Для успішного лікування та профілактики захворювань потрібно не тільки прийом лікарських препаратів і перегляд способу життя. Важливим моментом терапії є правильно підібране харчування. Воно повинно враховувати особливості роботи органів при наявності патології, не перевантажувати організм і сприяти поліпшенню загального стану.
Одночасно з цим людина повинна отримувати необхідну кількість калорій і корисних речовин. В іншому випадку порушення будуть прогресувати і до них приєднуватися нові проблеми зі здоров’ям.
Професором гастроентерологом і дієтологом Певзнером була розроблена система лікувальних столів кількістю 15, кожен з яких детально описує особливості прийому їжі при найосновніших і найпоширеніші хвороби. Вони також діляться на підгрупи, з урахуванням вираженості кожного патологічного процесу.
Автор статті
Лапушанская Вікторія Вадимівна
Лікар-терапевт першої категорії.
Написано статей
1
Зміст
- Суть дієти номер 10
- Показання стіл №10
- Принципи побудови дієти
- Особливості
- Різновиди дієти за Певзнером
- Список продуктів
- Дозволені продукти
- Заборонені продукти
- Зразкове меню на тиждень
- Рецепти
- Перше блюдо
- другі страви
- Десерт
- Стіл 10 при супутніх хворобах
- при цукровому діабеті
- при асциті (рідини в черевній порожнині)
- При дифузних зміни підшлункової залози
- Відгуки
- Висновок
Суть дієти номер 10
Дієта столу номер 10 передбачає лікувальне харчування при наявності серцево-судинних проблем. Вона дозволяє знизити навантаження на серцевий м’яз, збільшити відтік рідини з організму при наявності набряків, знижує надходження всередину «шкідливого» холестерину і нормалізує його обмін. Одночасно таке харчування дозволяє повністю забезпечувати органи необхідним для життєдіяльності речовинами і забезпечити тканини достатньою кількістю енергії. Незважаючи на певні обмеження раціон пацієнта залишається збалансованим і повноцінним.
Така дієта при гіпертонії, ІХС та гіперхолестеринемії спрямована на отримання наступних результатів:
- мінімізація порушення обмінних процесів.
- уповільнення прогресування атеросклерозу.
- зниження рівня холестерину.
- зменшення маси тіла при супутньому ожирінні.
- забезпечення нормальної роботи без перевантажень серця, судин, нирок і печінки.
Важливо! По суті, стіл номер 10 — це дієта гіпертоніків і людей з порушеннями обміну ліпідів.
Показання стіл №10
Обмеження харчування за правилами дієти столу 10 необхідно при таких відхиленнях і захворюваннях:
- атеросклероз судин.
- поява судинних бляшок (при підвищеному холестерин).
- ішемія міокарда (при стенокардії, інфаркті та постінфарктний атеросклерозі ).
- підвищений тиск при атеросклерозі (при гіпертонії).
Принципи побудови дієти
Основними принципами побудови дієтичного столу є:
- Зниження споживання тваринного жиру і заміна його на рослинні олії, в яких міститься велика кількість жирних кислот омега 3 і 9. Пропонуємо прочитати про лляній олії, в якому співвідношення омега 3,6 і 9-кислот вважається найкращим для організму.
Фото: https://www.medicalnewstoday.com
- Обмеження легкозасвоюваних вуглеводів.
- Використання в їжу страв з високим вмістом елементів (магнію, кальцію і калію), а також вітамінів і антиоксидантів.
- Збереження рівня споживаної білкової їжі в межах фізіологічної норми.
- Приготування за допомогою відварювання або на пару з обмеженням солі і рідини (при наявності набряків). Подрібнення продуктів з високим вмістом грубих волокон.
- Використання для перших страв виключно овочевих відварів.
- Обмеження надходження екстрактивних речовин (небілкових сполук з м’язової тканини тварин, одержувані шляхом відварювання).
- Обов’язкове споживання продуктів для посилення жирового обміну, з високим вмістом целюлози, пектину. Такими якостями володіють багато овочі та фрукти.
- Збереження температури їжі в звичайному межі.
- Поділ режиму прийому їжі на маленькі порції і є від п’яти до шести разів в день.
Особливості
Зниження калоража за рахунок жирів і легкозасвоюваних вуглеводів будуються з урахуванням маси тіла людини, чим вона вища, тим більше обмежень потрібно в продуктах харчування, які сприяють ожирінню. Тому в межах дієти №10 пропонується два варіанти.
Перший варіант
Кількість вуглеводів повинно становити від 350 до 400 гр (що дорівнює 50 гр цукру). Білки від 90 до 100 гр, з них половина тваринного походження. Жири приблизно 80 гр, але 40% слід використовувати рослинні. Загальний обсяг використовуваних в добу калорій при такій дієті дорівнює 2 600-2 700 ккал.
Варіант другий
Рекомендується при наявності ожиріння. Вуглеводів покладається 300 гр, жирів — 70 гр, рідини (без урахування тієї, що в стравах) до 1,2 літра. Солі до 10 гр. Калорійність добового раціону в цьому випадку становить 2 200 ккал.
Різновиди дієти за Певзнером
В межах обмеження харчування згідно столу 10 існує кілька різновидів, які враховують наявність певних патологій.
Дієта 10 а
Вона рекомендується для осіб з проблемами серця і судин, які супроводжуються тяжкою недостатністю (II-III ступеня). Особливості харчування спрямовані на максимальне розвантаження міокарда в умовах декомпенсації.
Дієта відрізняється від основної зниженням калорійності. Це виражається у виключенні хліба (використовуються тільки сухарі) і зниженням добової кількості білка, жиру і цукрів, солі. Одночасно збільшується надходження калію і кальцію. Пропонуємо почитати про дині, кавуні і банані, в яких міститься багато калію.
Страви в цьому випадку готують без солі, їжу подрібнюють або протирають. Подають пацієнтові 6 раз в день, маленькими порціями. Використання рідини (води) скорочується до 600-800 мл.
Дієта 10 б
Показана при наявності ревматизму без вираженої активності і в стадії загасання гострого процесу і відсутності серцевої недостатності. Особливостями харчування дієти 10б є підвищений вміст тваринного білка (не менше 60 гр і 60 гр рослинних), вуглеводів 300 гр, 100 гр жиру. Показано зниження кількості солі, повноцінний набір вітамінів. У меню повинні бути присутніми сирі овочі, рідини слід пити не менше 1,5 літра.
Дієта 10 з
Показання — виражений атеросклеротичний процес з ураженням головних, серцевих, периферичних судин, аорти і підвищений тиск. Ця гиполипидемическая дієта спрямована на гальмування прогресування атеросклерозу, відновлення жирового та інших обмінних процесів.
В цьому випадку кількість білка не змінюється, максимально обмежується надходження тваринних жирів, простих вуглеводів і солі (не більше 4 гр / добу). Підвищується кількість поліненасичених жирних кислот, клітковини, речовин, що прискорюють розщеплення ліпідів (лецитин, холін та інші).
Обмеження підлягає прийом вільної рідини і стимулюючих напоїв (кава, чорний міцний чай). Рекомендується ставити на стіл морепродукти з високим вмістом йоду (креветки, кальмари, морська капуста, мідії). Пропонуємо прочитати статтю про вітаміни в морській капусті. Харчуватися слід 4-5 разів на день, порції повинні бути невеликими. Останній прийом їжі не пізніше 2 годин до нічного відпочинку. Не слід використовувати гарячі і холодні страви. Хліб на столі повинен бути тільки з борошна другого сорту, висівковий і житній. Здоба і солодощі, а також жовток яйця знаходяться під забороною.
Дієта 10 р
Показанням до неї є ревматоїдний артрит. Харчування має бути повноцінним і забезпечувати організм усіма потрібними йому речовинами. Важливо, щоб був ретельно збалансований склад амінокислот. Співвідношення тварин і рослинних жирів становить в даному випадку 1 до 2. Слід скоротити рівень споживання легкозасвоюваних вуглеводів і знизити кількість повареної солі до 2-3 гр / добу, вільної рідини — до 1 літра.
Дієта 10 г
Використовується для поліпшення стану при гіпертензії невідомого походження (есенціальною). Добова кількість солі не повинно перевищувати 2 гр, обов’язково використовувати в меню рослинну їжу і морепродукти. При гіпертонічній хворобі необхідно максимальне збагачення організму вітамінами групи B, PP, аскорбінової кислотою, магнієм і калієм.
Дієта 10 і
Використовується для людей, які перенесли гострий інфаркт міокарда. Направлена на відновлення м’язових волокон серця, поліпшення загального кровообігу, нормалізації роботи травних органів.
Раціон пацієнта знижується по калорійності, сіль виключається, споживання рідини мінімізується. Страви в гострій і підгострій стадії подаються тільки в напіврідкому вигляді. У перші дві доби дається тільки пиття, до 7 разів на день, не більше 50 мл у вигляді неміцного чаю, відвару шипшини або сухофруктів. Потім прийом їжі становить до 7-8 разів, до кінця другого тижня можна переходить на непротерті страви, додається хліб, питво збільшується до 1 літра.
Під заборону потрапляють холестеринові продукти, солодке і жирне тісто, молоко і боби (викликають метеоризм) і речовини, які збуджують нервову систему і можуть викликати прискорене серцебиття (кофеїн).
Список продуктів
Як і для будь-якої лікувальної дієти, дане харчування має в асортименті ряд дозволених і заборонених продуктів. Є також страви, які рекомендується обмежити у вживанні.
Дозволені продукти
Наведемо список продуктів в таблиці, які можна їсти при даній дієті.
Продукти БЖУ Ккал на 100 г. Овочі, зелень томат 0,6 / 0,2 / 4,2 20 баклажан 1,2 / 0,1 / 4,5 24 морква 1,3 / 0,1 / 6,9 32 ріпчаста цибуля 1,4 / 0 / 10,4 41 огірок 0,8 / 0,1 / 2,8 15 солодкий перець 1, 3/0 / 5,3 27 капуста 1,8 / 0,1 / 4,7 27 зелень 2,6 / 0,4 / 5,2 36 Фрукти і ягоди апельсин 0,9 / 0 , 2 / 8,1 36 грейпфрут 0,7 / 0,2 / 6,5 29 лимон 0,9 / 0,1 / 3 16 мандарин 0,8 / 0,2 / 7,5 33 яблуко 0,4 / 0 , 4 / 9,8 47 груша 0,4 / 0,3 / 10,9 42 персик 0,9 / 0,1 / 11,3 46 агрус 0,7 / 0,2 / 12 43 смородина чорна 1/0, 4 / 7,3 44 Горіхи, насіння, сухофрукти кунжут 19,4 / 48,7 / 12,2 565 сіна льону 18,3 / 42,2 / 28,9 534 сіна соняшнику 20,7 / 52,9 / 3,4 578 кешью 25,7 / 54,1 / 13,2 643 Каші гречка 12,6 / 3,3 / 62,1 313 вівсянка (крупа) 12,3 / 6,1 / 59,5 342 пшенка 11,5 / 3,3 / 69,3 348 ячна 10,4 / 1,3 / 66,3 324 Хліб житній 6,6 / 1,2 / 34,2 165 Печиво галетное 8,7 / 8,8 / 70,9 400 Солодощі мед 0,8 / 0 / 81,5 329 Молочні продукти молоко низької жирності 2,0 / 0,1 / 4,8 31 натуральний 2 % йогурт 4,3 / 2 / 6,2 60 сир знежирений 18 / 0,6 / 1,8 88 М’ясні вироби і м’ясо яловичина 18,9 / 19,4 / 0 187 кролик 21/8 / 0 156 курка (філе) 23,1 / 1,2 / 0 110 індичка 19,2 / 0,7 / 0 84 варена ковбаса 12,1 / 13,5 / 0 170 Морепродукти і риба риба 18,5 / 4,9 / 0 136 кальмар 21,2 / 2,8 / 2 122 морська капуста 0,8 / 5,1 / 0 49 Масло вершкове 0,5 / 82,5 / 0,8 748 соняшникова 0 / 99,8 / 0 899 лляне і оливкова 0 / 99,8 / 0 898
В обмеженій кількості можна пити виноградний сік і їсти бобові культури, так як ці продукти провокують м етеорізм.
В якості напоїв дозволяється використовувати воду і зелений чай, вміст білка, жиру і вуглеводів в них дорівнює нулю.
Заборонені продукти
заборонені продукти при дієті столу № 10.
продукти БЖУ Ккал на 100 г. Овочі та зелень боби 9,1 / 1,6 / 27 168 консервація 1,5 / 0,2 / 5,5 30 квашена капуста 1,8 / 0,1 / 4,4 19 солоний огірок 0,8 / 0,1 / 1, 7 11 редис 1,2 / 0,1 / 3,4 19 редька чорна 1,9 / 0,2 / 6,7 35 шпинат 2,9 / 0,3 / 2,0 22 щавель 1,5 / 0,3 / 2,9 19 Ягоди і фрукти банан 1.5 / 0,2 / 21,8 95 виноград 0,6 / 0,2 / 16,8 65 гриби 3,5 / 2 / 2,5 30 Сухофрукти родзинки 2,9 / 0,6 / 66 264 Солодощі цукерки 2,7-10 / 0-45,05 / 33,4-98 340-580 тісто пісочне 6,5 / 21,6 / 49,9 403 морозиво 3,7 / 6,9 / 22,1 189 шоколад 5,4 / 35,3 / 56,5 544 Продукти молочні молоко 2, 8-3,1 / 3,6-4,5 / 4,7 62-72 вершки 2,8 / 2 0 / 3,7 205 сир 24,1 / 29,5 / 0,3 363 сир (18%) 14/18 / 2,8 232 М’ясо та продукти з нього свинина 16 / 21,6 розділі / 0 259 сало 2,4 / 89/0 797 ковбаса копчена 9,9 / 63,2 / 0,3 608 сосиски і сардельки 10,1-13,3 / 31,6-25,3 / 1,9-0 332-277 курка копчена 27,5 / 8,2 / 0 184 качка 16,5 / 61,2 / 0 346 гусак 16,1 / 33,3 / 0 364 Риба солона 19,2 / 2 розділі / 0 190 копчена 26,8 / 9,9 / 0 196 ікра червона 32/15/0 263 ікра чорна 28 / 9,7 / 0 203 Приправи майонез 2,4 / 67/3, 9 627 Жир (тваринний) 0 / 99,7 / 0 897 Напої кави (розчинна) 15,0 / 3,5 / 0 94 чай чорний 20 / 5,1 / 6,9 152
При такій дієті категорично заборонено вживати субпродукти. Бульйони готуються тільки на овочах, м’ясні відвари також потрапляють під заборону. Хліб слід купувати без солі, з муки будь-якого сорту, несвіжої випічки.
Найкраще з нього зробити тости або сухарики. Печиво має бути з несдобного тесту і без надлишку цукру і солі.
З риби слід вибирати пісні сорти, в цьому випадку підходить тріска, навага, щука, судак, товстолобик. М’ясо тільки дієтичне, нежирне, з віддаленими прожилками. Його можна готувати шматком (відварювати) або запікати після відварювання. Соуси для заправки робляться на відварі з овочів, молоці, сметані. Підійдуть для десерту солодкі фруктові підливи або будь-які інші низькокалорійні солодощі.
Увага! Алкоголь і напої з його вмістом слід виключити повністю!
Зразкове меню на тиждень
П’ятниця
- сніданок: каша гречана з молоком, омлет на пару, чай зелений, тост з джемом.
- Другий сніданок: запіканка з сиру, желе з фруктами.
- Обід: борщ на овочевому бульйоні, куряче філе відварне, рисова каша з овочами, пюре з яблук.
- Вечеря: риба відварна, макарони, овочевий салат, компот.
- Перед сном: кефір.
Неділя
- Сніданок: м ясо відварене, вінегрет, чай.
- другий сніданок: рагу з овочів, печиво, сік фруктовий.
- Обід: суп з патисонів, котлети курячі, овочеве пюре, кисіль.
- Вечеря: тефтелі рибні, відварну картоплю шматочками, печиво, сік овочевий.
- Перед сном: йогурт.
П’ятниця
- Сніданок: локшина молочна, сир зі сметаною, тост з варенням, кавовий напій.
- Другий сніданок: зрази з картоплі, відвар шипшини.
- Обід: суп з овочами і зеленню, м’ясо відварне дієтичне, каша рисова, салат морквяний з олією.
- Вечеря: рибні котлети, пюре з картоплі, буряковий салат, чай з молоком.
- Перед сном: кефір.
Неділя
- Сніданок: рисова каша на молоці, одне відварене яйце некруто, чай зелений, печиво галетное.
- Другий сніданок: гарбузово-морквяне суфле, шматочок тосту з джемом, сік з овочів.
- Обід: бульйон на овочевому відварі з галушками, м’ясо з овочами тушковане, відвар шипшини.
- Вечеря: рибні тефтелі, відварну картоплю, кисіль.
- Перед сном : кисле молоко.
Середа
- Сніданок: пшоно а каша з молоком, омлет на пару з овочами, напій кавовий з цукром.
- Другий сніданок: запечене яблуко, сік з фруктів.
- обід: суп з локшиною на овочевому бульйоні, котлети на пару, овочі тушковані, компот.
- Вечеря: запечена риба, пюре з картоплі, печиво, чай з молоком .
- Перед сном: йогурт.
Неділя
- сніданок: каша рисова з маслом, сир з варенням, чай неміцний.
- Другий сніданок: зрази з м’ясом, компот .
- Обід: суп овочевий, голубці з м’ясом, кисіль.
- Вечеря: тріска в молочному соусі, шніцель з капустою , чай з молоком, галетное печиво.
- Перед сном: йогурт з чорносливом.
Субота
- сніданок: каша вівсяна, вінегрет, чай з молоком.
- Другий сніданок: куряча грудка відварна, салат з овочів, зерновий хліб, відп ар шипшини.
- Обід: щі на овочевому бульйоні, бефстроганов, вермішель, компот.
- Вечеря: відварна риба, рисова каша, сік овочевий.
- Перед сном: яблуко.
рецепти
Наведемо рецепти страв, які можна приготувати при хвороби серця і судин. Вони допоможуть урізноманітнити меню на кожен день і дозволять організму отримати всі необхідні для життєдіяльності речовини.
Перше блюдо
На перше гиполипидемическая дієта дозволяє використовувати будь-який вегетаріанський суп. Для приготування одного з них береться морква (20 гр на порцію), її слід нарізати кубиками і покласти в киплячу воду (400 мл). Слідом йде картопля (130 гр), він відварюється до м’якості. Потім додається зелений горошок (30 гр), огірок (60 гр), пару листя зеленого салату. Перед зняттям з вогню в суп додається томатне пюре (столова ложка на дві порції) і лавровий лист.
Фото: http://www.manjulaskitchen.com
В тарілку наливається суп, потім додається половинка жовтка курячого яйця і трохи сметани. Замість води для різноманітності можна додати половину обсягу молока. Його доливають під час того, коли овочі вже будуть зварені. При наявності надлишкової ваги сметану можна не додавати.
Пропонуємо ознайомитись з іншими рецепти пісних супів.
Другі страви
Фото: https: // www .kuechengoetter.de
На друге можна приготувати м’ясне суфле. Для цього 50 гр відвареної яловичини потрібно прокрутити через дрібну м’ясорубку або збити блендером до отримання однорідної маси. Змішати дві великі ложки молока з маленькою ложкою борошна (отримуємо білий соус і додаємо в м’ясо). Після кладеться сурой жовток і попередньо збитий білок. попередньо змастити форму маслом і готувати на пару.
Фото: https://aluminumfoilnitoriru.blogspot.com
На друге підійде також запечена в фользі риба .Очіщенного товстолобика (300 гр) потрібно трохи посолити і залишити в такому вигляді на дві години. В цей час береться одна морква, середня головка цибулі ріпчастої, маленький баклажан, 2-3 картоплини, очищаються і нарізаються. Лист фольги змащується олією (краще всього підходить соняшникова рафінована або олія), на нього викладаються овочі, а зверху м’ясо риби. Фольга загортається, і блюдо випікається 45 хвилин при 200 градусів в товстостінній сковороді.
Десерт
На десерт гіпохолестеринову дієта дозволяє приготувати запечене яблуко. Для цього слід взяти кілька стиглих яблук, розрізати і видалити серцевину. Покласти туди трохи меду і волоських горіхів і запікати при температурі 200 градусів 20 хвилин. Підходить також начинка з сиром і зернами граната. Пропонуємо почитати про користь і шкоду яблук, які багаті на пектин.
Пропонуємо переглянути відео про дієту при серцево-судинних захворюваннях від Катерини Бєлової, дієтолога, головного лікаря центру персональної дієтології «Палітра харчування».
Стіл 10 при супутніх хворобах
Дуже рідко можна зустріти людину з серцево-судинною патологією і підвищеним холестерином без супутніх захворювань. В цьому випадку дієта складається індивідуально, з урахуванням всіх відхилень і містить більше обмежень.
При цукровому діабеті
При діабеті існує своя дієта, яка вимагає обмеження легкозасвоюваних цукрів. Якщо у людини з проблемами серця і високим рівнем холестерину відзначається порушення засвоєння глюкози, то список заборонених продуктів розширюється. А ось що не можна вживати такого пацієнта в їжу:
- будь-яке варення, мед, цукерки, печиво.
- йогурт і інші молочні продукти з цукром.
- молочні супи.
- рис, макарони, манку.
Обмеження підлягає картопля, будь-які напої з молоком. Відвари трав і чай найкраще пити з замінниками цукру. Так само, як і при дієта 10 страви краще готувати на пару, відварювати, іноді запікати.
При асциті (рідини в черевній порожнині)
асцит називається різновид набряку, коли порушується виведення рідини і вона накопичується в порожнині живота. Така патологія не рахується окремим захворюванням, а є синдромом інших недуг. Зазвичай він розвивається на тлі печінкової або серцевої недостатності в останній стадії.
Що можна їсти в цьому випадку? Дієта 10 чи не суперечить рекомендаціям, які дають дієтологи людям при асциті. Основною умовою є максимальне обмеження кухонної солі (не більше п’яти грамів), оскільки вона сприяє утриманню води. Загальна калорійність на добу повинна становити не менше 2 300 і не більше 2 700 ккал. На білок припадає 90 гр / добу, вуглеводів до 250 гр / добу, жирів — до 70 гр.
При дифузних зміни підшлункової залози
Такі порушення в залозі зазвичай виникають на тлі хронічного панкреатиту. Якщо одночасно з даними порушеннями відзначаються проблеми з серцем, то велика частина продуктів, дозволених до використання столом 10, підходить і для патології підшлункової залози.
Але медична дієта під час загострення запалення має і свої особливості:
- м’ясні дієтичні страви краще готувати в подрібненому вигляді (шніцелі, голубці, парові котлети), щоб максимально розвантажити органи травлення.
- харчуватися слід кожні три години маленькими порціями, ретельно пережовуючи їжу.
- виключити овочі з великою кількістю грубих волокон.
- температура страв повинна бути помірною (не можна споживати гаряче і холодне).
- фрукти слід вибирати тільки солодкі і стиглі.
- овочі бажано подрібнювати або подавати у відвареному вигляді.
Важливо! У момент найгострішої стадії панкреатиту слід дотримуватися голод, і тільки через добу або двоє переходити поступово на дієтичне харчування.
Відгуки
Ангеліна: У мене спостерігаються постійні скачки тиску, які знімати доводиться тільки дуже сильними препаратами. Лікар сказав, що ця форма гіпертонії вимагає дотримання режиму харчування, і порекомендував ознайомитися з правилами столу номер 10. Дуже важко було починати, адже звичка їсти жирне і смажене дуже сильна. Але хвороба приносила безліч проблем, і мені довелося відмовитися від «смакоти». Дивно, але страждала я з цього приводу недовго, зате вже через два тижні зважити і зрозуміла, що схудла на 4 кг, причому без усілякого зусилля! А напади гіпертонії стали набагато рідше. Серцева дієта допомогла мені частково відновити здоров’я.
Степан Петрович: Після другого інфаркту лікувався в санаторії і там мені готували спеціальні страви. Я дізнався, що при такому захворюванні потрібно 10 стіл. Після приїзду і переходу на звичне харчування стали повторюватися болю в серці і збільшилася задишка. Ми з дружиною вирішили переглянути раціон і ось уже три місяці харчуємося правильно. Мій стан на тлі обмеження шкідливих продуктів і прийому постійних препаратів значно покращився, а дружині вдалося скинути 7 зайвих кілограмів. Виявляється, що така дієта при гіпертонії допомагає знизити тиск. Ми обидва задоволені і рекомендуємо дієтичний стіл 10 для всіх у кого є проблеми ваги, тиску і серцеві недуги.
Висновок
Дієтичне харчування столу № 10 за Певзнером грає велике значення при комплексному лікуванні проблем серця і судин. Вона дозволяє поліпшити роботу міокарда, знизити навантаження на нього, попередити подальше відкладення бляшок на внутрішній частині артерій. Одночасно лікувальна дієта сприяє зниженню ваги, що дуже важливо в літньому віці при високому тиску. Дотримання гіпохолестеринову раціону допомагає попередити розвитку інфаркту та ішемічного інсульту.
Але дотримуватися певних обмежень при наявності перерахованих вище патологій слід постійно, інакше організм знову буде отримувати надлишок жиру і інших шкідливих речовин. Одночасно потрібно приймати препарати, запропоновані лікарем і переглянути спосіб життя. І в цьому випадку, навіть при наявності проблем зі здоров’ям можна продовжити своє життя, поліпшити якість і займатися звичними справами.
Автор статті
Лапушанская Вікторія Вадимівна
Лікар -терапевт першої категорії.
Написано статей
1