На першій фазі дієти Дюка ви визначилися, від скількох кілограмів хочете позбутися. Тепер настав час діяти — позбавлятися від зайвої ваги. Процес це не швидкий, тому вона називається «Круїз».
Зміст
- Як працює «Круїз»
- Схема чергування
- Дозволені продукти
- Зелень
- Овочі
- Горіхи
- Рослинні масла
- допи
- інші продукти, дозволені на дієті Дюка:
- Заборонені продукти
- Рецепти для фази Чергування
- Рулет з шпинату з лососем
- Фаршировані печериці
- Оселедець під Дю-шубою
- Меню на 7 днів
- Правила поведінки в «круїз»
Друга назва — чергування — теж має підстави. До початкового раціону фази Атаки додається 28 овочів, які значно урізноманітнюють ваше меню, зроблять його ще більш корисним і ефективним.
На всьому протязі другої фази необхідно чергувати білкові та білково-овочеві дні. Цю особливість необхідно дотримуватися беззаперечно, інакше результату доведеться чекати дуже довго. Саме в чергуванні полягає секрет ефективної втрати ваги.
Буде цікаво прочитати:
Фаза «Атаки» дієти Дюка — як почати худнути вже сьогодні
Як працює «Круїз»
На цьому етапі важливо вирівняти процес схуднення. Щоб шкіра встигала адаптуватися до нових силуетів, а не звисала некрасивими складками, вводяться вуглеводи.
Ви так само, як в першій фазі, в білкові дні задієте жирові резерви, а в змішані організм отримує енергію з вступників продуктів.
Це дозволяє худнути хоч повільно, але рівномірно. За тиждень такого харчування втрачається близько 1 кілограма ваги. Крім схуднення, цей етап є відповідальним за чистку організму від шлаків і токсинів. Овочі, що містять грубу неперетравлювану клітковину, грають в цьому процесі важливу роль. Травлення налагоджується, шкідливі речовини легко виводяться з організму.
Схема чергування
Щоб отримати конкретний результат, чергувати дні слід, дотримуючись певної схеми.
Якщо зайва вага — до 5 кг — можна повторювати дні через один, тобто 1 білковий, один білково-вуглеводний. Потрібно втратити до 10 кг — підійде схема 2/2 або 3/3. При надмірній вазі понад 10 кг можна харчуватися за схемою 5/5. Але сам Дюка все ж рекомендує дотримуватися схеми 1/1 або 2/2.
Тривалість цього етапу дієти Дюка — показник індивідуальний. Орієнтуватися треба на ваги. Як тільки ваша вага досяг бажаної цифри, другу фазу можна вважати закінченою.
Дозволені продукти
Білкові продукти, дозволені до вживання в першій фазі Атаки, доповнюються овочевим асортиментом з 28 найменувань.
Зелень
- Кріп
- Петрушка
- Кинза
- Базилік
- Селера
- Листовий салат
- Шпинат
- Пекінська капуста
- Щавель і ін
Овочі
На етапі Чергування дозволено вживати в їжу некрохмалисті овочі:
- Томати
- Огірки
- Баклажан
- Білокачанна капуста
- Брокколі
- Брюссельська капуста
- Кольраби
- Цвітна капуста
- Артишок
- Редис
- Буряк *
- Морква *
- Кабачки
- Цукіні
- Гарбуз
- Гриби
- Лук
- Стручкова квасоля
* Буряк і морква дозволено вживати в дуже обмежених их кількостях. Великий вміст цукру в цих овочах може сповільнити зниження ваги.
Морква можна використовувати тільки в якості «овоча». Морквяний сік — під забороною.
Горіхи
За одним з останніх коригувань дієти Дюка список дозволених продуктів на етапі Чергування поповнили горіхи. Можна їх використовувати як в білково-овочеві, так і в чисто білкові дні. Головне правило — не перевищувати зазначену норму .:
- Мигдаль — 25 гр.
- Арахіс сирий — 50 гр.
- Арахіс смажений — 35 гр.
- Лісовий горіх — 22 гр.
- Волоський горіх — 22 гр.
- Кешью — 28 гр.
- Бразильський горіх — 21 гр .
- Кедровий горіх — 22 гр.
- Насіння соняшнику — 30 гр.
- Насіння гарбуза — 30 гр.
- Насіння кунжуту — 28 гр.
Дані норми вказані для сирих горіхів. Якщо брати смажені горіхи (наприклад мигдаль або арахіс) то норма споживання їх в добу буде скорочуватися в рази.
ВАЖЛИВО! Якщо ви з’їли допустиму норму горіхів, то в цей день не можна упортеблять масло
Рослинні масла
На даному етапі дозволено упортелять на добу до 1 столової ложки рослинної олії. Використовується як правило під час приготування страв (Наприклад, жарка на 1-2 краплях) абов якості заправки для салатів.
Бажано використовувати нерафіновані олії, тому що в них досить високий вміст корисних жирних кислот — оливкова, лляна, гірчичне, рижієву, соняшникова і ін
З нерафінованих, для смаження, добре іспольковать кокосове масло.
Пам’ятайте, що якщо ви з’їли сьогодні салат, запрвленний рослинним маслом, то горіхи вам вже не можна
допи
- Кукурудзяний крохмаль — 1 ст. ложка або 20 грам.
- Сухе знежирене молоко — 2-3 столові ложки або 30 грам.
- Сир (до 7% жирності) — 30 грам.
- Сосиски з птиці (до 10%) — 100 грам.
- Біле столове вино — 3 столові ложки або 30 грам — тільки для приготування страв.
- Кокосове молоко (до 15% жирності) — 100 грам.
Важливо пам’ятати, що в день можна вживати не більше двох допів, в тому числі і в готових стравах. Наприклад: 30 грам сухого знежиреного молока. Або 10 грам кукурудзяного крохмалю і 50 грам кокосового молока.
Інші продукти, дозволені на дієті Дюка:
- Ягоди годжі — 1 ст.ложка в чисто білкові дні 2 столові ложки в білково-овочі дні.
- Локшина шіратакі.
- ізолят соєвого білка.
- Клейковина пшенична.
- Какао знежирений.
- Псілліум.
- Яєчний порошок.
- Желатин — до 30 грам в день.
- Пектин яблучний.
- агар-агар.
- Цукрозамінник (рідкий або в таблетках).
- Сиропи без цукру — до 20 мл.
- насіння Чіа — 1 ст.ложка.
Заборонені продукти
Є продукти, які, звичайно, урізноманітнюють меню, але точно не допоможуть схуднути. Виключіть їх зі свого раціону на час дієти:
- Картопля
- Бобові (квасоля, горох, сочевиця)
- Кукурудза
- авокадо
- Маслини (оливки)
Картопля і бобові містять велику кількість крохмалю, який дуже легко переробляється в цукор, тому те, що ви скинули на першій фазі, без проблем восполнится при вживанні цих продуктів. Продовжувати «Круїз» з ними просто безглуздо, так само, як з крупами або макаронними виробами незалежно від сорту борошна.
Рецепти для фази Чергування
Так як даний етап дозволяє вживати не тільки м’ясні продукти, або яйця, але ще і всілякі овочі, то це значно розширює межі в пошуку хороших, і головне, дозволених рецептів. Наведемо деякі з них.
Рулет з шпинату з лососем
Інгредієнти:
- Пачка замороженого шпинату (400г)
- молоко — 50 мл
- Яйця — 5 штук
- знежирений сир — 150 г
- Лосось слабосоленої — 200 г
Розморозити шпинат, добре віджати всю рідину. Молоко збити з яйцями і додати в шпинат. Можна пропустити через блендер, для отримання однорідної маси. Розподілити отриману масу на листі, застеленому силіконовим (тефлоновим) килимком. Запікати близько 10-15 хвилин (дивитися по готовності) при 180 градусах. Головне не пересушити.
Після приготування відокремити шпинатний пласт від килимка, змастити м’яким сирком, посипати перцем і сіллю за смаком. Зверху викласти скибочки лосося. Закрутити в рулет. Помістити в холодильник на кілька годин (краще на ніч, попередньо обернувши харчовою плівкою)
Фаршировані печериці
Інгредієнти:
- Печериці великі — 10- 12 штук
- Куряче філе — 2 штуки
- Йогурт натуральний, знежирений — 100 грам
- Зелень (для прикраси)
- Сіль, пререц — за смаком
Печериці вимити і відокремити капелюшки від ніжок. Ніжки дрібно нарізати і згасити на сковороді до готовності. Відварити куряче філе. Нарізати шматочками і з’єднати з грибними ніжками. Заправити йогуртом і наповнити капелюшки цією масою. Викласти грибочки на деко і запікати протягом 20-40 хвилин при температурі 180 градусів. Перед подачею можна прикрасити подрібненою петрушкою або кінзою
Оселедець під Дю-шубою
Інгредієнти:
- Оселедець слабосолона (бочкова) — 200 грам
- Цвітна капуста — 400 грам
- Буряк — 2-3 штуки
- Цибуля ріпчаста — 1 штука
- Морква — 1-2 штуки
- Яйце куряче — 2 штуки
- Йогурт натуральний або знежирений м’який сирок — 200 грам
Відварити до готовності яйця, буряк і морква (можна разом) . У готельної каструлі відварити цвітну капусту з сіллю, воду злити, потовкти капусту в пюре (можна блендером). Далі, збираємо шари:
- Пюре з цвітної капусти.
- Змастити йогуртом або сирком.
- Оселедець, порізана кубиками.
- Нарізану цибулю.
- Змастити йогуртом або сирком.
- Натерта на тертці морква.
- Змастити йогуртом або сирком.
- Нарізані відварні яєчні білки.
- Натерта на тертці буряк.
- Змастити йогуртом або сирком.
- Натерті на дрібній тертці яєчні жовтки
Залишити в холодильнику на 6-8 годин (краще на ніч)
Меню на 7 днів
Нижче представлений приклад меню, який відповідає ритму 1 через 1 день на 7 днів. Ви самостійно можете складати меню для відповідної вам схеми, не соромлячись змішувати пропоновані для фази Круїз продукти.
День Прийом їжі Варіанти страв для дієти Дюка — фаза круїз День 1 Сніданок Яєчня з скибочками шинки. Зелений чай без цукру Обід Риба запечена в маринаді з гірчиці. Перекус Баночка натурального йогурту або знежирений кефір Вечеря Сирники для Атаки День 2 Сніданок Відварене яйце, салат з овочів, зелені. Обід Овочеве спекотне з шматочком відвареної грудки. Перекус Чай або кава без цукру Вечеря Овочевий суп з фрикадельками. Знежирений кефір — 1 склянка День 3 Сніданок Чай зелений. Натуральний йогурт з 2 ст. л. висівок Обід Рибний котлети із зеленню. Перекус Чай або кава без цукру з булочкою з висівок Вечеря Салат з консервованого тунця, 2-х яєць, зеленої цибулі (можна без цибулі), все заправити соком лимона і парою ложок натурального йогурту День 4 Сніданок Пачка сиру із зеленим чаєм. Обід Тушкована капуста з шинкою Перекус Салат з листового салату, овочів, заправлений йогуртом. Вечеря Скумбрія з овочами, запечена в духовці День 5 Сніданок Баночка натурального йогурту з 2 ст.л. висівок Обід Сьомга запечена з лимоном і чебрецем в духовці Перекус Зелений чай або кава без цукру Вечеря Куряча грудка з лимоном, запечена в духовці. День 6 Сніданок Омлет з 2 яєць із зеленню, салат з огірка та помідора. Обід Суп-пюре з брокколі або цвітної капусти. Перекус Стакан нежирного кефіру Вечеря Салат «Щітка» з однієї свіжого буряка і моркви. День 7 Сніданок Сирна запіканка (замість цукру потрібно використовувати цукрозамінник) Обід Рубані курячі котлети. Перекус Баночна натурального йогурту без наповнювачів Вечеря Філе хека або кети, тушкована в молоці
Меню на щотижня фази Чергування або Круїз варто складати відразу на тиждень, так ви на вихідних зможете запланувати покупки і будете завжди знати, що готувати.
Буде цікаво прочитати:
рецепти для фази Атаки — кращі рецепти для дієти Дюка
Правила поведінки в «круїз»
- Час прогулянки — НЕ менше 30 хвилин.
- Кількість рідини в добу — не менше 2-х літрів.
- Молочні, кисломолочні продукти обмежуються 1 кг в день.
- Вівсяні висівки — 2 ст.л.
- Їжу не можна запивати.
- Спеції додавати по мінімуму.
Овочі можна готувати, як завгодно, або їсти в сирому вигляді. Можуть бути різні варіації суміщення продуктів. Обмежень в кількості їжі, частоті її прийому немає, тому худнути ви будете смачно, ситно і різноманітно.
Кілька корисних порад:
- Їжте так часто, як вам подобається. Не змушуйте себе голодувати!
- Чи не пропускайте прийоми їжі, це ніяк не допоможе схудненню.
- Зважуйтеся щодня. Навіть маленький результат — все одно результат.
- Використовуйте тільки натуральні соуси, приправи без солі і глутамату натрію.
- За 20-30 хвилин до їжі випивайте склянку води.
Не забувайте чергувати білкові дні з білково-овочевими, дотримуйтесь правил, і вже через кілька тижнів ви обов’язково досягнете бажаного результату.
Дієтолог про дієту Дюка: