Сьомга, приготована в духовці — безпрограшний варіант страви в будь-якій ситуації, будь то звичайний вечеря або краще інвестувати у святкову вечір з друзями. Немає іншого кращого претендента на звання смачною і корисною їжі, на приготування якої потрібно 5-10 хвилин часу і смак її буде гарантовано прекрасним незалежно від того, як добре чи погано ви готуєте. Неважливо який варіант ви оберете, буде це сьомга з лимоном або просто запечена сьомга зі сумішшю пряних трав, цю рибу важко зіпсувати.
Сьогоднішня добірка включає 5 смачних і простих рецептів приготування філе сьомги в духовці з докладним описом і фото.
Зміст
- Сьомга в духовці з картоплею
- Сьомга з помідорами в духовці
- Сьомга з лимоном в духовці
- Філе або стейки з сьомги з гірчицею
- Запечена сьомга в маринаді з соєвого соусу
сьомга в духовці з картоплею
- 500-600 гр картоплі (в цьому рецепти був взяти молода картопля, але цілком можна взяти і звичайний)
- 1 цибулина (можна взяти червоний або звичайний білий лук)
- шматочок вершкового масла або 1 ст.ложка оливкової
- 200 гр помідор черрі
- 4 філе лосося (природно, можна брати менше, в залежності на скількох чоловік ви готуєте)
Приготування:
1. Для початку розігріваємо духовку до 220 градусів.
2. Картоплю миємо, якщо потрібно чистимо і розрізаємо на половинки або четвертинки (залежно від розміру картоплі). Цибулю нарізати півкільцями. Викладаємо овочі в форму для випікання (підійде керамічна, скляна або звичайний лист).
3. Додати масло оливкове або вершкове. Якщо ви взяли холодне вершкове масло, то спочатку його потрібно розтопити в формі в духовці, а потім викласти в форму овочі і все перемішати, щоб масло покрило овочі.
4. Запікаємо картоплю в духовці 30-40 хвилин, поки картопля не стане м’яким.
5. Дістаємо форму з духовки і додаємо помідори черрі цілком. Зверху овочів викладаємо сьомгу (сьомгу потрібно попередньо трохи посолити і обмазати приправою).
6. Повертаємо блюдо в духовку на хвилин 12-15 поки риба не буде готова.
7. Сьомга з картоплею в духовці готова!
Сьомга з помідорами в духовці
Для приготування цієї страви знадобиться:
- 400 гр. філе сьомги без шкіри (це 2 стейка середніх розмірів)
- оливкова олія
- 3-4 помідори
- 1 невелика цибулина (за бажанням)
- 2 ст.л лимонного соку
- сіль, перець
- чебрець, орегано та інші приправи за вашим бажанням
- фольга для запікання
1. Розігріваємо духовку до 200 градусів. Також готуємо фольгу, нарізаємо її на шматки по 30-40 см в ширину. Фольги потрібно стільки, скільки порцій ви збираєтеся готувати.
2. Переходимо до сьомги. Рибу солимо, змащуємо маслом і додаємо приправи.
3. Гарнір. Приготування в фользі ідеальний спосіб приготування риби з гарніром. Фольга допомагає зберегти більше вологи в сьомзі, при цьому риба добре вбираємо аромати овочів, з якими готується, що робить її ще більш смачною і ароматною. У нашому випадку ми готуємо простий гарнір з помідорів, цибулі та спецій. Нарізаємо помідори кубиками, дрібно рубаємо цибулю, все змішуємо в невеликій мисці, солимо і додаємо орегано і чебрець.
4. Викладаємо один шматок сьомги на фольгу. Загортаємо філе як цукерку (дивіться на фото). Кінці загортаємо, а в центрі повинен вийти кишеньку.
5. Зверху сьомги викладаємо частину суміші з помідорів і цибулі.
6. Закриваємо кишеньку і кінцями фольги, прикриваємо.
7. Ставимо рибу в духовку, запікаємо хвилин 25 до готовності риби.
8. Сьомга з помідорами в фользі готова. Подавати рибу потрібно прямо в фользі.
Сьомга з лимоном в духовці
Цей рецепт дуже швидкий і легкий, чудово підходить для тих, хто не любить довго морочитися з приготування страв, але хоче смачно і корисно поїсти.
На 4 порції страви вам знадобиться:
- 4 філе сьомги
- 1-2 лимона
- свіжий базилік (за бажанням)
- оливкова олія
- сіль, перець
- пергаментний папір або фольга (в цьому рецепті використовувався пергамент)
Час на підготовку страви: 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
1. Розігріваємо попередньо духовку до 200 градусів. Готуємо 4 шматки пергаментного паперу (кожен шматок повинен бути см 30-40 шириною, щоб повністю закривати 1 шматок філе).
2. Лимон нарізаємо кільцями. На кожен шматок філе сьомги знадобиться по 2 скибочки лимона.
3. Тепер беремо лист пергаменту (або фольги), викладаємо на нього філе (якщо на ньому є шкіра, то шкірою вниз), змащуємо оливковою олією. Солимо, перчимо, додаємо приправи. Викладаємо на сьомгу пару листочків базиліка, потім 2 скибочки лимона.
4. Пергамент з сьомгою всередині скручуємо в кульок (як на фото) і закріплюємо ниткою. Всі ті ж кроки робимо з іншими шматками філе.
5. Викладаємо кульки на деко або в форму для випікання. Ставимо в духовку і запікаємо 20 хвилин до готовності риби.
6. Коли риба готова, дістаємо її з духовки, обережно розкриваємо пергамент, викладаємо рибу на тарілки. Відмінним гарніром будуть парові овочі, рис або кускус.
Смачного!
Філе або стейки з сьомги з гірчицею
На 4 порції страви вам знадобиться:
- 1/4 склянки французької гірчиці (це та, яка з цільними зернятками)
- 1 ст.ложка оливкової олії
- трохи зелені (її можна взяти за бажанням або наявності, в цьому випадку підійде зелена цибуля або базилік)
- 4 шматки філе сьомги
- сіль, перець і приправи на ваш смак
1. Попередньо включаємо духовку розігріватися до 220 градусів. У цьому рецепті можна використовувати два варіанти приготування: відкритий — коли все шматки філе на деку не закриваються, в такому випадку риба буде більш сухою. другий варіант — закритий, кожен шматочок філе загортається окремо в фольгу, так риба буде соковитіше. Як готувати — вибирати вам. У цьому рецепті використовується відритий варіант.
2. В окремій мисці змішайте гірчицю, оливкову олію і рубану зелень і пряні трави.
3. Викладаємо на деко фольгу, на фольгу викладаємо філе сьомги. Кожен шматочок філе промазуємо сумішшю з гірчиці.
4. Деко ставимо в духовку і запікаємо протягом 15-20 хвилин до готовності риби.
5. Філе сьомги з гірчицею готово! Подавати можна з рисом або відвареної брюссельською капустою.
Запечена сьомга в маринаді з соєвого соусу
На три порції цього простого, але смачного страви вам знадобиться:
- 4 філе сьомги
- 1/3 склянки соєвого соусу
- 2 ч. л. цукру
- 1/3 склянки води
- трохи оливкового масла
- 2-3 зубчики часнику (попередньо очистити і подрібнити)
- лимонний сік
1. Готуємо маринад. Для цього в окремій глибокій мисці змішайте соєвий соус, воду, цукор, лимонний сік і рубаний часник.
2. У миску з маринадом викласти сьомгу. Маринуватися риба повинна мінімум 1 годину, максимум можна залишити на ніч.
3. Перед приготуванням розігріваємо духовку до 220 градусів.
4. Викладаємо скибочки сьомги на фольгу. Поливаємо зверху маринадом.
5. Запікати сьомгу в духовці близько 15-20 хвилин в залежності від товщини.
6. Філе сьомги в маринаді з соєвого соусу готово! Подавати з рисом або кускус. При подачі можна полити філе маринадом.
Смачного!