Корисна паста урбеч родом з Дагестану, широкому колу людей відома недавно. Але в раціоні прихильників здорового способу вона з’являється все частіше. Цей натуральний продукт з насіння льону здавна відомий як джерело цінних макро- і мікроелементів, вітамінів, клітковини і необхідних жирних кислот.
Це повноцінний Суперфуд — їжа, що містить величезну кількість цінних компонентів. А тут, ви можете дізнатися про цінне харчове зерно амаранту. Такими ж цінними вважаються Насіння Чіа — оздоровлююча їжа племені ацтеків або зелена гречка — живі Насіння, а не обсмажені, як коричневі.
Паста використовується в народній медицині і як корисне ласощі до чаю, заміна шкідливих десертів. Знаючи корисні властивості і правила застосування, можна іспoльзовать її для схуднення або загального оздоровлення. Відгуки тих, що худнуть свідчать про те, що вона дійсно допомагає налагодити обмін речовин і позбавитися від зайвих кілограмів легше.
Зміст статті
- Що таке урбеч з насіння льону
- Користь урбеча з насіння льону для чоловіків і жінок
- Як приймати урбеч
- Як приготувати пасту в домашніх умовах
Вживання уpбеча не протипоказане спортсменам або певним віковим групам. Але певні обмеження є. Тому, попередньо слід вивчити склад і основні властивості цієї пасти. Пасту можна готувати самостійно вдома. Існує кілька нескладних рецептів пасти, які доступні для приготування в домашніх умовах.
Що таке урбеч з насіння льону
Рецепт густого пастоподібного продукту з перетертих cемя льону, відомий з XVII століття, коли горяни брали пасту з собою в тривалі подорожі. Пояснити це просто — вона дає енергію, містить велику кількість вітамінів і мінералів, заповнює дефіцит практично всіх необхідних нашому організму елементів.
Види пасти
Паста з насіння льону може значно відрізнятися в залежності від того, який вид cемя використовувався для її приготування. Головним критерієм, відмінності видів є тип cемя, з якого його виготовляють. Вони бувають темними і білими (або золотистими, жовтими).
Цінується продукт з темного лляних зерен. У них міститься фітогормони лігнано. Він ефективно запобігає виникнення ракових захворювань. Очищення від шлаків і токсинів — ще одна властивість, яке приписують темним Cемен.
Білий льон і паста з нього, також вважається хорошим засобом для профілактики онкології. Насіння мають омолоджуючий і відновлює дію на весь організм.
Відмітна властивість: він містить фітогормони, що відповідають за ріст, розвиток плода та нормальний перебіг вагітності.
Ці властивості корисні і в період лактації. Тому, якщо лікар не забороняє вживання пасти зі світлого льону, то вагітним і годуючим жінкам, продукт буде дуже корисний.
Смакові відмінності пасти з білого і темного насіння несуттєві, але вони є. Продукт з білого насіння ніжний по консистенції, його смак більш гармонійний. Темний буває трохи грубіше. Але він, більш доступний в магазинах, тоді як пасту з Cемен білого знайти складніше.
Користь урбеча з насіння льону для чоловіків і жінок
Щоб зрозуміти, чим корисний уpбеч для організму людини , потрібно розглянути його складу. Основний інгредієнт пасти — cемя. Вони володіють багатим хімічним складом і оптимальної засвоюваність. Урбеч не містить шкідливих добавок (цукор, крохмаль), тому він цінний як профілактичний засіб.
Хімічний склад насіння
Уpбеч володіє високою калорійністю — в 100 г продукту від 500 Ккал. На 100 г продукту припадає 40 г вуглеводів, 35 г жирів і 15 г білків. До складу входять такі елементи:
- кілька видів амінокислот.
- рослинна клітковина.
- мікро-, макроелементи (залізо, марганець, фосфор, калій, йод, цинк).
- таурин.
- вітаміни (А, С, групи В.
- жирні кислоти.
При додаванні в пасту меду і натуральних корисних інгредієнтів, склад стає багатшим. А користь — ще більш широкою для різних систем організму.
користь пасти для організму
Завдяки великому складу пасти вона оздоровлює майже всі системи організму:
- За рахунок високого вітамінного змісту, підвищує імунітет, підсилює захисні функції організму.
- Завдяки цінної клітковині, знижує кількість холестерину в організмі, запобігає відкладення холестеринових бляшок у судинах.
- Комплекс мікро- і макроелементів має гепатопротекторну дію — очищає печінку, запобігає виникненню захворювань цього органу.
- Високий вміст жирних кислот приводить в норму нервову систему: допомагає боротися з депресією, безсонням, справлятися зі стресами і неврозами.
- Спеціальні фітогормони перешкоджають утворенню та розвитку онкологічних захворювань.
Поліненасичені жирні кислоти, яких багато в насінні льону, сприятливо впливають на стан шкіри, волосся і нігтів. А поєднання вітамінів, рослинної клітковини і білка, прискорює обмін речовин.
Для жіночого здоров’я урбеч особливо корисний. Вітамін Е, якого багато в складі продукту, нормалізує гормональну сферу, допомагає зберегти шкіру гладкою і молодий тривалий час, покращує стан нігтів і волосся. Для жінок в період вагітності і грудного вигодовування паста корисна наявністю багатого хімічного складу, поживністю. Але, перш ніж почати її вживати, необхідно дозвіл лікаря.
Чоловіки також можуть знайти чимало користі в лляному продукті. Він викликає інтерес у чоловіків, що активно займаються спортом. Це відмінна білково-вуглеводна добавка для спортсменів, що допомагає відновити енергію і сприяє зростанню м’язової маси. Активні компоненти пасти благотворно діють на потенцію, вони стають хорошою підтримкою в боротьбі з проблемами чоловічого здоров’я.
Користь і шкода урбеча для схуднення
Активізація обмінних процесів в організмі — головна перевага пасти, яке можна іспoльзовать в боротьбі із зайвою вагою. Вона здатна прискорювати процес розщеплення жирових клітин. За своїм складом, вона відрізняється високою поживністю. Додаючи пару ложок в свій звичайний раціон, можна на більш тривалий період зберегти відчуття ситості. При загальному зниженні калорійності раціону, є можливість зменшити кількість їжі, що вживається.
При дієтичному харчуванні, багатьох людей бентежить його висока калорійність. Щоб не нашкодити собі, важливо розрахувати, як правильно його вживати. Дотримуючись міру і рекомендовані норми, можна без шкоди для здоров’я, включати продукт в раціон. Досить, додавати в кашу, мюслі, йогурти або інші страви, не більше пари ложок в день. Кращий час для засвоєння пасти — ранок.
Як приймати урбеч
Іноді виникають сумніви, як їсти уpбеч, чи потрібно його додатково обробляти чи ні. Паста — це вже готовий продукт, який не вимагає термічної обробки, можна відразу вживати в їжу в чистому вигляді. У ранковий час, можна з’їсти пару ложок урбеча, перед їжею запивши його водою. Якщо через високої жирності продукту виникає неприємне відчуття в шлунку, можна їсти його, як десерт з чаєм.
Оскільки, лляна паста досить жирна і калорійна, її додають у невеликих кількостях до різних страв. Вона добре поєднується з кашами, йогуртом або сиром, свіжими фруктами. Можна додати пасту і в свіжий салат, в якості заправки.
Як приготувати пасту в домашніх умовах
Приготувати пасту в домашніх умовах не складно. Для класичного рецепту знадобиться всього кілька інгредієнтів, основу яких складають насіння льону, вершкове масло і мед. Для різноманітності смаку готового блюда, можна додати в рецепт додаткові інгредієнти. Це можуть бути як спеції (кориця, гвоздик, ваніль), так і імбир або горіхи.
В традиційному рецепті використовуються спеціальні інструменти і посуд — так звані жорна і макітра. Але в наших будинках такого обладнання зазвичай немає. Тому досить знайти товкач і ступку.
Дуже важливо в рецептурі, щоб Насіння були подрібнені до стану борошна. Тому іспoльзовать кавомолку або комбайн не можна. Масло має природним способом виділятися з cемя, це обов’язкова умова приготування пасти.
Для більшості рецептів можна використовувати, як світлі, так і темні (коричневі насіння).
Рецепт 1. Готуємо пасту з насіння льону з медом
з перетертих cемя льону виходить в’язка щільна маса, яку важко пережувати і проковтнути. Тому, її змішують з медом і вершковим маслом. Виходить ніжніша, приємна для відчуттів паста. Її можна з’їсти з ложечки, або намазати на шматочок хліба.
Що потрібно:
- 150 г тертих насіння льону.
- 20 г вершкового масла.
- 1 ст. л. меду.
Приготування:
Перед тим, як готувати урбеч, Насіння замочуємо в холодній воді. Ми залишаємо на 1 — 2 години, потім ступкою подрібнюємо до однорідної консистенції. Отриману масу перекладаємо в глибоку ємність і додаємо масло і мед.
Обидва ці інгредієнта бажано злегка розтопити на водяній бані, щоб легше було з’єднати з подрібненими Cемен. Добре перемішуємо до однорідності.
Якщо хочеться приготувати більш солодку пасту, кількість меду збільшуємо. Можна обійтися без масла. В цьому випадку, калорійність знизиться. А сам уpбеч отримає трохи іншу консистенцію — паста буде більш в’язкою.
Замість вершкового можна використовувати оливкову олію, готовий продукт буде більш легким за структурою і легкозасвоюваним. Але вершкове масло надає особливий смак і консистенцію.
Рецепт 2. Паста з насіння льону з корицею і імбиром
Додавання імбиру і кориці надає цікавий смаковий відтінок і приємний аромат. Рецепт буде корисний тим, хто вживає уpбеч для зміцнення імунітету або з метою зниження маси тіла. Один з варіантів включає насіння льону, мелену корицю і імбир. Можна іспoльзовать свіжий корінь імбиру, але додавання меленого (у вигляді порошку), створює однорідну масу.
В рецепт входять ті ж інгредієнти (можна не використовувати масло або мед або додавати їх за бажанням). Тільки на етапі перемішування додаємо по чайній ложці кориці і меленого імбиру. Відповідно до власних побажань і смаковими уподобаннями, їх кількість регулюйте на свій смак
Паста з льону — дуже смачний і корисний продукт, доступний кожному. Всього пара ложок в день дозволяє швидко наситити свій організм великою кількістю цінних елементів. Її можна купити в спеціалізованих магазинах або онлайн. Зробити пасту можна і самостійно. Рецепти містять доступні інгредієнти.
Перед тим як починати лікування або профілактику за допомогою цього засобу, бажано переконатися у відсутності алергії та інших протипоказань. Важливо перед початком застосування проконсультуватися у свого лікаря.