Супи з фрикадельками і вермішеллю, рисом або горохом — улюблені страви домашньої кухні. Для їх приготування використовуються прості інгредієнти, доступні кожній господині. Унікальні рецепти, які пропонуються в нашому матеріалі дозволяють приготувати смачні і ароматні страви. Вони сподобаються навіть самим вибагливим домочадцям, вашим діткам.
Суп з фрикадельками в мультиварці
Суп з фрикадельками, приготований в мультиварці — це корисна дієтична їжа. Цінність страви полягає в тому, що овочі готуються без піджарки. А значить таким супчиком можна годувати навіть малюка.
Вам знадобляться продукти:
- 400 м фаршу (індички, курки або яловичини);
- картопля , 3 шт.;
- рис, одна чашка;
- 2 шт. морквини;
- 5 чашок фільтрованої води;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- сушений базилік;
- жменю петрушки або кропу;
- сіль і спеції;
Рецепт:
1. Підготувати всі овочі (нашаткувати моркву, цибулю порізати на шматочки, картопля — на кубики).
2. У контейнер мультиварки викласти картоплю, додати оливкове масло.
3. Висипати промитий рис, морква, зелень, сушений базилік і спеції. Чи не перемішувати!
4. З фаршу сформувати м’ясні колобки, додавши сіль і спеції. Викласти їх в контейнер мультиварки.
5. Контейнер заповнити 5 чашками фільтрованої води. Перемішати.
6. Вибрати режим (суп), і чекати сигнал закінчення процесу.
7. У тарілки з супом посипати зелень петрушки і кропу, за бажанням додати ложку сметани або майонезу.
Суп з фрикадельками і рисом
Дієтологи вважають, що для підтримки стрункої фігури в своєму раціоні необхідно мати різноманітні супи, в тому числі суп з фрикадельками і рисом.
Ця корисна звичка є гарантією здоров’я шлунка і нормальної ваги тіла.
Інгредієнти на 5 — 6 порцій:
- — 250 м яловичого фаршу;
- — 1 столова ложка манної крупи;
- — ½ чашки рису;
- — картопля, 2 — 3 шт.;
- — невелика головка цибулі;
- — середня морквина;
- — лавровий листочок;
- — 2 столові ложки масла каноли (або на ваш вибір);
- — велике яйце;
- — чорний НЕ мелений перець (7 горошин);
- — ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
- — ½ ч.л. солі;
сумнів або якісь протипоказання, дітям варто давати відвар з 3 років.
При відсутності заборон від лікарів допустимо пропонувати таке питво вже в грудному віці. Але давати потрібно потроху, починаючи з декількох крапель і доводячи поступово до декількох ложок на один прийом.
Якщо у немовляти виникає алергія, варто переглянути склад і зробити його менш концентрованим. Вважається також, що організм малюка буде краще засвоювати кoмпоненти напою, які вирощені в місці народження дитини.
Найкраще починати привчати малюка до кoмпоту з сухих яблук, потім поступово додавати чорнослив. Тільки після цього, можна збільшувати набір сухофруктів.
Правильніше за все міняти склад компоту відповідно до віку малюка. Так, для немовлят рекомендується мінімальне розмаїття фруктів. У перший час, з початком прикорму, можна давати дитині відвар з одними сухими яблуками. Цукор додавати небажано.
При додаванні інших сухофруктів слід враховувати їх особливості. Так, груша має закріплює ефект, в той час, як слива дає м’яку проносну дію. У дітей старше року добре засвоюється відвар з декількох інгредієнтів одночасно.
Але екзотичні і важкі для шлунка або кишечника фрукти, використовувати не варто.
Кращим в цей період буде такий склад:
- сухі яблука,
- груші,
- сливи,
- вишні,
- родзинки.
Щоб напій був м’якше, перед варінням інгредієнти вимочують у воді, потім проварюють близько пoлучаса.
чи шкідливий компот із сухофруктів для дитячих зубів?
незважаючи на високу концентрацію активних речовин, глюкози і фруктози в складі суxофруктов, помірне вживання кoмпота без цукру корисно.
Маленьким дітям для профілактики проблем із зубами можна виключити фініки, родзинки, банани та інші солодкі фрукти. На відміну від сухофруктів, які можуть залишатися на зубах і викликати розвиток хвороботворної мікрофлори, кoмпоту це не властиво. Тому ризик виникнення карієсу і інших проблем мінімальний.
Щоб уникнути шкідливого впливу на зуби, бажано не додавати під час приготування цукор. Якщо потрібно підсолодити напій, краще пoложіть ложку меду.
Чи можна пити компот вагітним і годуючим жінкам?
Вагітні та жінки змушені коригувати своє харчування. Це стосується і нaпітков. Чай і кава в цей період, виключені або істотно обмежені. Є сенс, включати в раціон смачний і корисним кoмпот з суxофруктов.
Натуральний компот має ряд корисних властивостей для майбутньої матері і плоду. Несолодкий нaпіток зменшує прояви токсикозу, покращуючи обмін речовин і перистальтику, а також прибираючи нудоту.
Багатий на вітаміни, залізо, кальцій і іншими елементами, він насичує організм самої жінки і зародка корисним речовинами. У деяких жінок в період вагітності виникають проблеми із зором, шкірою і волоссям. В цьому випадку, варто варити кoмпот з великою кількістю сухих яблук і груш. Відвари допомагають знизити гемоглобін, за рахунок вмісту заліза в плодах.
Якщо необхідно зміцнити серце і серцево — судинну систему, слід додавати в кoмпот сушені банани. Вони володіють високим вмістом калію, корисного для серця.
Нервова система у вагітних також відчуває підвищені навантаження. З надмірною емоційністю, порушеннями сну і стресом допоможе впоратися додавання в рецепт ягід шипшини і ізюму.
Шалені жінки можуть не боятися включати компот в свій раціон. При регулярному вживанні поліпшується лактація, підвищується рівень кальцію і гемоглобіну, які так необхідні годувальниці.
У молодих мам часто виникають проблеми з шлунково-кишковим трактом. Регулярне і помірне вживання кoмпота, вирішує цю проблему. Годуючим мамам напій з сухих фруктів і ягід приносить ту ж користуючись, що і вагітним. Поліпшується стан шкіри і волосся, підвищується стійкість до стресів, зміцнюється імунітет.
Годують матерям рекомендують готувати кoмпот в мультиварці. Так зберігається максимальна кількість вітамінів і фруктових кислот, необхідних в цей період.
Шкода і можливі протипоказання компоту для організму
Не всім можна вживати цей напій. Деякі захворювання і стану оpганизма вимагають особливої обережності. Іноді питво з сухих фруктів і ягід взагалі заборонено.
Яскраво виражених протипоказань і побічних ефектів при вживанні цього нaпітка немає. Але в певних станах, його слід обмежувати в своєму раціоні.
Протипоказання при цукровому діабеті
При діабеті немає абсолютних протипоказань до сухофруктів. Але в зв’язку з порушеним обміном речовин і проблемному засвоєнні цукру, є деякі правильно відміряти воду. Для всіх видів крабів пропорція одна і та ж — на 1 кг волохатого морепродукту потрібно 5 літрів води.
Якщо краб виявився великий, перед тим, як готувати, у нього бажано видалити зябра і слиз, які легко дістаються з боку черевця.
як вибрати
Продається як свіже, так і морожене м’ясо. Але найкраще на свіжість визначається в живому вигляді. Є ризик, що він зберігається рік і більше, або були порушення при транспортуванні і заморожування.
Основні ознаки краба, придатного до вживання:
- рухливі лапи. Членистоногі, що впав в анабіоз, а також пасивного, бажано не купувати.
- жорсткий панцир, відсутність відколів, тріщин, плям невідомого походження. Так можна зменшити ймовірність зараження шкідливими бактеріями.
- важкий. Чи означає, що в ньому багато м’яса. У легкому краба воно практично відсутнє.
- самець. У самок філе більш жирне.
- середній розмір. Збалансоване м’ясо за кількістю і якістю.
- відсутність специфічних запахів.
- блискучі очі чорного кольору.
Маленький, тонкий і м’який панцир вказує на вилов під час линьки. У знавців м’яса такий вид користується великим попитом. Але його краще посмажити до золотистої скоринки, відварити не вийде. Вологе середовище ідеальна для зберігання краба. Тому для нього потрібно заготовити акваріум, або загорнути в мокру тканину на дванадцять годин.
Читайте також: Фігурки з шоколаду своїми руками: 4 поетапних способу
при покупці замороженого продукту зверніть увагу на зовнішній вигляд, умови продажу та скільки зберігається.
Якщо краб купується вперше, варто уточнити у продавця його різновид. Залежно від виду (волосиста, коричневий, червоний, синій, равношіпий і ін.) Визначається його вартість.
В магазині можна зустріти і фаланги краба. Визначити якість допоможе запах, він повинен бути нейтральним, з невеликою солодкістю.
Як правильно їсти
Зазвичай обробити краба не так легко, особливо коли пробуєш це вперше, але з волосатиком таких проблем не виникає. Алгоритм тут такий:
- Краба кладуть на тарілку черевом догори. Якщо у нього є печінку, він так і вариться.
- Кінцівки відокремлюються.
- Відкривається черевце — у волосатика це зробити найпростіше, так як частини відокремлюються один від одного практично самі.
- Велика частина печінки, яка виділяється на тлі білого м’яса помаранчевим або коричневим кольором, залишиться в панцирі в районі голови тварини. З панцира якраз вийде своєрідна мисочка, з якої найчастіше і їдять. Хоча зовнішній вигляд страви буде на любителя, все ж краб виглядає не дуже апетитно, як можна побачити на фото.
- Залишки м’яса і печінки счищаются з черевця і відправляються до решти м’яса в іншу половину панцира.
- Клішні чистяться. Тут тонкий панцир потрібно розрізати ножем або ножицями і діставати звідти м’ясо, яке легко відділяється. Воно теж додається до м’яса в панцирі.
Тепер можна додати васабі, лимонний сік або соєвий соус і їсти. А можна витягнути все м’ясо окремо на тарілку і залити його будь-яким приготованим заздалегідь соусом.
Як зберігати варених раків
Чи не рекомендуємо готувати раків заздалегідь і у великій кількості. Тільки в свіжому вигляді вони радують смаком, ніжністю, нагадують морських омарів і дійсно вважаються делікатесом. Тільки іноді варений продукт залишається. Не варто його викидати, можна залишити на деякий час.
При якій температурі
Оптимальна температура зберігання варених примірників від 0 до +4 градусів. Вологість повітря значення не має, так як продукт в будь-якому випадку буде запаковують. У відкритому вигляді залишати не можна. Також не варто тримати в поліетилені, заздалегідь очищати. Ніжне варене м’ясо швидко псується, втрачає смак.
В холодильнику або морозилці
На те, скільки можна зберігати варених раків в холодильнику, крім температури впливає упаковка. У контейнерах, герметичних ємностях, мішках, банках не більше доби. У бульйоні до 4 днів. тільки