«А ми просо сіяли, сіяли …» — співається в народній пісні. Всім відомо, що з зерна проса отримують крупу — пшоно, яке є одним з корисних продуктів для здоров’я.
Цю злакову культуру, відновлює здоров’я, почали обробляти ще в третьому тисячолітті до нашої ери в Китаї.
Користь пшона для організму відома всім. На Русі пшоняна каша, була незамінним блюдом, оскільки вона живильна, гіпоалергенна і добре засвоюється організмом.
Користь і шкода пшона
Пшоно містить крохмаль, білок, жири, вітаміни групи В, А, РР, макро- і мікроелементи, цукор і клітковину. Пшоняний каші необхідно включати в свій раціон людям, які страждають на серцево — судинними захворюваннями, адже в 100 грамах крупи міститься — 211 мг. калію, необхідного для підтримки серцевого м’яза.
Зміст статті
- Користь і шкода пшона
Корисні властивості пшона для відновлення здоров’я незаперечні. Це дієтичний продукт харчування, крупа сприяє виведенню токсинів з організму, перешкоджає відкладенню жирів, надає оздоровчий вплив на систему кровотворення. Недарма ж таки цю крупу вважають продуктом, додає силу і зміцнює тіло.
Позитивне і загальнозміцнюючу дію надає пшоняна каша при цукровому діабеті, атеросклерозі, захворюваннях печінки.
- Почитайте додатково про народних рецептах для печінки з трав’яних зборів.
При запаленні підшлункової залози народні цілителі рекомендують щодня їсти пшоняну кашу протягом трьох тижнів, щоб полегшити свій стан.
Іноді, в народній медицині, корисні властивості пшона використовують для лікування гайморитів, для чого з густою гарячої каші роблять корж, обертають її бавовняною тканиною і прикладають до гайморові пазухи до повного охолодження. Виконувати цю процедуру необхідно кілька разів на день.
Розвантажувальні дні на пшоняної каші
Для цього слід відварити 100 грамів крупи, розділити її на чотири частини і з’їсти протягом дня в чотири прийоми . Кашу варять без солі і масла, допускається додавання невеликої кількості сирих овочів.
При цьому, слід пити ромашковий або зелений чай, не менше 1-2 літрів. Дотримання правил розвантажувального дня, сприяє зменшенню до 1 кілограма в день.
Пшоняна дієта для схуднення
Спираючись на корисні властивості пшенки по розщепленню жирів і виведенню їх з організму, її використовують як дієтичний продукт харчування. Для тижневої розвантажувальної пшоняної дієти, використовуйте такий раціон:
- На сніданок відваріть на воді пшоняну кашу без солі і масла, додайте НЕ калорійний йогурт або банан.
- На обід — пшоняна каша або вегетаріанські щі, салат зі свіжих овочів.
- На полуденок з’їжте 1-2 морквини і що-небудь з фруктів (яблуко або апельсин).
- На вечерю — пшоняна каша, знежирений кефір або ряжанка.
- Також корисна для організму і ячка і все подрібнені крупи. Читайте: ячна крупа або каша на травах.
Можлива шкода і протипоказання пшона
На жаль, у золотий крупи є і протипоказання. Не варто занадто захоплюватися пшоняною кашею людям, що страждають частими запорами і при зниженій кислотності шлунка.
Деякі речовини, що входять до складу пшона, загальмовують засвоєння організмом йоду, тому не так часто слід їсти кашу людям, страждаючим захворюваннями щитовидної залози .
Вживання пшёнкі в великих кількостях, послаблює чоловічу потенцію.
Як варити пшоняну кашу
Пшоно переберіть і промийте кілька разів в холодній воді, поки вона не стане прозорою. Останнє промивання зробіть гарячою водою. Відваріть крупу до напівготовності, злийте воду, налийте молока. Тепер варіть крупу до повної готовності. Сіль і цукор додавайте до смаку. У пшоняну кашу можна додавати фрукти, чорнослив, родзинки, горіхи. Для тих, хто не любить солодкі каші, спробуйте додати обсмажену цибулю в маслі.
Для приготування каші людям, що страждають серцевими захворюваннями, крупу потрібно попередньо прожарити на сковороді, а потім промити. Взяти 1/3 склянки крупи, залити склянкою води, варити до готовності на повільному вогні. З’їсти цю порцію каші протягом дня.
Не забувайте про терміни зберігання крупи. Через великий вміст жиру пшёнка може швидко прогіркнути, про це ви зрозумієте по змінилося запаху.
Намагайтеся більше вживати корисне поєднання продуктів для здоров’я.
Бажаю вам здоров’я, шановні читачі!