто не може дозволити собі їсти м’ясо щодня або вегетаріанців. Крім білків, сочевиця містить незамінні амінокислоти, харчові волокна, фолієву кислоту, інші вітаміни і мінерали.

200 м вареної сочевиці містить 18 грамів білка, 40 р вуглеводів, 15 грамів клітковини, 4 г цукру і 138 м води. Калорійність сочевиці становить близько 230 Ккал для 200 грамів вареної сочевиці.

В таблиці нижче міститься інформація про поживні речовини та мінерали.
Харчова Цінність 1 склянки сочевиці Калорії 230 960 кДж Зміст % Денний норми Жири 0,8 г 1% Холестерин 0mg 0% Білки 17,9 г Вуглеводи 39,9 13% Харчові волокна 15,6 г 63% Цукор 3,6 г Натрій 4 мг 1 % Кальцій 37.6mg Калій 730.6mg

Користь для здоров’я

1. Зниження холестерину. Сочевиця, будучи багатим джерелом харчових волокон, допомагає знизити рівень холестерину.

2. Корисна в їжу для діабетиків. Діабетикам корисно знати, що розчинні волокна в чечевиці «ловлять» вуглеводи. Це, в свою чергу, уповільнює переварювання і всмоктування, що допомагає запобігти різким коливанням рівня цукру в крові протягом дня. Для людей з діабетом розроблена спеціальна дієта.

3. Користь сочевиці для системи травлення. Так як сочевиця містить високий рівень харчових волокон, покращує травлення. Вживання в їжу також допомагає в легкій дефекації, що призводить до зниження запорів.

4. Корисно їсти сочевицю в процесі схуднення — зерна багаті клітковиною і страви з сочевиці дуже ситні, що дозволяє організму швидко насичуватися і їсти менше.

5. Профілактика захворювань серця. Сочевиця містить магній, який корисний для серцево-судинних м’язів і допомагає знизити кров’яний тиск.

6. Підвищує метаболізм. Сочевиця є джерелом багатьох вітамінів, включаючи вітамін B3, який грає важливу роль в поліпшенні системи травлення. Вітамін B3 пропонує багато інших переваг, у тому числі контроль холестерину, зниження ризику захворювань таких, як хвороба Альцгеймера, катаракта, остеоартрит і діабет.

Рецепти з сочевиці:
Суп з сочевиці — покрокові рецепти з фото
Як приготувати сочевичним котлети?
Овочеве рагу з баклажанами і сочевицею

Шкода сочевиці

Хоча сочевиця корисна для вашого здоров’я і є хорошою альтернативою м’яса, птиці і риби, у неї також є кілька недоліків, серед яких:

  1. Надмірне вживання сочевиці може спровокувати метеоризм, так як харчові волокна можуть не перетравитися в тонкому кишечнику, в товстому кишечнику це призведе до газоутворення. Для людей страждає на виразкову хворобу або дисбактеріозом сочевиця протипоказана, так як при таких хворобах вона погано розщеплюється в шлунку.
  2. Якщо є проблеми з нирками або роботою жовчного міхура, також заборонено їсти сочевицю, так як вона містить речовини, які сприяють камнеообразованію і погіршення функції нирок.
  3. Розвиток гіперкаліємії. Часте вживання сочевиці може сприяти розвитку гіперкаліємії, яка може проявлятися появою втоми, нерегулярного ритму серцебиття, блювотою, поколюванням або онімінням кінцівок.
  4. Алергічна реакція. Сочевиця відноситься до бобових, як і арахіс, якщо у вас є алергія на нього, то не виключена алергічна реакція і на сочевицю.

Більше про корисні властивості сочевиці дивіться у відео:

В цілому сочевиця корисний продукт, здоровій людині можна її їсти регулярно, але не варто зловживати щоденним вживанням. У всьому повинна бути міра, в тому числі і в прийомі в їжу сочевиці.

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

4 месяца тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

4 месяца тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

4 месяца тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

4 месяца тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

4 месяца тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

4 месяца тому назад