Лужна дієта має своїх знаменитих шанувальників, таких як Гвінет Пелтроу, Дженніфер Еністон і Вікторія Бекхем. А в 2015 році ця дієта потрапила в список популярних дієт на думку Британської Товариства Дієтологів.
Зміст
- Історія лужної дієти
- Правила лужної дієти
- Меню дієти
- Плюси і мінуси
- Протипоказання
- Думки експертів
- Курс або спосіб життя
Історія лужної дієти
В історії немає даних про «батьку» лужної дієти, але простеживши ланцюг наукових відкриттів, висновків вчених і дієтологів, можна сказати про те, що дієта стала результатом зведення воєдино кількох фактів.
- Приблизно в 50-х роках ХХ століття вченими було встановлено, що продукти, які ми вживаємо в їжу, при переробці організмом здатні утворювати кислоту, або луг. Вивчивши гликемические індекси, тобто показники, всі продукти розділили на 3 великі групи — «кислотні», «лужні» і «нейтральні».
Список продуктів
Лужні продукти Кислотні продукти Нейтральні продукти Свіжі овочі (броколі, шпинат, капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста, селера, огірки, цибуля , спаржа, авокадо, помідори, перець, артишоки, редис, картопля), за винятком бобових М’ясо (свинина, яловичина), курка і індичка менш кислотні продукти масло, маргарин, олія та соняшникову олію Фрукти (лимони, яблука, ананас, апельсини, персики, грейпфрути, банани, кавуни) Ягоди (чорниця, журавлина) Риба і морепродукти Ягоди (вишня, полуниця) Більшість горіхів Яйця Крупи (дикий рис, перловка, пропросшая пшениця) Солодкі і газовані напої Бурий рис Водорості Рафінований цукор Вівсянка Зелень Бурий і білий рис, пшениця Молочні продукти (сметана, морозиво, моло до і натуральні йогурти) Сухофрукти Борошно і борошняні вироби Оливкова олія Бобові Зелені і трав’яні чаї Сири, особливо твердих сортів
- Було відмічено, що вживання овочів та іншої «лужної» їжі впливає на зростання каменів в нирках, практично зупиняючи його . У зв’язку з цим була розроблена спеціальна лужна, або алкалиновая, дієта, мала єдиною метою лікування цього захворювання.
- Організм — як і шкіра — володіє рівнем PH, тому будь-які відхилення провокують хвороби.
в нормі рівень PH організму знаходиться в межах 7, 40, плюс-мінус 0,05. Відповідно до теорії, організм має лужну природу. Оскільки більшість часто вживаних продуктів відносяться до групи «кислотних», це викликає зрушення балансу в бік кислоти.
Відомий американський мікробіолог і фахівець зі здорового харчування — Роберт Янг — переконаний, що надлишкова кислота в організмі відповідає за прискорене розмноження бактерій. Це призводить до накопичення токсинів і шлаків в організмі. Отже, людина починає хворіти, у нього часто спостерігається погане самопочуття і швидко настає втома.
Луг ж, нейтралізуючи кислоту, прискорює виведення шкідливих речовин і сприяє очищенню слизових і всього організму. Результат — гарний настрій, легкість, здоровий зовнішній вигляд і прекрасне самопочуття.
Такий висновок дозволив скласти загальні принципи методики:
- Щоб вилікуватися або поліпшити свій стан, потрібно просто «зрушити» рівень PH організму в лужну сторону.
- Для цього достатньо пройти курс лужної дієти, по максимуму виключивши «кислотні» продукти.
- Перехід до дієти повинен бути плавним.
- При наявності будь-яких захворювань дієта повинна бути щадить.
Дисбаланс в організмі призводить не тільки до хвороб, а й до поступового набору ваги. Цей фактор став вирішальним для дієтологів, щоб включити лужну дієту в свій список. Ця методика не тільки звільнить організм від зайвої кислоти, але і допоможе злегка схуднути.
Правила лужної дієти
- Вживання продуктів з групи «кислотних» не повинно перевищувати 20 % від загального обсягу їжі в день.
- Овочі та фрукти краще їсти в сирому вигляді . Це пов’язано з тим, що деякі з них при смаженні змінюють природу з лужної на кислотну, а вам це не потрібно.
- Для приготування можна використовувати молочні жири (наприклад, вершкове масло) ні в якому вигляді. Допускається лляна, оливкова або кукурудзяна олія першого віджиму.
- Останній прийом їжі повинен завершитися до 19 години вечора .
- З напоїв залишити воду, натуральні соки або трав’яні чаї. Важливо: після їжі можна тільки чай.
- Зернові і риба (морепродукти) не повинні потрапляти в меню більше 3 разів за тиждень.
- Інтенсивні фізичні навантаження вітаються.
Дотримання цих правил допоможе досягти позитивного результату.
Стандартна тривалість курсу для наведення порядку в організмі становить 3 тижні . Кожен тиждень — це своєрідна фаза, проходячи яку, ви отримуєте певний результат.
1. Перша фаза спрямована на очищення і перебудову рівня PH організму в лужну сторону. Характерна стрімка втрата ваги (до 4 кг.) І загальна слабкість, що говорить про початок процесу очищення. Дієту варто припинити тільки в разі тривожних симптомів. Якщо ви нормально переносите подібний дискомфорт, зупинятися на цьому не потрібно.
2. Друга фаза вирівнює баланс кислотно-лужний баланс до нормального рівня. Вага йде повільно, самопочуття значно поліпшується, а тяжкість в шлунку більше не турбує.
3. Роль третьої фази в утриманні балансу і закріпленні досягнутого результату. Головними ознаками є стабілізація ваги і відмінне самопочуття. Тут важливо не «нападати» на «кислотні» продукти, і продовжувати дотримуватися лужної раціон.
Існує варіант лужної дієти, адаптований для корекції ваги. Тут друга фаза триває до досягнення потрібної ваги, а третя — 11 — 12 днів, і включає в меню сніданку стакан мінеральної води.
Меню дієти
Нижче представлено меню на тиждень лужної дієти . Подібне меню ви можете скласти самостійно, спираючись на список продуктів і основні правила.
День Прийом їжі Страви День 1-ий Сніданок Стакан натурального йогурту або кефіру з фруктами, можна додати половину ложки меду для смаку Перекус Будь цілий фрукт Обід Паста з твердих сортів з соусом з томатів і грибів Перекус Будь цілий фрукт Вечеря 100 гр. курячої грудки, салат з овочів (наприклад, з листя салату, огірків і помідорів з оливковою олією) День 2-ий Сніданок Омлет з 2-х яєць Перекус Жменя сухофруктів Обід Крем-суп з брокколі Перекус Смузі зі склянки молока, банана і вишні ( можна взяти заморожену, обов’язково без кісточок) Вечеря Риба запечена в духовці з салатом зі свіжих овочів День 3-ої Сніданок Гарячий бутерброд Перекус 1 яблуко або апельсин Обід Рис з тушкованим овочевим міксом Перекус Овочевий суп Вечеря Тушкована капуста з картоплею День 4-ий Сніданок 1 яйце зварене круто. Половинка грейпфрута Перекус Жменя горіхів Обід Салат з руколи, авокадо, томатів черрі і козячого сиру або сиру Фета Перекус 1 фрукт Вечеря Фруктовий салат із заправкою з натурального йогурту День 5-ий Сніданок Салат з овочів із заправкою з оливкового масла і соком лимона Перекус 1 апельсин обід Овочеве рагу з шматочками курячої грудки Перекус 1 яблуко або апельсин Вечеря Холодник на кефірі День 6-ий Сніданок Омлет з 2-х яєць Перекус 1 банан або апельсин обід Картопляно-морквяні котлети Перекус ягоди або фрукти на ваш смак Вечеря Легкий салат з креветками і грейпфрутом День 7-ий Сніданок Сир з 1-м бананом Перекус Смузі з 1 огірка, зелені на ваш смак і склянки кефіру або йогурту Обід Грибний-крем суп Перекус 1 апельсин Вечеря Салат з листя салату, помідорів чері і консерви тунця
Плюси і мінуси
Плюси:
- Вже після початку другої фази ви відчуєте неймовірну легкість і прилив сил.
- Помітно поліпшується стан шкіри, волосся, нігтів, пропадають «мішки» і темні кола під очима.
- Нормалізується травлення, поліпшується сон і пам’ять, а також здатність концентруватися.
- Дієта ситна і не вимагає контролю калорій.
- Методика досить недорога, а продукти доступні цілий рік.
Мінуси:
- Оскільки лужна дієта досить тривала, і зниження ваги не є її основною метою, то підійде вона лише для тих, хто хоче привести в порядок організм і скинути від 3 до 5 кг.
- у період першої фази існує велика вірогідність погіршення самопочуття, доставляючи певний дискомфорт. З цієї ж причини вірогідні «скачки» настрою, апатія, сонливість.
- На час схуднення доведеться змінити переваги в їжі, приділивши більше уваги овочевих страв і фруктам.
- За рахунок обмеженого надходження молочних продуктів і білків, знижується рівень кальцію в організмі, тому необхідний прийом мінеральних комплексів, щоб заповнити втрати.
Протипоказання
Незважаючи на бажання оздоровити свій організм, потрібно пам’ятати про протипоказання:
- захворювання серця, в тому числі ішемічна хвороба.
- атрофічний гастрит.
- знижена кислотність шлунка.
- ниркова недостатність — хронічна або гостра.
- різке погіршення самопочуття на початку першої фази має служити сигналом до припинення курсу.
В будь-якому випадку, не нехтуйте консультацією лікаря.
Думки експертів
Однозначної думки про ефективність дієти немає навіть серед експертів з харчування та медиків. Американський дієтолог Ерін Палинським стверджує, що вживання великої кількості «лужної» їжі призведе до порушення природного балансу і «защелачиванию» організму.
Багато експертів вважають, що організм самостійно регулює кислотно-лужний баланс, і немає гострої потреби штучно вирівнювати його рівень PH.
Ефект очищення можна пояснити наявністю клітковини в овочах, які на час дієти є основним видом їжі. Клітковина відмінно справляється з виведенням шлаків і токсинів з організму. Втрата ваги відбувається через скорочення (або повного виключення) хлібобулочних і кондитерських виробів.
Про несприятливі наслідки безмірного споживання цукру є чимало науково доведених фактів, тому заміна цукру на натуральні аналоги (стевія) так само відіграє важливу роль в втрати ваги.
Відео передачі «Жити здорово» про кислотно-лужний баланс в організмі:
курс або спосіб життя
За відгуками тих, хто проходив курс «лужного» харчування, самопочуття дійсно покращується, але позбутися від бажаної кількості зайвих кілограмів вийшло не у всіх. Деякі говорять і про зміну пристрастей в їжі.
Деякі з фахівців з харчування «лужне» меню вважають дієтою, оскільки організм потребує чищення періодично. Інші впевнені, що такий раціон необхідно дотримуватися все життя для підтримки здоров’я в нормі.
Що б ви не вирішили, включення овочів в щоденний раціон тільки позитивно позначиться на вашому здоров’ї, головне, у всьому знати міру і не забувати харчуватися повноцінно.