Такий захід, як дієта при алергічний дерматит є обов’язковою, оскільки часто саме продукти харчування є причиною його розвитку.
Навіть в тих випадках, коли шкірна реакція послідувала після контакту з нехарчової подразниками, необхідно виключення посилення негативної реакції і швидке звільнення організму від накопичених алергенів і токсинів.
Про основні засади побудови безпечної дієти мова піде далі.
Роль дієти при дерматиті
Зміст
- 1 Роль дієти при дерматиті
- 2 продукти, які дозволені при алергічний дерматит
- 3 Небажані продукти
- 4 Заборонені до вживання продукти
- 5 Меню дієти
- 5.1 Відео про дієту при дерматиті
- 6 Кілька цікавих рецептів
Алергічний і атопічний дерматит є особливою реакцією організму в результаті впливу на нього екзогенних або ендогенних подразників.
Основна я мета, яку переслідують лікарі, призначаючи своїм пацієнтам дієту, — позбавлення від зайвого навантаження ШКТ і печінки, найбільше страждають від несприятливого впливу алергенів.
Крім того, дотримання строгих обмежень в харчуванні дозволяє виявити харчові алергени , які провокують імунну відповідь організму у вигляді висипки.
Часто шкірні реакції на нову їжу, вперше введену в раціон, зустрічаються у дітей молодшого віку. Причому висипання можуть проявлятися не відразу, а в міру накопичення подразника до критичних значень.
Це значно ускладнює процес визначення продукту, який їх спровокував. Поступове поповнення раціону новою їжею і відстеження реакції на її введення дає можливість визначити, що несе небезпеку в конкретному випадку.
Зверніть увагу! У малюків перших трьох років життя це єдиний спосіб точного встановлення харчового алергену, оскільки спеціальні алергопроби в цьому віці неінформативні.
Не тільки діти, а й дорослі люди зі схильністю до виникнення алергій різного генезу можуть таким чином убезпечити себе від можливого контакту з потенційно небезпечними алергенами і, як наслідок, посилення шкірних проявів.
Продукти, які дозволені при алергічний дерматит
Раціон хворого дерматитом, незважаючи на значне число заборон і обмежень, повинен бути різноманітним і збалансованим.
Його необхідно збагатити грубою клітковиною, білком, їжею з високим вмістом вітамінів і мікроелементів, що відповідають за регенерацію і стан шкіри в цілому: цинком, жирними ненасичені кислотами , вітамінами А, Е, фолієву кислоту.
При алергічний дерматит в меню повинно бути присутнім:
- нежирне дієтичне мяс про: кролик, яловичина, індичка.
- Домашні кисломолочні продукти , приготовані на заквасці.
- Цільно зерновий хліб і хлібці.
- Каші : гречана, рисова, перлова, вівсяна.
- Овочі з неяскравим забарвленням: капуста будь-якого виду, кабачки, патисони, огірки, цибуля. Картоплю можна включити в меню тільки після ретельного вимочування в холодній воді протягом 5-8 годин. Таким чином з нього видаляються надлишки крохмалю.
- Зелені і білі фрукти і ягоди: яблука, груші, смородина, аґрус.
- В якості заправки використовується будь-яка рослинна масло холодного віджиму: оливкова, соняшникова, лляна.
- Будь-яка зелень за смаком: кріп, цибулю, петрушка, кінза, листовий салат, рукола.
- Напої : негазована мінеральна вода, узвар, кисіль, компот, натуральний зелений чай без добавок.
Важливо! Особливу увагу варто приділити питного режиму. При вживанні 2-х і більше літрів чистої води в день (для дітей — 1-1,2 л на добу) швидше відбувається детоксикація організму.
При приготуванні їжі з низькою алергенної активністю необхідно враховувати ряд особливостей:
- використовувати тільки щадні способи теплової обробки : варіння, запікання, приготування на пару.
- крупи, картопля і магазинне м’ясо перед варінням замочують у холодній воді .
- перші страви варяться виключно на другому м’ясному бульйоні.
- з усіх страв і напоїв виключаються спеції і цукор, обмежується сіль.
Щоб лікування було ефективним, на весь його період необхідно виключити переїдання.
Доцільно харчуватися невеликими порціями і перекушувати між основними прийомами їжі, щоб процес травлення відбувався без зайвого навантаження на шлунок.
Небажані продукти
У гострій фазі хвороби, поки висипання на шкірі не стали стихати, включати в раціон наступну їжу також небезпечно, оскільки її вживання не виключає посилення або повторна поява висипу:
- Баштанні культури.
- Морква.
- Річкова риба.
- Персики, абрикоси, банани.
- Курага.
- Куряча грудка.
- Деякі види ягід : червона і чорна смородина, журавлина, вишня.
- Хліб і макарони з пшеничного борошна вищого гатунку.
Увага! Свіжий хліб незалежно від сорту, незважаючи на його відмінні смакові якості, вживати в їжу небажано, оскільки він погано перетравлюється. У період загострення дерматиту краще їсти пшеничний житній або хліб з висівками вчорашньої випічки.
Після того, як захворювання перейшло в стадію дозволу, можна поступово розширювати меню, включаючи один новий інгредієнт зі списку і спостерігати за реакцією протягом 4 -5 днів, щодня збільшуючи порцію з’їденого.
При відсутності небажаних реакцій можна сміливо використовувати його в своєму раціоні.
Заборонені до вживання продукти
Кожен з окремо взятих типів дерматиту має свої особливості харчування, проте існують і загальні заборони.
Наступний перелік складається з продуктів, на які накладається повне табу на весь термін лікування та відновлення, а при рецидивуючій патології — довічно:
- цитрусові.
- шоколад.
- будь-які морепродукти і жирна морська риба.
- ягоди, фрукти і овочі яскравих кольорів (червоні, помаранчеві).
- промислові консерви і гострі соуси.
- жирне м’ясо і птиця: качка, гусак.
- фаст-фуд.
- горіхи.
- будь-яка продукція бджільництва.
- виноград і ізюм.
- незбиране коров’яче молоко.
- курячі яйця.
- гриби.
- розчинний і натуральна кава, какао.
Також в число строгих обмежень при кропивниці у дорослих коштує внести алкогольні напої , здатні обтяжувати стан за рахунок токсичного впливу на ослаблений організм.
Меню дієти
Гіпоалергенна дієта при всіх своїх обмеженнях повинна компенсувати організму всі необхідні для нормальної життєдіяльності речовини.
Тому харчування повинно бути різноманітним і включати в себе білки, жири і вуглеводи в необхідних за віком і статевими ознаками кількостях.
Наведемо в приклад декілька варіантів добового меню в період загострення захворювання:
Варіант 1
- Сніданок: вівсяна каша на воді, скибочку твердого сиру, зелений чай без цукру.
- Про од: овочевий суп з сухариками, гречана каша з відвареним м’ясом, компот з яблучною сушки.
- Вечеря: сир з ягодами з дозволеного списку, відвар шипшини.
Варіант 2
- Сніданок: рисова каша з додаванням чорносливу, компот з яблук і груш.
- Обід: рагу з пісним м’ясом без додавання томата, зелений чай.
- Вечеря: запечені яблука, ряжанка.
Варіант 3
- Сніданок: гречана каша, житній хліб з вершковим маслом, зелений чай.
- Обід: суп з фрикадельками з яловичини, салат з капусти, огірка і зелені, заправлений оливковою олією, кисіль з яблук і чорносливу.
- Вечеря: сирна запіканка, мінеральна вода без газу.
В проміжках між прийомами їжі допустимо перекус фруктами , без дріжджовий випічкою (соломка, бублики).
Відео про дієту при дерматиті
Лікар клініки "Московський доктор", алерголог — імунолог Єрмаков Г. А. пояснює важливість правильного живлення. Розповідає як правильно скласти меню при алергічний дерматит.
Кілька цікавих рецептів
Незважаючи на обмежене коло продуктів, безпечних при алергічному дерматозе, харчування може бути не тільки корисним, але і смачним. Уявімо кілька нескладних рецептів, здатних урізноманітнити раціон:
- сирна запіканка без яєць : 300 гр сиру збиваються блендером до однорідності. Змішати по 2 ст. л. манки і сметани, залишити отриману суміш на 10 хвилин до набухання. Ввести її в сир, додавши додатково 2 ст. л. розтопленого вершкового масла. Ретельно перемішавши всі інгредієнти, випікати 35 хвилин при температурі 180 градусів.
- "човники" з кабачка з фаршем: Для приготування 2 порцій потрібно 1 молодий кабачок. За допомогою ложки з плоду витягується середина, формується "човник". 200 грам фаршу з нежирної яловичини або свинини змішується з серединою кабачка, цибулею і 1 подрібненої цибулиною. Начинку посолити за смаком, викласти в "човники". Запікати на деку, змащеному рослинним маслом протягом 25 хвилин. За 5 хвилин до готовності посипати кожну порцію тертим твердим сиром. Подавати готову страву з зеленню.
- котлети з індички зі сметанним соусом : 0,5 склянки вівсяних або гречаних пластівців залити гарячою водою до набрякання, змішати їх з 0,5 кг фаршу, додати сіль і спеції, 2 цибулини, пропущені через м’ясорубку. Сформувати котлети, викласти в ємність для приготування, готувати 15 хвилин, після чого перекласти котлети в ємність для гасіння, залити їх сметаною і тушкувати ще 10 хвилин.
Крім дієтичного харчування необхідно приділити увагу образу життя: відмовитися від шкідливих звичок, ввести в розпорядок помірну фізичну активність, добре висипатися. Все це є запорукою поліпшення природного захисту організму від несприятливих факторів, які зустрічаються повсюдно в сучасному житті.