Здорова їжа

Про корисний і шкідливий вплив розчинної кави

Хто не любить побалувати себе по ранках чашкою ароматного і кави, що бадьорить. Достаток розчинних напоїв на прилавках магазинів, дозволяє економити свій час. Не треба зерна молоти і варити, достатньо покласти ложечку гранул або порошку і залити окропом.

Але так чи корисний розчинна кава — напій швидкого приготування. Для з’ясування всіх нюансів, необхідно розглянути склад розчинної кави, його види, а також спосіб виготовлення. Сьогодні в статті, розчинна кава користь і шкода, питання про корисну дію на здоров’я, його шкідливий вплив і протипоказання.

Користь і шкода розчинної кави

Для виробництва розчинного напою, виробники використовують зерна, що не мають товарного вигляду (колір, форма), які часом називають неліквідним товаром. Хоча на хімічному складі і корисні властивості це ніяк не відбивається.

Хімічний склад і активні речовини зерен

Унікальний хімічний склад кавових зерен обумовлений, що містяться в них, більше 1000 елементів, які надають вплив не тільки на якість напою, а й надають йому смак і аромат.

Зміст статті

  1. Користь і шкода розчинної кави
  2. Види розчинної кави, в чому їх відмінність
  3. Як впливає на нервову систему
  4. Як впливає на органи травлення
  5. Як реагують серце і судини на каву
  6. Вплив на дихальну систему
  7. Деякі факти про користь для здоров’я
  8. Деякі факти про шкоду для організму
  9. Кава для жінок і чоловіків
  10. Питання-відповідь

Термічна обробка зерна призводить до зміни його якісних характеристик. Крім того, виробники збільшують ароматичні та смакові показники напою за допомогою:

  • масел з кавового зерна або їх синтетичних аналогів.
  • консервантів.
  • стабілізаторів.
  • вугільної кислоти.
  • барвників.

Якісний розчинний продукт виробляється на основі головного становить — кавового екстракту, що має бути зазначено на упаковці. В іншому випадку, в продукт можуть входити численні добавки. У деяких випадках їх зміст досягає 80%.

Основними інгредієнтами кави є:

  • Кофеїн. Відноситься до класу алкалоїдів і являє собою гіркі білуваті або безбарвні кристали. У різних сортах кави його кількість різна і в середньому становить 1,18%. Обжарка практично не змінює його процентний вміст, яке становить після обробки 1,05%.
  • Білки. Практично у всіх поширених різновидах продукту (арабіка, робуста, Ліберіка і т. Д.) Знаходиться однакова кількість білкових речовин — до 13%.
  • Вуглеводи. Вуглеводи в кавових зернах становлять понад 50% від їх загальної маси. Кількість сахарози коливається від 6 до 10%, целюлози — від 5 до 12%, пектинових речовин — від 2 до 3%. Також зерна містять арабіногалактан, галактозу, манозу, арабинозу, фруктозу, глюкозу і т.д.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Арахісова паста -Корисні продукт для здорового сніданку

Термічна обробка призводить до глибоких змін у складі вуглеводів. Так в розчинній каві глюкоза міститься в кількості 1,25%, фруктоза — 1,1%, арабиноза — 0,15%, галактоза — 0,1%. Процес обсмажування призводить до карамелізації деяких видів цукрів, ніж обумовлюється коричневий колір продукту.

  • Танін. У сирому продукті міститься в кількості 3,6-7,7%. Однак обсмажування призводить до його зменшення до 0,5-1,0%.
  • хлорогенова кислота. Представлені в сирому продукті десятьма сполуками і складають близько 10%. При обсмажуванні беруть участь в різних реакціях і піддаються тепловому руйнуванню, що призводить до зменшення їх кількості приблизно в 2 рази.

Спостерігається зміст полівітамінів і гетероциклічних алкалоїдів (теофіліну, глюкозиду, теоброміну, трігонелліна і нікотинової кислоти). Подивіться відео, розчинна кава від Галілео:

Харчова цінність продукту знаходиться в безпосередній залежності від його виду. В середньому 100 г кави містить: 0,2 г білків. 0,6 г жирів. 0,1 г вуглеводів. до 5 мг кальцію. 0,6 мг вітаміну В3. 9 мг калію. 7 мг фосфору. 2 мг заліза.

Види розчинної кави, в чому їхня відмінність

Винахідником розчинного напою вважається японський вчений Саторі Като, який проживав на території Америки. Відкриття датується 1901 роком. На промислову основу виробництво напою було поставлено в 1906 році англійським хіміком Джорджем Константом Вашингтоном.

Однак, популярність продукту принесла друга світова війна, під час якої швидке і зручне приготування напою припало до душі як військовослужбовцям, так і цивільним особам .

на сьогоднішній момент, обсяг продажів розчинного напою знаходиться на другому місці після нафти. В промислових цілях вирощують два сорти кавового дерева — Арабіка і Робуста.

Сучасній харчовою промисловістю представлені кілька видів кави швидкого приготування, які розрізняються за способом виробництва і, як наслідок, своїми смаковими якостями і, впливом на організм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Чайний гриб в боротьбі зі старістю, користь і шкода

Спочатку відбувається обсмажування, подрібнення і варіння кавових зерен протягом декількох годин з використанням герметичних судин, поки не утвориться густий кавовий сироп. Далі технологія приготування різниться.

Порошкоподібний. Є найстарішим, дешевим і поширеним з усіх видів розчинних напоїв. Після варіння кавовий сироп охолоджується і фільтрується. Для отримання дрібних порошкоподібних крупинок, екстракт піддається впливу гарячого повітря, що призводить до випаровування рідини.

Виготовляється із залишків сировини або неякісних зерен, містить не більше 5% кофеїну, численні добавки і не володіє гарною якістю. Однак, напій має прийнятну цінову політику, що робить його популярним.

Гранульований. Його виробництво відрізняється від порошкоподібного заключним етапом, в процесі якого крупинки під впливом гарячої парової обробки злипаються і перетворюються в гранули.

Така обробка зерен призводить до погіршення аромату і смакових якостей напою, але надає йому більш насичений колір і гарну розчинність. У гранулах міститься більше кофеїну, ніж в порошку, що дає йому перевагу перед порошком. У якісному гранульованому кави видимі домішки відсутні, гранули коричневого кольору, не злипаються.

Сублімований. Виготовляється за технологією відмінною від перерахованих вище. Отриманий при варінні кавовий концентрат миттєво заморожується і сушиться в вакуумі, минаючи перехід в рідкий стан. Відбувається випаровування води і утворення сухої речовини, яке в подальшому кришиться на дрібні гранули.

Така технологія досить тривала і дорога, але якість сировини не завжди буває достатньо високим.

Сублімований кави володіє кольором , смаком і ароматом що не відрізняються від свежезаваренного. Корисні речовини, що містяться в кавових зернах, не втрачаються в процесі обробки. Ціна сублімованого варіанту на 30-50% вище, ніж гранульованого і порошкоподібного, але смакові якості напою повністю її виправдовує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рослинна молоко: рецепти приготування в домашніх умовах

Про хорошій якості сублімованого продукту свідчать світло коричневі великі гранули, наявні щільну текстуру. Вони розчиняються у воді за короткий проміжок часу з утворенням тонкої білої пленочки. Виявлений порошок на дні упаковки свідчить про погану якість.

Про корисний і шкідливий вплив на здоров’я

До теперішнього часу фахівці не прийшли до однозначного висновку про користь і шкоду для здоров’я розчинної кави. Напій двояко впливає на організм, що веде до необхідності аналізу його властивостей.

Як впливає на нервову систему

Вживання розчинної кави сприяє збільшенню мозкової активності в середньому на 10%, завдяки вмісту в ньому природному психо-стимулятора кофеїну. Інгредієнт провокує розширення судин головного мозку, що значно прискорює кровообіг і деякі біохімічні процеси.

Прискорення передачі нервових імпульсів за допомогою нейронів збільшує нервову збудливість і, як наслідок, викликає бадьорість, енергійність, підвищену пильність.

Користь напою незаперечна у напруженої розумової діяльності, довготривалому перебуванні за кермом, а також для осіб у віці після 50 років. Він сприяє підвищенню уваги і реакції, стресоустойчівості і працездатності. Здатний поліпшити настрій і усунути депресивний стан (завдяки властивості продукту стимулювати вироблення серотоніну «гормону щастя» в організмі).

Властивість напою, позбавляти від головного болю (крім больового синдрому при гіпертонії) є науково доведеним фактом.

Однак, передозування може призвести до нервового виснаження і надмірного збудження, тремору кінцівок і іншим неприємним симптомам. Крім того, виникнення залежності, за силою нагадує алкогольну або нікотинову, вимагає обережного підходу до кількості випитого напою.

Як впливає на органи травлення

Продукт в своєму складі містить органічні кислоти (яблучну , лимонну, щавлеву, хлорогеновую і ін.), які стимулюють вироблення шлункової секреції, що в свою чергу призводить до прискорення процесу травлення. Дана властивість є позитивним, проте, при наявності виразки шлунка, гастриту, панкреатиту та інших захворювань — може привести до їх загострення.

При зловживанні спиртними напоями, кавою перешкоджає виникненню цирозу. розчинної, корисному, шкідливий, вплив

Схожі статті

Пророщені зерна пшениці — здоров’я на довгі роки

elena elena

Ячна крупа — не їжа, а ліки

elena elena

Корисні властивості халви. Види халви.

elena elena

Рисовий оцет: для чого використовується і чим можна замінити

elena elena

Кукурудзяне борошно — користь і шкода рецептів для здоров’я

elena elena

Роль фунчози в здоровому харчуванні і при дієті

elena elena

Маринований імбир — продукт молодості і довголіття

elena elena

Чим корисно рисове молоко і як його приготувати в домашніх умовах

elena elena

Яку користь для здоров’я і краси дає арахісове масло

elena elena

Залишити коментар