В сучасному світі найвищою є захворюваність серцево-судинною патологією, яка може призводити до серйозних ускладнень — інфаркт міокарда, інсульт головного мозку. Це пов’язано з підвищеним вмістом холестерину в крові, який поступово відкладається в стінках артерій у вигляді атеросклеротичних бляшок, приводячи до їх звуження.
Зниження рівня цього з’єднання в крові і запобігання серцево-судинних захворювань можна домогтися за допомогою виконання нескладних дієтичних рекомендацій.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12
Зміст
- Біологічна цінність холестерину і небезпека його підвищення
- Причини підвищення
- Принципи і правила дієти
- Дозволені продукти
- Заборонені продукти
- Меню при підвищеному холестерин
Біологічна цінність холестерину і небезпека його підвищення
в хімічному відношенні холестерин є тугоплавкий жир, нерозчинний у воді. Його надходження в організм з їжею обов’язково, так як він є будівельним матеріалом для побудови клітинних мембран і синтезу деяких гормонів (жіночі та чоловічі статеві гормони, глюкокортикоїди). У крові він зв’язується з білками, утворюючи ліпопротеїди.
Існує кілька видів ліпопротеїдів, в залежності від щільності їх молекули. Підвищення рівня холестерину волає відповідне збільшення концентрації ліпопротеїдів низької щільності. Їх підвищення викликає поступове відкладання холестерину в стінці артерій, звуження їх діаметра з подальшим розвитком таких патологічних процесів:
- Ішемічна хвороба серця — недостатнє кровопостачання серцевого м’яза, внаслідок атеросклеротичного ураження коронарних артерій.
- Церебральний атеросклероз — результат недостатнього харчування головного мозку.
- Гіпертонічна хвороба — постійне підвищення системного артеріального тиску вище норми, розвивається в результаті звуження артерій нирок.
- звуження судин кінцівок — розвивається недостатній обсяг кровотоку в артеріях ніг, що може привести до некрозу (відмирання) їх м’язів.
Відкладання холестерину в судинній стінці відбувається у вигляді атеросклеротичної бляшки. На тлі підвищеного артеріального тиску може статися розрив бляшки. При цьому утворюються тромби, які призводять до розвитку судинної катастрофи у вигляді інфаркту міокарда або інсульту головного мозку (наслідок закупорки артерій, що живлять ці органи утворився тромб).
Важливо знати! Існує нормальний показник загального холестерину в крові, який коливається в межах 3,6-7,8 ммоль / л. Рівень вище верхнього показника норми свідчить про можливий початок процесу його відкладання в стінках артерій. Добова норма споживання з їжею — 250 мг в день, для людей з підвищеним його вмістом — 100-150 мг.
Причини підвищення
Виділяють 2 основні групи причин, що призводять до підвищення холестерину в крові — ендогенні та екзогенні. Ендогенні (внутрішні) причини пов’язані з порушеннями обмінних процесів в організмі, до них відносяться:
- Патологія печінки, клітини якої починають посилено синтезувати ліпопротеїди низької щільності.
- Порушення виведення з жовчю при холециститі — запаленні жовчного міхура, жовчнокам’яної хвороби або дискінезії жовчовивідних шляхів (читайте також про дієту після видалення жовчного міхура).
- Зниження засвоєння холестерину з крові клітинами — відбувається при підвищенні змісті фракції ліпопротеїдів низької щільності.
- Генетичні порушення обміну жирів в організмі.
- Цукровий діабет — при цьому захворюванні порушується обмін вуглеводів і жирів в організмі.
Екзогенні (зовнішні) причини — це вплив таких чинників, які людина може змінювати (модифікувати):
- Підвищене надходження з їжею — результат неправильного харчування з переважанням в раціоні продуктів з великим вмістом холестерину.
- Гіподінамі я — малорухливий спосіб життя, недостатня фізична активність і відсутність занять спортом. Почніть з м’яких фізичних навантажень, наприклад, з йоги.
- Куріння і систематичне вживання алкоголю.
- Надмірна вага — результат нераціональної дієти і малорухливого способу життя.
для профілактики серцево-судинної патології, дуже важливо впливати на екзогенні фактори, для чого застосовується дієта для зниження холестерину, активний спосіб життя з заняттями спортом, відмова від куріння і алкоголю.
Як знизилася не холестерин з допомогою дієти:
Принципи і правила дієти
Харчування при підвищеному холестерин буде давати хороший результат при дотриманні принципів, яких необхідно дотримуватися:
- Дієта для зниження холестерину обов’язково повинна поєднуватися з фізичними навантаженнями, що прискорить процеси його засвоєння клітинами і зниження ліпопротеїдів низької щільності.
- Важливо відмовитися від куріння і прийому алкоголю, так як ці фактори провокують недостатнє харчування клітин організму і порушення роботи печінки. Більш докладні рекомендації по правилам харчування ви знайдете в статті про дієту при захворюваннях печінки.
- З раціону необхідно виключити жирні продукти тваринного походження.
- М’ясо, рибу і яйця вживати не більше 2 разів на тиждень.
- Не можна обмежувати себе в кількості їжі, що вживається — в організм повинні надходити досить білків і вуглеводів, правильна дієта при підвищеному холестерин має на увазі не зменшення кількості їжі, а зміна її якості.
- Страви з продуктів бажано їсти приготованими на пару, варити або тушкувати.
Дозволені продукти
Перелік продуктів, які сприяють зниженню загального холестерину крові та ліпопротеїдів низької щільності включає:
- Риба. Її можна їсти як морську, так і річкову.
- Овочі та фрукти — містять всі необхідні для організму вітаміни і мінерали, органічні кислоти, що входять до складу практично всіх фруктів, сприяють поліпшенню жирового обміну.
- Каші з гречаної або рисової крупи, пшона, приготовлені на воді.
- хліб з борошна грубого помелу (житній хліб) — забезпечує організм необхідною рослинною клітковиною і вітамінами групи В. до того ж в ньому менше калорій.
- Знежирені кисломолочні продукти — кефір, йогурт.
- Нежирні сорти м’яса — кролик, курка, яловичина.
- Рослинний жир — соняшникова або оливкова олія. Сухофрукти і горіхи — хороший варіант перекусу між основними прийомами їжі.
Заборонені продукти
Ці продукти не тільки не можна їсти часто, але і рекомендується з харчування зовсім виключити, так як вони містять значну кількість холестерину і сприяють його підвищенню в крові:
- Жирні сорти м’яса — свинина, качка, гусак.
- Продукція з незнежиреного молока — вершкове масло, сметана, вершки, сири, сир.
- М’ясні напівфабрикати — сосиски, ковбаси, паштети.
- Солодощі — цукерки, тістечка, вершкове морозиво. Краще замінити їх на дієтичні десерти.
- Курячі яйця — найбільша кількість холестерину міститься в жовтку.
- Хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку.
- Деякі морепродукти — креветки, кальмари.
- Майонез.
Більш детально вміст холестерину в продуктах можна подивитися в таблиці:
Продукти — 100 гр. Зміст холестерину (мг) М’ясо та субпродукти Свинина 110 Свинина, філе 380 свиняча рулька 360 Печінка свиняча 130 Мова свинячий 50 Яловичина жирна 90 Яловичина нежирна 65 Телятина нежирна 99 Печінка яловича 270- 400 Мова яловичий 150 м’ясо козулі задня частина, нога, спина 110 Конина 78 Баранина нежирна 98 Ягнятина (річна) 70 Кролятина 90 Курка без шкіри темне м’ясо 89 Курка без шкіри біле м’ясо 79 Серце куряче 170 Печінка куряча 492 Курча 40 — 60 Індичка 40 — 60 Качка без шкіри 60 Качка з шкірою 90 Гусятина 86 Ливерная колб аса з телятини 169 ліверні паштет 150 Ковбаса сирокопчена 112 Сардельки 100 Сосиски в банках 100 Біла мюнхенська ковбаса 100 Мортаделла копчена 85 Салямі 85 Віденські сосиски 85 Сервелат 85 Ковбаса варена до 40 Ковбаса варена жирна до 60 Риба і морепродукти Скумбрія тихоокеанська 360 Севрюга 300 Каракатиця 275 Короп 270 Натотенія мармурова 210 Устриці 170 Вугор 160 — 190 Макрель 85 Мідії 64 Креветки 144 сардини в маслі 120 — 140 Минтай 110 Оселедець 97 Макрель 95 Краби 87 Форель 56 Тунець свіжий (консервований) 55 Молюски 53 Рак 45 Морський мова 50 Щука 50 Ставрида 40 Тріска 30 Риба середньої жирності (до 12% жирності) 88 Риба нежирних сортів (2 — 12%) 55 Яйця Яйце перепелине (100 г) 600 Яйце куряче незбиране (100 г) 570 Молочні продукти Молоко козяче сире 30 Сливки 30% 110 Сливки 20% 80 Сливки 10% 34 Сметана 30% жирності 90 — 100 Сметана 10% жирності 33 Молоко коров’яче 6% 23 Молоко 3 — 3,5% 15 Молоко 2% 10 Молоко 1% 3,2 Кефір жирний 10 Йогурт звичайний 8 Йогурт знежирений 1 Кефір 1% 3,2 Сир жирний 40 Сир 20% 17 Сир знежирений 1 Сироватка 2 Сири Сир «Гауда» — 45% 114 Сир вершковий жирність 60% 105 Сир «Честер» — 50% 100 Сир «Едам» — 45% 60 Сир «Едам» — 30% 35 Сир «Емменталь» — 45% 94 Сир «Тильзит» — 45% 60 Сир «Тильзит» — 30% 37 Сир «Камамбер» — 60% 95 Сир «Камамбер »- 45% 62 сир« Камамбер »- 30% 38 сир« Ковбасний »копчений 57 сир« Костромський »57 сир« Лімбургскій »- 20% 20 сир« Ромадур »- 20% 20 Овечий сир — 20% 12 Плавлений сир — 60 % 80 сир плавлений «Російський» 66 плавлений сир — 45% 55 плавлений сир — 20% 23 сир домашній — 4% 11 сир домашній — 0,6% 1 Масла і жири Топленое вершкове масло 280 вершкове масло свіже 240 масло вершкове «селянське» 180 жир яловичий 110 жир свинячий або баранячий 100 гусячий жир топлений 100 свинячий смалець 90 Рослинні масла 0 Маргарини на основі рослинних жирів 0
Меню при підвищеному холестерин
Приклад дієти і дводенного меню, рекомендованого при підвищеному холестерин :
День Прийом їжі Страви і продукти для дієти при підвищеному холестерин День 1 Сніданок Стакан свіжовичавленого фруктового соку з скибочкою житнього хліба (близько 200 г),
легка каша, зварена на воді — 100 г,
2 яблука. Обід 100 г відвареного курячого м’яса, шматок хліба, овочевий салат (150-200 г) і склянку компоту з сухофруктів, на десерт фрукти (мандарин). Вечеря Чи не пізніше, ніж за 2 години до сну — відвареної минтай (100 г), вівсянка на воді (80 г), кілька волоських горіхів. День 2 Сніданок Отварная квасоля (100 г), склянка кефіру і шмат чорного хліба. Обід 100 г тушкованого м’яса кролика,
гречана каша (100-150 г),
скибочку житнього хліба, склянка зеленого чаю Вечеря овочевий салат (150 г), порція бульйону з білої риби (80 мл), йогурт (75 г).
Дієта при високому холестерин дозволяє не тільки знизити його рівень в крові, але і зменшити розміри атеросклеротичних бляшок на початкових етапах їх розвитку. Це дозволить уникнути в майбутньому проблем з судинами, серцем, підвищеним артеріальним тиском і поліпшити якість життя.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар , м Суми
Написано статей
12