Хаменерій вузьколистий — дивовижне цілюща рослина, про який я розповідала в попередній статті: Іван-чай або хаменеріум.
Сьогодні я розповім вам, як приготувати цілющий чай, з листя зніту вузьколистого або іван-чаю, так його називають в народі. А чай називається — Копорський.
Копорский чай за кольором нагадує звичайний чорний чай, але має приємний терпкий смак і запашний трав’яний, з квітковими нотками аромат.
Лікувальні властивості Копорской чаю
Листя зніту вузьколистого багаті вітамінами, мінералами та іншими цінними речовинами. Цілющі властивості рослини повністю зберігаються в Копорском чаї, а їх в кипрей вузьколистий чимало. У рослині міститься:
Зміст статті
- Лікувальні властивості Копорской чаю
- Копорский чай або зелений чай з зніту
- Як приготувати Копорський чай
- від 10 до 20% дубильних речовин,
- пектинові речовини,
- слиз,
- цукру,
- алкалоїди,
- вітаміни групи «в»,
- кумарини.
- вітаміну «С» в листі зніту 200-400 мг, що в кілька разів перевищує вміст аскорбінової кислоти в лимонах.
- марганцю, міді та заліза стільки, що це цілюща рослина по праву вважається найкращим засобом, здатним покращувати і активізувати процес кровотворення і підвищувати імунітет.
В 100 грамах зеленої маси іван-чаю (за даними Вікіпедії), знаходиться: заліза -2,3 мг, нікелю — 1,3 мг, міді — 2,3 мг, марганцю — 16 мг , титану — 1,3 мг, молібдену — 0,44 мг, бору — 6 мг.
Але, самим важливим і цінним властивістю Копорской чаю є те, що він не містить в своєму складі коф еіна і кислот (пуринової, щавлевої, сечової), які дуже шкідливо впливають на здоров’я і порушують обмін речовин.
Копорский чай або зелений чай з зніту
Цілющі властивості рослини — зніту вузьколистого , визначають і корисність чаю, виготовленого з його листя. Він озоравлівающе впливає на організм людини, проявляючи такі властивості:
- підвищує опірність організму до вірусів та інфекцій,
- зміцнюють імунітет,
- покращує роботу ендокринної системи ,
- стінки кровоносних судин,
- сприяють виведенню токсинів (алкогольних, радіаційних) і важких металів з організму,
- мають антиоксидантну активність,
- чай оздоровлює організм, підвищує сили і працездатність,
- його можна застосовувати як м’яке снодійне засіб,
його рекомендують пити при таких захворюваннях, як: атеросклероз, безсоння, гіпертонія, втома і нервове виснаження, аденома, простатит, зниження потенції, порушення обміну речовин, головний біль, недокрів’я, виразкова хвороба шлунка і навіть, в якості профілактики утворення злоякісних пухлин.
Як приготувати Копорський чай
Зелений чай з зніту готують в кілька етапів: збір листя, підв’ялювання лист ьев, ферментація і сушка. Приготування Копорской чаю від Яблучка молодильного:
Збір листя
Для приготування чаю збирають листя зніту. Краще збір листя проводити до цвітіння або на початку цвітіння рослини, коли листя містять більше поживних і цілющих властивостей.
Листя беруть з середньої частини стебла, залишаючи їх на маківці рослини. Сама рослина рвати не треба. Для цього, візьміть пальцями стебло, притисніть щільно і зробіть ковзне рух вниз по стеблу. Всі листочки виявляться у вашій долоні. А цілюща рослина набере силу і дасть насіння.
подвяливания листя
Листя подвяливают в темному, провітрюваному приміщенні протягом доби. Їх потрібно розкласти тонким шаром і постійно ворушити, щоб верхній шар не пересихав, щоб вони втратили тургор і були млявими.
Ферментація листя
Це обов’язковий етап виготовлення чаю. У класичному варіанті, підв’ялений листя вручну скручують в трубочки. Це дуже трудомісткий процес. Це робиться для того, щоб листочки виділили сік на поверхню.
У Східному Сибіру і Забайкаллі підв’ялений листя розкладають на столі і прокочують їх дерев’яною качалкою або валиком, до появи соку. В інтернеті я побачила ще один спосіб виділення соку з листя. Багато людей пропускають листя через м’ясорубку з великими отворами на решітці. Я не прихильниця такого методу, оскільки при зіткненні з металом, багато корисні вітаміни і речовини руйнуються. Що вибрати вам, вирішуйте самі.
прокатати або скручене листя укладають в каструлю, шаром в 5 сантиметрів, обов’язково накривають вологою бавовняною тканиною і ставлять у тепле місце, при температурі 25-30 градусів, зверху можна покласти гніт, щоб обмежити доступ повітря. У вакуолях листа міститься сік, багатий цілющими ферментами.
При скручуванні листочка, вакуолі лопаються, і сік витікає на поверхню. Під впливом ферментів біохімічний склад листя починає активно змінюватися. Вони темніють і видають приємний запах, що нагадує фруктовий.
Якщо листя в стадії ферментації тримати 6-12 годин, ви отримаєте зелений чай. Якщо витримати процес ферментації від 24 до 36 годин, то отримаєте чорний Копорський чай.
Важливо не перетримати листя, інакше вони закиснути і будуть пахнути як квашена капуста. Час ферментації залежить від температури, чим вище температура, тим швидше йде ферментація. Цей процес ферментації багатьом людям старшого покоління знаком, раніше в колгоспах подібним чином закладали зелену масу рослин на силос, а щоб листя виділяли сік, їх здійснювали прокат гусеничним трактором. При годуванні силосом надої молока у корів збільшувалися в кілька разів.
Це говорить про користь процесу ферментації рослин. Таким же чином можна піддавати ферментації не тільки листя зніту, а й інші цілющі рослини і готувати з них цілющий чай.
Сушка
Після ферментації листя дрібно наривають або ріжуть і сушать. Для сушки, листя розкладають тонким шаром на деку, устеленою пергаментним папером, сушать при температурі 100 градусів, близько години, періодично помішуючи. Чай набуває аромат чорного чаю, але більше терпкий і насичений.
При натисканні чаїнки повинні ламатися, але не розсипатися. Таким чином, можна отримати чорний, крупнолистовой, Копорський чай. Дуже ароматний, корисний і цілющий чай, який набагато смачніше індійського або цейлонського чаю.
- Читайте: Чай матчу — напій, що дарує довголіття
Зберігання чаю
Щоб чай довго зберігав свій аромат, його необхідно зберігати в скляному посуді зі щільною кришкою, таким же чином зберігають і чай каркаде, читайте про його здібності лікувати хвороби. Оскільки виробництво Копорской чорного чаю в домашніх умовах, справа клопітка, кипрей можна заготовлювати про запас, сушити звичайним способом і робити з нього настої і відвари:
1 столову ложку сухої трави зніту необхідно наполягати в склянці окропу 1-2 години , потім процідити і приймати по столовій ложці 3 рази на день.
Пийте Копорський чай, зелений чай, відвари і настої з зніту вузьколистого і будьте здорові, шановні читачі!