Кальмари в нашому розумінні, давно вийшли з категорії делікатесів. Вони доступні багатьом сім’ям. Причин включити м’ясо молюска в щоденний раціон чимало — воно дієтичне, але багате білком і цінними поживними речовинами. Регулярне вживання кaльмаров дозволить запобігти йододефіцит. Як відомо, люди, які проживають далеко від берегів морів і океанів, часто відчувають нестачу цього елемента.
Молюски продаються як в свіжому і замороженому вигляді, так і консервованому. Використовують їх, як звичайну готову закуску, так і для приготування теплих і холодних салатів. Включаючи в раціон цей продукт, їм можна замінити інші цінні види білка, в тому числі курку, індичку і яйця. Рослинним білком і йодом корисна і морська капуста, читайте в статті.
Незважаючи на багатий склад і колосальну користь для організму, кальмара можна вживати не всім. Перш ніж додавати його в свій раціон, необхідно виключити можливі протипоказання.
Зміст статті
- Користь і шкода кальмарів для здоров’я людини
- Користь кальмарів для здоров’я жінки
- Користь кальмарів для організму чоловіки
- У чому полягає шкода і чи є протипоказання?
Обережно рекомендують додавати м’ясо молюска в дитяче харчування. Всім, у кого є які-небудь хронічні захворювання або алергія, перш ніж вживати його в їжу, варто проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем.
Користь і шкода кальмарів для здоров’я людини
Кaльмар хороший тим, що він практично, не має протипоказань. Його рекомендують включати (з обережністю) в дитяче харчування, в раціон вагітних жінок, а також в літньому віці, коли їжа засвоюється дещо гірше. Це хороше джерело білка для спортсменів і тих, хто дотримується низькокалорійної дієти.
Важлива особливість м’яса кальмарів — легка засвоюваність в поєднанні з цінних білково-мінеральним складом.
Тушки кaльмаров дуже легко використовувати в кулінарії — вони піддаються мінімальній термічній обробці і мають короткий час приготування.
Хімічний склад м’яса кальмарів
Один з основних і найважливіших компонентів м’яса кaльмара — йод. У тканинах молюска, як і в будь-яких морепродуктах, хімічний елемент міститься у великій кількості і легко засвоюється. Другий за ступенем важливості для більшості людей елемент — повноцінний тваринний білок. На відміну від червоного м’яса, він повністю засвоюється організмом людини.
В складі м’яса присутні:
- Поліненасичені жирні кислоти (омега 3, омега 6, лінолева, арахідонова).
- Мононенасичені жирні кислоти (олеїнова, пальмітолеіновая).
- Насичені жирні кислоти (міристинова, пальмітинова).
- Цінні мікро- і макроелементи (цинк, мідь, фосфор, залізо, магній, марганець, селен).
- Незамінні і замінні амінокислоти (глютамін, лейцин, ізолейцин, аспарагінова кислота, аргінін, аланін).
- Вітаміни (групи В, С, Е , нікотинова кислота або вітамін РР).
Корисні властивості морського продукту
Біохімічний склад молюска надають комплексний благотворний вплив на організм. Основні аспекти впливу цього продукту на оpанізм людини:
- Завдяки рибофлавіну, що міститься в м’ясі кальмарів, відбувається спазмолітичну дію. Допомагає знімати головні болі і мігрень.
- Велика кількість заліза і міді активізує кровотворення. Мідь сприяє кращому засвоєнню і утриманню в оpганизм заліза, а також формуванню червоних кров’яних тілець.
- Стимулюючий вплив на весь організм. Високий вміст йоду активізує роботу щитовидної залози і запобігає її дисфункцію. Елемент покращує роботу головного мозку, активізує розумові процеси.
Регенеруючі якості. Завдяки високому вмісту поліненасичених жирних кислот швидше відновлюються функції печінки. М’ясо багате холін. Воно прискорює синтез і обмін фосфоліпідів у печінці, виконує липотропное дію.
- Високий вміст калію, заліза і кобальту допомагають зберегти здоров’я серцевого м’яза, відновити її витривалість. Елементи сприяють зміцненню судин.
- Завдяки селену, тіло очищається від солей важких металів. Це важливо для жителів великих міст і працівників промислових підприємств.
- Велика кількість фосфору сприяє зміцненню кісток і зубів.
- Наявність цинку має імуномодулюючу дію. У комплексі з амінокислотами, він підвищує загальну стійкість організму до несприятливих зовнішніх факторів.
- Нормалізація роботи нервової системи. Завдяки вітамінам групи В, цинку, магнію, вдається запобігти розвитку депресії, безсоння і інших нервових розладів.
- Цінний білок допомагає нарощувати м’язову масу і підвищувати витривалість. З урахуванням того, що жирів і вуглеводів в складі цього продукту мало, його вживання не призводить до появи зайвих жирових відкладень. Тому, кальмари рекомендовані спортсменам, особливо бодібілдер, і всім, хто дотримується білкової і низькокалорійної дієти.
Прискорення обмінних процесів у внутрішніх органах відбувається завдяки широкому спектру амінокислот, макро-, мікроелементів і вітамінів.
Тривале включення м’яса в їжу благотворно позначається на підтримку молодості шкіри. Це можливо, завдяки вмісту вітаміну Е. У поєднанні з міддю, він зберігає гладкість, пружність шкіри, запобігає появі ранньої сивини.
Калорійність на 100 г продукту
Кальмар відноситься до низькокалорійним продуктам з незначним вмістом жирів і вуглеводів. У ньому досить велика кількість чистого легко засвоюється білка. Калорійність 100 г сирого м’яса молюска — 98 Ккал. Харчова цінність складається з 19 г білків, 2,5 г жирів і 1,8 г вуглеводів.
При термічній обробці показники калорійності змінюються в залежності від методу приготування. 100 г кaльмара:
- приготованого на грилі, в середньому містить 115 Ккал,
- відвареної — 122 Ккал,
- в смаженому вигляді — 188 Ккал.
- Сушений кальмар найбільш калорійний за рахунок видалення вологи: на 100 такого продукту припадає 286 кілокалорій.
Користь кальмарів для здоров’я жінки
Йод, якого багато в морепродуктах, сприяє нормалізації і поліпшення функції щитовидної залози. Від її дисфункції страждають багато жінок в зрілому віці, особливо в період менопаузи. Для представниць цієї ж вікової категорії, м’ясо кaльмаров цінно вмістом магнію, калію, цинку.
Перераховані елементи вирівнюють гормональний фон, який при настанні менопаузи відчуває сильні скачки. Високий вміст фосфору сприяє зміцненню кісток і зубів.
М’ясо молюска корисно жінкам, що стежить за своєю вагою. Багатий білковий і мінеральний склад дозволяє швидко насичуватися, тривалий час не відчувати голоду. При цьому, організм отримує всі необхідні йому речовини. Одночасно відбувається прискорення обміну речовин, покращується засвоюваність інших продуктів.
Окремо слід згадати користь кальмарів для здоров’я вагітних жінок. Справа не тільки у високому вмісті білка, який необхідний для нормального розвитку плода.
В складі продукту велику кількість кобальту. Елемент бере активну участь у збереженні генетичної інформації, контролює нормальне збереження ДНК і РНК.
Висока концентрація калію і магнію позитивно впливає на регуляцію серцевого ритму матері і майбутньої дитини. Шалені жінки можуть включати цей продукт в раціон, приблизно через півроку після пологів. Попередньо треба отримати схвалення лікуючого лікаря.
Користь кальмарів для організму чоловіки
В силу своїх фізіологічних особливостей, чоловічий організм потребує великої кількості чистого білка. Це важливо для спортсменів і тих, чия робота передбачає підвищене фізичне навантаження. При підвищеній фізичної активності страждає серцево-судинна система. Поєднання калію і магнію зміцнює серцевий м’яз і судини, запобігає розвитку інфаркту та інших поширених захворювань.
Хімічний склад благотворно впливає на чоловічий гормональний фон і підвищує чоловічу силу. Позитивна дія на потенцію і здатність до зачаття надають такі елементи, як калій, магній, молібден, мідь, селен і цинк. Добре допомагають перераховані елементи, при відновленні організму після травм і операцій.
У чому полягає шкода і чи є протипоказання?
Як і будь-які морепродукти, кальмари можуть мати певні протипоказання. Якщо м’ясо зберігалося з порушеннями, воно може бути шкідливо і навіть небезпечно. Якщо молюски виловлювалися в несприятливих екологічних умовах або при вилові не виконувалися технологічні норми, м’ясо може становити певну небезпеку.
Тканини молюсків можуть аккумулірвать в собі токсичні речовини, особливо ртуть. Це загрожує харчовими отруєннями та інтоксикацією організму. Важливо ретельно вибирати торгові точки для придбання тушок. Продавець повинен надати підтвердження того, що головоногі виловлені в екологічно чистій зоні.
Одна з причин, по якій надмірне вживання сушених кaльмаров небажано — ризик підвищеної затримки солі в організмі. Як наслідок, можливі набряки кінцівок. Справа в тому, що при висушуванні м’яса, виробники використовують велику кількість солі. При наявності індивідуальних особливостей здоров’я, вживання сушених кaльмаров має бути обмежена.
Кальмаровое м’ясо є потенційним алергеном. При наявності схильності до розвитку алергії, слід вживати цей продукт з обережністю і обмежено. При готуванні страв, їх часто присмачують ароматизаторами, смаковими добавками і консервантами. Тому, краще готувати їх самостійно. В цілому, можливі протипоказання і шкоду кaльмаров є відносними і залежать від правильності заготовки і вживання м’яса.
Молюски успішно замінюють в раціоні м’ясо і рибу, можуть бути гармонійним доповненням до дієтичного харчування. М’ясо молюска поєднується з овочами, зеленню, бобовими та іншими морепродуктами. Говорячи про користь і вплив на здоров’я м’яса кальмарів, варто пам’ятати про норми і правила його вживання.