Морквяні котлети — досить популярне дієтичне блюдо. Чудове поєднання овочів і спецій робить його відмінним варіантом перекусу або легкого обіду, та й готувати такі котлетки одне задоволення: рецепти часто включають в себе інгредієнти, які є у кожної господині в холодильнику, процес приготування простий, а результат завжди радує око і шлунок.
Зміст
- Морквяні котлети з картоплею і зеленню
- Морквяні котлети з крабовими паличками
- Морквяні котлети з сиром
- морквяні котлети з манкою
- Буряково-морквяні котлети
- Морквяно-капустяні котлети
- Картопляно-морквяні котлети
- морквяні котлети з сиром
- Морквяно-яблучні котлети
- Морквяно-гарбузове котлети
- Морквяно-вівсяні котлети
- Морквяні котлети з макухи від соковижималки
Ця добірка містить рецепти, які відмінно підійдуть для тих, хто сидить на дієті, стежить за фігурою або просто хоче побалувати себе чимось незвичайним. І так, приступимо.
Морквяні котлети з картоплею і зеленню
Цей рецепт, напевно, самий дієтичний, немає ні борошна, ні яєць, тільки овочі, зелень і спеції. У даній варіанті ми будемо обсмажувати котлетки на сковороді, але їх можна також запекти в духовці. Щоб приготувати морквяні котлети в духовці, виконайте всі кроки з 1 по 4, а на 5-му кроці нагрійте духовку до 200 градусів, викладіть котлети на пергамент або в форму для запікання, і запікайте хвилин 20 до готовності.
Для приготування вам знадобляться:
- 2 великі моркви
- 2 картоплі
- зелень будь-яка
- панірувальні сухарі — 3/4 склянки
- сіль, перець
- і масло для смаження, якщо вирішите смажити (так як такі котлети можна запікати в духовці)
Процес приготування :
1. Картоплю почистити і потрібно його відварити до готовності. Поки картопля вариться, приступимо до моркви.
2. Морква потрібно почистити, потерти на тертці і обсмажити на сковороді протягом 3-4 хвилин. Зняти з вогню.
3. Після того як морква і картопля будуть готові, картоплю треба розім’яти виделкою. У мисці змішати картоплю, підсмажену моркву і дрібно нарізану зелень.
4. Додати в миску панірувальні сухарі, сіль, спеції, все змішати і сформувати котлети.
5. Після чого приступаємо до смаження. Сковороду поставити на вогонь, додати трохи масла і обсмажувати котлети до золотистої скоринки з двох сторін.
6. Морквяні котлети готові! Подавати такі котлети можна з кетчупом або будь-яким іншим соусом.
Морквяні котлети з крабовими паличками
Для приготування таких незвичайних, але дуже смачних котлет з моркви вам знадобиться:
- 150 гр панірувальних сухарів
- 1 велика морква
- 1 яйце
- 50 мл молока
- крабові палички — 200 гр
- невелика цибулина
- сіль, спеції
- трохи масла для смаження
Процес приготування:
1. Крабові палички дрібно нарізаємо, цибулю і моркву чистимо, моркву натираємо на тертці, а цибулю дрібно нарізаємо.
2. Змішуємо в мисці крабові палички, цибулю і моркву, потім потрібно вбити 1 яйце, додати молоко і панірувальні сухарі. Все перемішати, посолити, додати спеції і ще раз добре перемішати.
3. Ставимо сковороду на вогонь, наливаємо трохи олії. Тепер формуємо котлети.
4. І обсмажуємо котлети з обох сторін до золотистої скоринки.
5. Готово! Морквяні котлети можна подавати!
морквяні котлети з сиром
Цікавий рецепт морквяних котлет пропонують жителі півдня Франції: вони додають тертий сир, змішаний з вершками, що робить вироби більш ніжними на смак. Для того щоб приготувати котлети для трьох персон слід використовувати такі пропорції:
- 300 грам моркви.
- 2-3 яйця.
- 100 грам твердого сиру .
- 80 мл густих вершків.
- 70-80 грам пшеничного борошна.
Фото: cuisineactuelle.fr
1. Моркву натерти на дрібній тертці.
2. В окремій мисці збити яйця з вершками, додати тертий сир і моркву.
3. Добре перемішати, всипати борошно, при бажанні можна додати трохи зелені петрушки.
4. Такі овочеві котлети можна смажити на сковороді, ложкою викладаючи фарш, а можна запекти в духовці, викладаючи на деко, застелене пергаментом і злегка змащений маслом, — тоді вони будуть більш сухими, що сподобається людям на дієтичному харчуванні.
Морквяні котлети з манкою
Щоб зробити структуру морквяної котлети більш пишною, деякі кулінари використовують манну крупу в якості скріпляє інгредієнта, — вироби виходять щільніше за текстурою і ситніше по харчовим якостям. необхідні складові:
- 400 грам моркви.
- 2 ст. л. манної крупи.
- 1 \ 2 ст. пшеничного борошна.
- 2 яйця.
- щіпка соди.
- 1 \ 2 ст. молока.
- 1 \ 3 ч. л. меленого кмину.
Фото: restexpert.com
1. Манну крупу замочити в молоці на годину.
2. Моркву натерти на дрібній або середній тертці, додати кмин і з’єднати з набряклою манкою.
3. Добре перемішати і залишити на 10 хвилин, а потім додати яйця, соду і половину всієї порції борошна, регулюючи в’язкість фаршу (можливо борошна знадобиться менше).
4. Сформувати овальні котлети невеликий форми, обваляти в борошні і обсмажити на антипригарной сковороді в невеликій кількості олії до насиченого золотистого кольору.
Хочете м’ясну страву? Тоді дивіться цей відео рецепт:
Буряково-морквяні котлети
Якщо хочеться більше нетрадиційного поєднання (та й кольору теж), але більш низькій калорійності страви — приготуйте морквяні котлети з буряком. Необхідні продукти:
- по 200 грам сирого буряка і моркви.
- 70 грам сметани або вершків.
- 25 грам манної крупи.
- 1 яйце.
- 1 ст. л. вершкового масла.
- щіпка орегано або розмарину.
- 2 3 ст. л. муки.
Фото: pinterest.com
1. Буряк відварити, дати охолонути, а потім очистити і натерти на тертці.
2. У сотейнику прогріти масло, додати сиру терту моркву, прожарити п’ять хвилин, помішуючи.
3. Потім додати туди сметану, манку і зробити вогонь плити менше.
4. Помішуючи, дочекатися, поки манна крупа набубнявіє, а потім зняти з вогню.
5. З’єднати з буряком, додати яйце і борошно, орегано, можна злегка посолити.
Отриману масу викладаємо у вигляді котлет на деко, змащене маслом, і запікаємо в духовці при температурі 200 градусів до рум’яного кольору.
Морквяно-капустяні котлети
Ще один варіант мега-дієтичних котлет з моркви в поєднанні з капустою. Причому можна використовувати не тільки звичну білокачанну, але і краснокочанную, кольорову і навіть брокколі. Для приготування використовуємо такі пропорції продуктів:
- 400 грам капусти.
- 2 яйця.
- 300 грам моркви.
- невеликої пучок зелені петрушки.
- по 1 \ 2 ч. л. меленого коріандру і чорного перцю.
- щіпка мускатного горіха.
- 1 ч. л. солі.
- 180 грам борошна.
Фото: archanaskitchen.com
1. Капусту порізати на невеликі шматочки, морква — часточками.
2. Заливаємо гарячою водою так, щоб тільки покрило овочі, і відварюємо протягом 5-8 хвилин.
3. Відкидаємо овочі на друшляк, даємо трохи охолонути, а потім пропускаємо через м’ясорубку разом з петрушкою.
4. Додаємо прянощі і сіль, яйця і борошно.
5. Якісно перемішуємо і за допомогою ложки викладаємо на прогріту сковороду у вигляді круглих котлет, які обсмажуємо в пісному маслі.
6. Готові морквяно-капустяні котлети подаємо в теплому вигляді з різними соусами або гарніром у вигляді картопляного пюре, гречаної каші або м’ясного рагу.
Варіант таких котлет — поєднання моркви і кабачка:
Картопляно-морквяні котлети
Зробити прості котлети з моркви ситніше можна, додавши в фарш сиру картоплю. Додатково це додасть не тільки цікаву смакову нотку, але і більш хрустку скоринку, яку обожнюють діти. Список інгредієнтів:
- 400 грам картоплі.
- 250 300 грам моркви.
- 2 яйця.
- 100 грам сиру фета .
- 5 ст. л. муки.
- 1 \ 4 мускатного горіха.
- щедра щіпка перуки.
- сіль і перець за смаком.
Фото: lifeasmama.com
1. Очищені від шкіри овочі натираємо на дрібній тертці, трохи віджимаємо руками надлишки соку.
2. Додаємо прянощі і сіль, яйця і борошно.
3. Перемішуємо (також руками) до одноманітної маси.
4. У самому кінці додаємо сир, розім’яту вилкою, на невеликі шматочки і ще раз змішуємо. При бажанні можна додати до маси невеликий пучок петрушки, нарубленной дуже дрібно.
5. Нагріваємо сковороду з маслом (близько 4 ст. Л.) І за допомогою ложки викладаємо на неї котлети, формуючи овали. Важливо робити їх не дуже товстими, щоб фарш добре присмажився, але і не дуже тонкими, щоб не втратити гарний вигляд.
6. Смажити до насиченого рум’яного кольору на середньому вогні, викладаючи після на папір, щоб видалити надлишки жиру. З гострим кетчупом, аджикою, соусом Сальса або просто зі сметаною морквяні млинці такого типу приголомшливо — смачні, також їх часто подають як гарнір до м’ясних страв, компенсуючи недолік клітковини.
Морквяні котлети з сиром
Віддалено такий варіант морквяних котлет нагадує сирники через присутність в них сиру, але ось харчові якості і користь для організму на порядок вище, тому це блюдо рекомендовано дієтологами для всіх, особливо для дітей. Список необхідних інгредієнтів:
- по 300 грам сирої моркви і сиру.
- 2 яйця.
- 4 ст. л. манної крупи (можна замінити на панірувальні сухарі).
- 170 мл молока.
- 1-2 ст. л. цукру.
- трохи ванілі або кориці для ароматизації.
- 100 грам вершкового масла.
- 100-130 грам панірувальних сухарів.
Фото: ukrainian-recipes.com
1. Насамперед натираємо моркву на крупній тертці і тушкуємо в вершковому маслі до перших ознак розм’якшення, не допускаючи втрати форми шматочків. Зазвичай на це йде не більше 5 хвилин.
2. Далі всипати манку і залити молоко, перемішати.
3. Протушкувати на малому вогні до розбухання манки, а потім зняти з вогню і трохи охолодити.
4. Сир змішати з яйцями і цукром, з’єднати з морквяної масою і добре перемішати, домагаючись одноманітною консистенції. Якщо хочеться, щоб котлети були більш пишними на вигляд, можна додати в фарш 1 \ 3 ч. Л. соди.
5. З отриманого фаршу зліпити котлетки, обваляти в сухарях і розкласти на деку, застелене пергаментом і злегка змащеному олією.
6. Запекти в духовці протягом 15-20 хвилин, при температурі 220 градусів. Також їх можна смажити, як звичайні котлети на сковороді, хоча з духовки вони смачніше.
Морквяно-яблучні котлети
Ще один варіант солодких котлет з моркви, який подобається дітям, але ж не часто малюки люблять овочеві страви такого типу, тоді як кожен батько бажає приготувати їжу з максимальною користю для свого чада. Морквяно-яблучні котлети готувати в такому випадку одне задоволення! Інгредієнти:
- 300 грам моркви.
- 5 яблук (краще солодких сортів).
- 2 яйця.
- 1 \ 2 ч. л. кориці.
- 2 \ 3 ст. муки.
- 2 ст. л. цукрового піску.
Фото: rbth.com
1. Очищену від шкірки моркву тремо на тертці середнього розміру, так само чинимо з яблуками, видаливши у них серцевину (шкірку можна залишити).
2. Змішуємо їх воєдино, додаємо яйця, цукор і корицю, потім борошно і перемішуємо.
3. На тефлоновій сковороді смажимо котлетки круглого розміру, ложкою викладаючи масу. Перевертаємо їх лопаткою, коли зарум’яняться, і викладаємо на паперовий рушник, коли вони будуть готові.
4. Рекомендується подавати такі морквяні котлети зі сметанним або ягідним соусом, хоча навіть без них страва дуже смачна, особливо з пилу-жару.
Морквяно-гарбузове котлети
По-осінньому яскраві котлети з моркви можна приготувати в поєднанні з гарбузом. Крім веселого кольору і великої кількості корисних речовин, вони містять багато клітковини, яка сприяє нормалізації роботи кишечника. Необхідні інгредієнти:
- 3 великих моркви.
- 200 грам гарбуза.
- 3 яйця.
- 50 грам твердого сиру.
- 4 ст. л. муки.
- 1 \ 2 ч. л. прованських трав.
- сіль за смаком.
- панірувальні сухарі.
Фото: archanaskitchen.com
1. Морква і гарбуз очистити і натерти на дрібній тертці, змішати з прянощами, сіллю і борошном.
2. Додати тертий сир і яйця.
3. Якщо маса виявиться недостатньо щільної для формування котлет, можна додати трохи панірувальних сухарів.
4. Ліпимо невеликі овальні котлети. Обвалюють у панірувальних сухарях і обсмажуємо на пісному маслі (на середньому вогні) до рум’яності.
5. Викладаємо на паперовий рушник, щоб воно вбирало надлишки масла.
Дуже смачно овочеві котлети подавати з пряним соусом на основі сметани і часнику, а також з соусом Тартар.
Морквяно-вівсяні котлети
Цей вид пісних котлет можна готувати в двох варіантах: солоні — додаючи гострі прянощі і сіль, а також солодкі, замінивши сіль на цукор з корицею. Це дуже зручно, адже можна за один раз приготувати дві страви: друге і десерт. Список інгредієнтів досить простий:
- 500 грам моркви.
- 2 яйця.
- 1 стакан вівсяних пластівців.
- 1 2 ст. л. пшеничного борошна.
- панірувальні сухарі.
Фото: indiankhana.net
1. Моркву натерти на дрібній тертці і віджати сік в миску.
2. Долити до нього води, щоб вийшло 300 мл, підігріти і замочити в цій рідині пластівці на півгодини, щоб вони набрякли.
3. Потім змішати цю масу з тертою морквою, можна сильніше подрібнити блендером і додати яйце з борошном. Не забудьте всипати сіль або цукор, виходячи з того, який вид морквяних котлет ви готуєте.
4. З отриманої маси ліпимо котлети класичної форми, обвалюють у сухарях і смажимо на сковороді в невеликій кількості олії до насиченого кольору.
5. Морквяні котлети такого типу виходять легкими на смак і корисними для травлення завдяки високому вмісту клітковини. Зі сметаною або йогуртом вони дуже смачні.
Морквяні котлети з макухи від соковижималки
Як часто любителі свіжих соків зупиняються перед небажанням викидати велику кількість корисної клітковини у вигляді макухи після приготування соку? А адже з неї можна приготувати багато смачних і корисних страв, — наприклад, котлети. Для їх приготування необхідно кілька базових інгредієнтів:
- 500 грам макухи моркви.
- 2 яйця або 150 грам картоплі, відвареного в мундирі.
- 1 цибулина .
- 2 зубки часнику.
- 2 ст. л. муки.
- 1 \ 3 мускатного горіха і стільки ж запашного перцю.
- 1 ч. л. солі.
- панірувальні сухарі.
Фото: dostavkabeer.ru
Приготування морквяних котлет з макухи багато часу не займає:
1. змішуємо його з прянощами, солимо і додаємо яйця.
2. Якщо ви з якихось причин не вживаєте їх в їжу, то можна замінити на відварений і розім’яту в пюре картопля, — він відмінно скріпить морквяну масу.
3. Далі додаємо дрібно нарізану цибулю з часником, борошно і ретельно вимішуємо масу.
4. Формуємо котлети рівної форми, злегка відбиваючи фарш руками, обвалюють їх в панірувальних сухарях і смажимо на сковороді в невеликій кількості олії до насичено рум’яної скоринки.
5. Якщо сухарів немає, то для панірування можна використовувати манну крупу — це додасть додатковий хрест скоринці.
На завершення відео-рецепт приготування морквяних котлет з мюслі: