Ще в стародавньому Єгипті, перелітний птах перепел використовувалася не тільки в якості дичини, що вживається в їжу, для перепелиних боїв і як птахи співочої, а й в якості несучок лікувальних яєць.
Користь і шкода перепелиних яєць , постійно викликає жвавий інтерес людей, особливо в країнах Південно-Східної Азії, де перевага віддається саме їм. Тепер, для отримання корисного продукту, їх розводять у неволі, яку птиці легко переносять.
Японські вчені в результаті тривалих досліджень з’ясували, що перепелячий продукт несе величезну користь для здоров’я, активізує розумові здібності людини, благотворно впливає на нервову систему і що важливо для цієї нації — активно виводить з організму радіонукліди.
в цій країні, кожній дитині щодня включають в раціон харчування маленькі варені яйця, які сприяють долати розумові та фізичні навантаження.
Зміст статті
- Чим цікаві маленькі капсули здоров’я
- Співвідношення вуглеводів, білків і жирів
- Чим корисні яйця
- Чим корисна шкаралупа
- Чому яйця рекомендують для дітей
- чи є користь для жінок
- Чим цікавий продукт для чоловіків
- Яка норма споживання яєць
- Як вибирати яйця
- Як варити маленькі яйця
- Які хвороби піддаються лік енію
- Чи є шкода при вживанні яєць і протипоказання
Цю особливість взяли на озброєння вчені всіх країн, оскільки людям, які працюють на підприємствах, пов’язаних з ризиком опромінення, завжди потрібна підтримка для організму, корисними продуктами харчування.
Сьогодні в статті: Чим корисні і шкідливі перепелині яйця, чому вони так цінуються, склад і лікування яйцями, калорійність і норма споживання.
Чим цікаві маленькі капсули здоров’я
Цей незвичайний продукт, вагою всього до 12 грамів має тонку і крихку шкаралупу, покриту коричневими цятками і відноситься до числа дієтичних. Тому його часто рекомендують для харчування людей з ослабленим здоров’ям, маленьких дітей і вагітних жінок.
Що міститься в складі і їх відмінності від курячих
Яйце будь-якого птаха в основному складаються з жовтка, в якому сконцентровані всі необхідні речовини для розвитку зародка. Білка, який теж служить харчуванням для зародка, але ще виконує функцію, що амортизує, утримуючи жовток в серединці яйця і не даючи йому стикатися зі шкаралупою. Шкаралупа, що складається з карбонату кальцію, виконує захисну функцію.
І всі перераховані частини яйця несуть в собі корисні властивості, які зміцнюють здоров’я людини.
Співвідношення вуглеводів, білків і жирів
Якщо порівнювати яйця перепілки з курячими, то співвідношення змісту в них вуглеводів, жирів і білків приблизно однаково (білків 11,9 г на 100 г продукту в яйці перепела, а в курячому — 12,7 г, жирів відповідно: 13, 1 г і 11,5 г, а вуглеводів: 0,6 г і 0,7 г). В цьому плані ніякої переваги яйця перепелів не мають.
Незамінних кислот
Склад білка будь-яких яєць міститься весь набір незамінних амінокислот, які поступово використовуються при розвитку зародка. І недолік однієї з кислот призводить до загибелі пташеняти. Наявність повного набору незамінних кислот є гідністю і курячого і перепелиного яєць.
А ось в кількісному змісті цих кислот спостерігається деяка різниця.
Так кислота метіонін, за своєю кількістю в яйці перепілки превалює в 2 рази. А її протизапальну значення для організму відоме науці, успішно використовується при лікуванні гепатиту і цирозу, остеоартриту, розсіяного склерозу, хронічної втоми і інших захворюваннях.
Кислота важлива для підтримки функцій артерій, для здоров’я покривних органів (шкіри, волосся , нігтів), за допомогою вироблення колагену.
Подивіться вигляді: Перепелині яйця
і навіть для підтримки нормального співвідношення статевих гормонів (естрогену і прогестерону).
Переважають за кількістю в яйцях перепелів і незамінні амінокислоти лізин і триптофан, не менш важливі для здоров’я. Адже названі кислоти не синтезуються організмом людини і надходять тільки з продуктами харчування, в цьому велика користь.
Інші амінокислоти (аспаргін, глютамин, цистин і ін …), теж присутні в більшій кількості, але це не настільки суттєво . Адже вони є замінними, а це значить, що інші кислоти кожна людина синтезує самостійно, хоча і надходження їх ззовні теж не буде зайвим.
Склад жирних кислот
За складом жирів яйце перепелине поступається курячому. Так в 100 г міститься в яйці перепелів 44 мг омега 3 жирних кислот, а в курячому — 74 мг, омега 6 відповідно 940 мг і 1148 мг, а холестерину в маленьких яйцях більше: 844 мг, в порівнянні з курячими.
Холестерин міститься тільки в жовтку яйця. Але боятися цього не варто, оскільки холестерин в яйцях перепелів нейтралізується містяться в ньому лецитином.
За складом вітамінів і мінералів
Співвідношення між цими елементами простежити більш складно, адже часом їх кількісне присутність залежить від раціону харчування птахів. Але все ж, відзначається деяке переважання за кількістю в маленьких яйцях магнію і заліза, вітамінів групи В, вітаміну А, фолієвої кислоти. А ось вітамін D і фтор, відсутній зовсім, в порівнянні з яйцями курячими.
В складі жовтка знаходиться цінний вітамін рібофлабін або вітамін В2. Страви, приготовані з яйцем перепелів містити добову норму цього вітаміну, необхідну для дитини (1200 мг) або половину норми дорослої людини. А ще тут присутні і каротиноїди, антиоксидантний функція яких так необхідна для нашого здоров’я.
В яйці міститься фермент лізоцим, який здатний руйнувати стінки мікробів, бактерій, чужорідних клітин, в тому числі і ракових і вони гинуть.
Але варто зауважити, на думку фахівців, основна частина мінералів з яєць птахів погано засвоюється організмом, а велика частина вітамінів — руйнується під час температурної обробки.
Особливо слід звернути увагу на зміст легко засвоюється бікарбонату кальцію, що входить до складу шкарлупки, який засвоюється організмом людини майже на 100%. Повне засвоєння говорить про повну його відповідність кальцію, з якого побудована кісткова система людини.
Калорійність
З огляду на низьку калорійність даного продукту (в 100 г не більше 160 ккал), яйця рекомендують включати в усі дієти зі зниження маси тіла, прихильникам здорового способу життя і спортсменам.
Чим корисні яйця
Вважається, що користь перепелиних яєць і в тому, що вони, поряд з безліччю достоїнств свого складу, не викликають алергічних реакцій організму, тому їх радять включати в раціон маленьких дітей.
Склад яєць благотворно впливає на загальний стан здоров’я людини, наповнюючи його організм необхідними речовинами. Традиційна медицина і дієтологи рекомендують їсти:
- при гастритах і виразці,
- дистрофії і рахіті,
- порушення обміну речовин і захворюваннях кишечника,
- пневмонії і бронхіті,
- астмі і туберкульозі,
- плаваючому тиску і анемії,
- очних хворобах і серцевих,
- захворюваннях підшлункової залози і жовчного міхура і для печінки,
- сечостатевої системи.
Чим корисна шкаралупа
Користь шкаралупи закладена в міститься бікарбонат кальцію, який становить 90% її складу. А решта 10% припадають на мікроелементи, серед яких можна виділити кремній, сірку, цинк і селен, що відносяться до рідкісних елементів.
Добре порошок зі шкаралупи зміцнює здоров’я людини, оскільки склад кальцію повністю відповідає складу цього елемента, в організмі людини.
Читайте, чим корисна шкаралупа і як приготувати порошок кальцію з перепелиних яєць.
Чому яйця рекомендують для дітей
яйця перепелів дієтологи рекомендують включати в дитяче харчування, їх склад сприяє зміцненню імунітету, нормалізації обмінних процесів.
Непрямим чином впливає на підвищення розумових здібностей, покращуючи роботу пам’яті, вміння концентруватися, зміцнюється нервова система. Позитивний вплив робить вживання цього продукту на здоров’я дітей, які відстають у рості.
У статті ми вже відзначали, що містяться біоактивні речовини цього продукту сприяють розвитку мозкових процесів. Не випадково японці включають в раціон кожного школяра цей маленький продукт, що містить величезний запас всіх необхідних вітамінів, кислот, мікроелементів.
В мудрості східних народів сумніватися не доводиться, вони вміло підвищують потенціал свого підростаючого покоління, дбаючи про його здорове харчування. Школярам допускається є по 3-4 яйця в день.
Чи є користь для жінок
Цікаво, що … Чотири маленьких яєчка по вазі можна порівняти з одним курячим яйцем. Причому організм отримає заліза і калію більше в 5 разів, а вітамінів — в два рази.
І показники перепелиного продукту, є важливими характеристиками для жіночого організму. Так амінокислота метіонін, про яку говорилося вище допомагає підтримувати гормональний фон жінок різного віку.
Починаючи з віку підліткового, коли йде статеве дозрівання і спостерігаються гормональні сплески. У клімактеричний період, коли гормонів синтезується мало і відзначається їх недолік. Що сильно відбивається і на здоров’ї жінки і на її зовнішньому вигляді.
Для вагітних жінок яйця теж корисні адже в корисні, перепелині, здоров’я