Здорова їжа

Яку користь для здоров’я і краси дає арахісове масло

Для тих людей, хто дотримується свій раціон, арахісове масло є одним з продуктів, шанованих.

На жаль, воно не так популярно, як оливкова, мигдальне або соняшникова. Але містить в собі стільки вітамінів і необхідних для організму речовин, що виходить явним рекордсменів в порівнянні з іншими.

Його успішно застосовують для підтримки здоров’я, недавні дослідження підтвердили його благотворний вплив на серце. Воно підходить і для смаження (витримує високі температури), і для приготування салатів, і чудово використовується в косметиці.

Корисне масло роблять з земляного горіха — арахісу, який помилково називають горіхом. Арахіс належить до бобових і користується величезною популярністю по всьому світу, адже за своїми властивостями (харчовим і енергетичним) його порівнюють з м’ясом.

Зміст статті

  1. Користь чи шкода
  2. Види і сорти масла
  3. Застосування в народній медицині
  4. Застосування масла Arāchis в кулінарії
  5. Застосування в косметології
  6. Чим відрізняється масло від арахісової пасти

Завдяки горіховому смаку, його використовують як закуску у всіляких варіантах. Масло з цієї бобової культури досить широко застосовується на батьківщині арахісу — в Парагваї, зараз воно досить популярно в країнах Азії.

Користь чи шкода

Говорячи про користь олії, відразу хочеться відзначити, що відомі численні факти прояву алергічної реакції на арахіс. Взагалі, бобова культура земляного горіха є продуктом, здатним викликати алергію, але виробничі компанії навчилися в процесі переробки бобів прибирати алергени з продукту.

Тому в рафінованій олії Arāchis немає алергенів і воно повністю безпечно. Що не можна сказати про олію нерафинированном, яке готується з арахісу шляхом холодного віджиму.

Які речовини входять до складу

Хімічний склад багатий вітамінами, мінералами і активними біологічними речовинами. До складу входять:

  • Жирні кислоти, неймовірно корисні для людського організму, і незважаючи на високу жирність масла, в ньому відсутній холестерин. У складі продукту до 60% Омега 9 і 6 і менше 1% Омега 3 жирів.
  • У маслі присутні цілий ряд вітамінів. Відзначається великий вміст вітамінів групи В, А, D, Е, нікотинова і фолієва кислота.
  • Амінокислоти. Половина склянки горіхів перекриває добову потребу людини, а масла досить від однієї до трьох чайних ложечок.
  • З мінерального складу відзначається магній і фосфор, залізо і калій, цинк та ін.

Подивіться відео про користь продукту:

властивості, характерні цього продукту

Хімічний склад продукту обумовлює його корисні властивості. Масло має:

  1. Протизапальною ефектом, для чого його не тільки застосовують всередину, але і використовують зовнішньо.
  2. Антиоксидантну. Присутність вітаміну А і вітаміну Е, допомагає боротися організму з вільними радикалами, знижуючи окислювальні процеси і підвищуючи імунітет.
  3. знеболюючі, тому його застосовують зовнішньо, для змазування забитих місць, дрібних ран, зубного болю і горла (якщо потримати в роті).
  4. проносне, що сприяє своєчасному спорожнення кишечника і очищенню від шлаків.
  5. Герметичний, що використовується при перев’язках. Воно перешкоджає проникненню інфекції через повязочний матеріал, створюючи захисний бар’єр.
  6. Пом’якшувальним, зволожуючим і живильним, тому його використовують в косметичних цілях для приготування масок для шкіри і волосся.

так в чому ж виявляється його користь

Своєрідне поєднання кислот поліненасичених сприяє оздоровленню організму, відновленню нервової, статевої, серцевої систем, підтримки імунітету і рівня холестерину, гормонального балансу.

Наявність вітаміну РР або нікотинової кислоти є профілактичним засобом, який попереджає багато захворювань, пов’язані:

  • зі шлунком і підшлунковою залозою,
  • з печінкою і хронічними інфекціями,
  • злоякісними запаленнями і стресом,
  • захворюванням судин і порушенням мозкового кровообігу,
  • а також наявність цього вітаміну необхідно для розвитку плота при вагітності.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Про корисний і шкідливий вплив розчинної кави

Зміст магнію сприяє підтримці кров’яного тиску на належному рівні і відновлення обміну речовин. А мононенасичені жирні кислоти підтримують роботу серця.

Подібно масло гарбузовому, цей продукт має жовчогінні властивості. Стимулює жовчовиділення, активізує клітини печінки на відновлення, сприяє звільненню печінки від клітин жирових. Тому його рекомендують приймати при всіх видах захворювань печінки, гепатиті і цирозі.

Бобовий продукт з арахісу є помічником в купировании депресивних станів. Адже він містить унікальну амінокислоту триптофан, що бере участь в синтезі гормону щастя і гарного настрою, якій називається серотонін.

Тому, додавання олії в салати або приготування їжі буде сприяти підвищенню працездатності, попереджати занепад сил і позбавляти від перепадів настрою .

Протипоказання і можливу шкоду для здоров’я

Масло має свої побічні ефекти, як і будь-який інший продукт. Дивно, але люди, що не можуть, є сам арахіс через алергічну реакцію, абсолютно спокійно можуть вживати продукт його переробки. Справа тут в способі виготовлення масла, в процесі якого всі шкідливі алергени просто видаляються (це не стосується масла холодного віджиму).

Інформації про допустимої добової норми відсутній, а це значить воно практично нешкідливий, зрозуміло, в помірній дозі .

Боби бувають заражені канцерогенними видами грибів, які можуть потрапляти і в кінцевий продукт і завдати шкоди здоров’ю людини. Такий продукт може викликати не тільки алергію, а й інші проблеми зі здоров’ям.

Небезпечну речовину, що міститься в арахісі — афлатоксин. Тому при покупці масла, слід шукати маркування, де зазначено, що цей шкідливий токсин відсутня в продукті. Даний токсин зустрічається у багатьох продуктах, але найбільше зустрічається саме в арахісі. Його концентрація залежить від якості вирощування арахісу, і способі зберігання.

Афлатоксин не викликає ніяких реакцій організму при одиничному прийнятті. Але якщо продукт з його змістом, вживати в їжу постійно, то накопичувальний ефект може привести до серйозного зниження імунітету і викликати ракове захворювання.

Не рекомендується приймати масло:

  • при астмі і хронічному бронхіті.
  • при проблемах з суглобами.
  • при гемофілії — поганий згортання крові.
  • при індивідуальній непереносимості.

Види і сорти масла

Бобова культура арахісу має близько 70 різновидів, але в їжу придатний лише один вид, іменований арахісом культурним. З нього-то і віджимають масло, щоб отримати кілограм масло, потрібно 5 кілограмів земляних плодів.

Масло отримують двома способами: пресуванням і екстракцією, в якій застосовують органічні розчинники і ферменти. Перший спосіб найбільш популярний. Шляхом холодного і гарячого віджиму отримують масло:

Нерафінована натуральне , яке містить в собі всі вітаміни і кислоти в тому ж вигляді, в якому вони є в самому арахісі і баластні речовини у вигляді клітковини.

Холодним віджиманням отримують сире масло або живе, має темно-коричневий колір, з насиченим горіховим смаком і запахом. Добре підходить для приготування салатів і східних традиційних страв. Для смаження не підходить, а ось для лікувальних цілей застосовують саме жива олія.

Гарячим віджиманням отримують найсмачніше — масло смаженого арахісу. Воно має надзвичайний аромат, але оскільки в процесі виготовлення нагрівається, то має трохи менше корисних речовин ніж в маслі холодного віджиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь вітаміну В1 для здоров'я і чим небезпечний брак

Рафінована масло отримують шляхом екстрагування, воно містить мінімальну кількість вітамінів і мікроелементів і зовсім не містить баластні речовини і клітковину. Але зате не піниться при приготуванні їжі і витримує високу температуру нагрівання, світло-жовтого кольору, має ледве вловимий запах горіха і м’який смак. Популярно в Америці і країнах Європи, є дієтичним.

Ще випускають масло, збагачене йодом . За назвою зрозуміло, що містить в собі багато йоду, що дуже зручно додавати до продуктів, де відсутня йодована сіль.

Застосування в народній медицині

Пісне рослинне масло земляного горіха активно застосовується в народній медицині, в абсолютно різних галузях і застосовується і всередину і зовнішньо.

Корисно при:

  • для лікувального масажу. Масло добре допомагає знижувати біль при артриті, якщо робити масах з цим продуктом, то можна забути про болі в суглобах.
  • якщо приймати в їжу, то можна знизити ризик виникнення атеросклерозу.
  • при підвищеному холестерин.
  • при дерматитах і інших проблемах зі шкірою.
  • при ниркових захворюваннях.
  • зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  • при підвищеному апетиті. Прийом олії земляного горіха гарантує зниження апетиту, що допомагає абсолютно без зусиль скинути зайві кілограми.
  • непогано очищає організм від шлаків і часто використовується як проносний засіб і допомагає від закрепів.
  • при еректильної дисфункції у склад плодів поживні речовини, вітаміни і мікроелементи зміцнюють здоров’я, попереджають і лікують різні захворювання.

    Читайте також: Лужна мінеральна вода без газу назви список при панкреатиті — Все про суглоби

    Харчові волокна сприяють очищенню травної системи від накопичених шкідливих речовин.

    Вживання фрукта сприяє концентрації уваги, підвищенню працездатності, зменшення утомлямості. Їх щоденне включення в раціон тонізує, покращує настрій.

    Банани корисні для якнайшвидшого нарощування м’язової маси, тому регулярно вживаються спортсменами. Японські борці сумо при підготовці до виступів включають їх в систему харчування поряд з рисом.

    Корисні властивості бананів допомагають попередити наступ імпотенції.

    Подрібнена м’якоть стиглого банана приносить користь в разі геморою , ентериту (запалення тонкого кишечника), виразкового коліту (запалення слизової оболонки товстої кишки), інших шлунково-кишкових захворювань, а також запору або проносу.

    М’якоть використовується при лікуванні виразки шлунка або дванадцятипалої кишки . Банановий сік допомагає впоратися з крововиливами в шлунок або дванадцятипалу кишку в разі холери і дизентерії.

    Банани приносять користь у разі глютеновой хвороби, коли кишечник в силу спадкових причин не здатний переварити клейковину. Травна діяльність і обмінні процеси порушуються, накопичується маса відходів. Після консультації з лікарем може бути призначена бананова дієта.

    Банани корисні при хворобах печінки, вони відновлюють її функцію, нормалізують білковий, жировий і вуглеводний обмін. Синтезу білка також сприяють інші продукти, багаті калієм: абрикоси, баклажани, буряк, чорниця, сливи, чорна смородина.

    Завдяки входять до складу калію та магнію банани корисно включати в раціон страждають на атеросклероз або гіпертонію.

    Крім того, вживання плодів допомагає усунути спазм бронхо-легеневої мускулатури.

    Рецепт лікування кашлю або бронхіту:

    • Подрібнити вилкою м’якоть двох бананів, залити склянкою теплої води з цукром, підігріти. Пити отриманий сік для позбавлення від кашлю.

    Відвар із зеленої шкірки свіжого банана приносить користь при лікуванні гіпертонічної хвороби.

    Цілющі властивості бананів особливо корисні в поєднанні з різними овочами або фруктами, які надають необхідний оздоровчий ефект.

    • Енергетичний напій. Розім’яти бананову м’якоть, додати по півсклянки морквяного і апельсинового соку, трохи соку лимона, чайну ложку меду, ретельно перемішати. Напій корисний для профілактики застуди та зміцнення нервової системи.
    • Вітамінний коктейль. Отримати соки 1 апельсина, половина лимона, грейпфрута, четвертинки ананаса, банана, все перемішати. Коктейль приносить користь як загальнозміцнюючий засіб. Приймати вранці і ввечері.

    З сушених плодів готуються корисні фіточаї:

    • У разі повишеннойраздражітельності приносить користь наступний склад: змішати 10г сушених бананів, 3 частини суцвіть ромашки, 2 частини кореня валеріани, 5 частин плодів кмину. Заварити 1с.л. суміші склянкою окропу, півгодини настояти, процідити. Приймати по 1/2 склянки вранці і ввечері.
    • У разі нервових розладів, слабкості серцевого м’яза змішати в рівних частинах квітки глоду, ромашку аптечну, пустирник, сухоцвіт, 10г висушених бананів. Заварити 1с.л. суміші склянкою окропу, укутати і настояти 6-8 годин. Приймати по 1/2 склянки 3 рази на день.

    Корекція харчування

    незважаючи на величезну кількість чинників ризику і причин розвитку запорів, основною умовою успішного лікування даного стану є корекція режиму харчування. Злагоджена робота шлунково-кишкового тракту залежить від збалансованості та регулярності надходження різних продуктів.

    Перистальтика залежить від правильної роботи всіх внутрішніх органів і того, що людина їсть. Функціонування мускулатури шлунково-кишкового тракту нормалізується при надходженні нетравне клітковини (грубі рослинні волокна) з їжею. Найчастіше вона міститься в різних зернових продуктах (висівки, каші, насіння), а також в овочах і фруктах.

    Жінці потрібно вживати мінімум 25 г клітковини, а чоловікові — 35-40 г на добу для правильної роботи травної системи.

    при цьому варто розуміти, що далеко не всі рослинні продукти харчування обов’язково допоможуть при запорах у дорослих людей, так як кожен з них має ряд індивідуальних особливостей. Корекція режиму і раціону харчування також має Замотати рушником і через годину змити. Якщо є можливість — таку маску можна залишити на волоссі на ніч.

    Чим відрізняється масло від арахісової пасти

    Масло і паста в чому різниця. Ці два продукти часто плутають, а точніше арахісову пасту називають маслом, тому що воно по консистенції нагадує вершкове. Але це два абсолютно різні продукти. Паста виготовляється з подрібнених обсмажених горіхів з додаванням олії рослинного.

    В нашій країні паста користується більшою популярністю, ніж масло, і це завдяки американським фільмам. Там все поголовно, на сніданок їдять тости з арахісовим пастою, яке в кадрі нагадує варене згущене молоко і саме це, і змушує наших співвітчизників купувати пасту в супермаркетах. А оскільки, вона дійсно дуже смачна, то стає постійним пунктом в списку покупок.

    Паста дуже калорійна і також корисна. Її рекомендується, їсти на сніданок, так як вона прекрасно насичує організм і втамовує голод на тривалий час. Про арахісову пасту читайте в наступній статті.

    Масло Arāchis — дивовижний продукт, і смачний, і корисний, і застосовувати його можна не тільки внутрішньо для лікування і приготування їжі, але і зовнішньо , і для наведення краси.

    Головне, не боятися експериментувати: змінювати звичне, але не дороге соняшникова або оливкова олія, на досить рідкісне, але абсолютно унікальне за своїм складом арахісове масло. Додайте в своє життя горіховий запах, почніть з заправки салату, і вам сподобається цей продукт.

Схожі статті

Роль фунчози в здоровому харчуванні і при дієті

elena elena

Пророщені зерна пшениці — здоров’я на довгі роки

elena elena

Чай з базиліком — рецепти приготування цілющого напою

elena elena

Печиво на сметані — швидке, смачне і м’яке

elena elena

Перловка — користь у відновленні сил, витривалості і працездатності

elena elena

Горіх фундук: сила-силенна різноманітних корисних властивостей.

elena elena

Кисіль з гречки чистить організм і лікує судини

elena elena

Янтарна кислота омолоджує організм

elena elena

Цілющі властивості молодильні яблук

elena elena

Залишити коментар