Якщо у вашому холодильнику залежалася кольорова капуста і ви не знаєте, що з неї приготувати, то сьогоднішня добірка допоможе вам зробити щось нове і цікаве. Всі рецепти мають докладний опис, так що приготувати смачно не складе великих труднощів.
Зміст
- Запіканка з кольорової капусти
- Цвітна капуста запечена в духовці з томатами
- Оладки з кольорової капусти
- Суп з цвітної капусти
- Салат з цвітної капусти і бекону
Запіканка з кольорової капусти
- 4 ст.л. вершкового масла.
- 1 головка цвітної капусти, розділити на суцвіття.
- 1 головка брокколі, також розділити (опційно, можна взяти в 2 рази більше цвітної капусти).
- 1 стакан молока.
- 1 стакан 10% вершків.
- 1/4 склянки борошна.
- 100 г сиру — натерти на тертці.
- 1/2 склянки панірувальних сухарів.
- сіль, перець.
Приготування:
- Духовку розігріти до 200 градусів. Взяти глибоку форму для запікання, змастити маслом і викласти цвітну капусту і брокколі, запікати в духовці близько 15 хвилин. Поки овочі запікаються, можна підготувати соус.
- У невеликій каструлі або сотейнику розтопити вершкове масло, потім додати борошно і постійно помішуючи, готувати 3 хвилини. Вогонь зменшити до самого маленького, додати молоко і вершки. Збільшити вогонь і постійно помішувати, щоб від муки не залишилися грудочки. Коли маса вийде однорідної, додати тертий сир, сіль, перець і продовжувати помішувати, поки сир не розтопиться.
- До цього часу капуста запече, дістати її з духовки, полити соусом, перемішати і зверху посипати панірувальними сухарями.
- Повернути форму в духовку і запікати ще 25-30 хвилин до золотистого кольору.
Цвітна капуста запечена в духовці з томатами
Якщо у вас точно немає ідей, що приготувати з кольорової капусти, то найпростіший відповідь — запекти в духовці! Що може бути простіше і смачніше, а з цим рецептом вам знадобиться ще і невеликий список продуктів, головне запастися спеціями.
На 4 порції вам потрібно:
- близько 500-700 г цвітної капусти або 1 невелика головка.
- 3 помідори.
- 30 мл оливкової олії.
- 2 зубчики часнику.
- 1 ч .л. зіри.
- 1/4 ч.л. куркуми.
- сіль, перець
Приготування дуже просте:
- Цвітну капусту розібрати на суцвіття, помідори порізати на дольки. У великій мисці змішати їх, видавити часник, додати куркуму, полити оливковою олією і добре перемішати.
- Отриману суміш викласти на деко, посипати зирой, посолити.
- Запікати в духовці при 200 градусах 20-25 хвилин до готовності.
Швидко і просто! Цю страву можна подавати як самостійне, так і з рисом або локшиною.
Оладки з кольорової капусти
Несподіваний, але корисний і смачний рецепт. Для нього потрібно взяти:
- 400-500 г. цвітної капусти.
- 1 склянки борошна.
- 3 яйця.
- 100 г сиру твердих сортів.
- 1 зубчик часнику.
- петрушка.
- сіль
- і масло для смаження.
Приготування:
- Капусту розрізати на невеликі суцвіття. Набрати каструлю води, підсолити і поставити на вогонь, викласти туди суцвіття і варити до готовності хвилин 15. Потім злити воду і дати охолонути.
- У великій мисці потовкти суцвіття виделкою, додати яйця, борошно, тертий сир, сіль і посічену петрушку, добре змішати.
- Розігріти сковороду на середньому вогні, додати масло. За допомогою ложки викласти трохи тесту на сковороду, обсмажити по 2-3 хвилини з кожного боку до золотої скоринки. Дати оладок трохи охолонути і можна подавати.
- При подачі можна посипати сиром або полити сметаною.
Суп з цвітної капусти
Суп-пюре , мабуть, найпоширеніший рецепт, який можна приготувати. Є багато варіацій з різними інгредієнтами, але всюди базою буде кольорова капуста. Нижче описаний базовий рецепт, який ви можете варіювати за власним бажанням.
Для нього вам знадобиться:
- невелика головка цвітної капусти (близько 0,4-0,5 кг)
- 1 цибулина.
- 2 зубчики часнику.
- 4 склянки води або овочевого бульйону.
- 1/2 склянки тертого сиру.
- сіль, перець і приправи за смаком.
Приготування:
- Капусту промити і розділити на суцвіття.
- Взяти каструлю, поставити на вогонь, налити масло. Викласти порізану цибулю і часник і обсмажувати, поки цибуля не стане м’яким і золотистим.
- Тепер викласти суцвіття і залити все водою ульйоном. Довести до кипіння, посолити і варити до готовності хвилин 15.
- Зняти каструлю з вогню і пюрировать суп з допомогою блендера. Повернути каструльку на плиту, додати тертий сир і, помішуючи, підігріти суп, щоб сир повністю розплавився.
Суп готовий! Можна подавати, при подачі прикрасити зеленню і сухариками.
Салат з цвітної капусти і бекону
Для цього простого салату вам потрібно:
- 1 невелика головка цвітної капусти.
- 1 головка брокколі невеликих розмірів.
- 300 г бекону.
- 200 мл майонезу.
- 1 ст.л . оцту.
- 1/2 склянки цукру.
Приготування:
- Брокколі і цвітну капусту нарізати на суцвіття. Відварити до готовності, остудити.
- Бекон обсмажити або запекти в духовці до хрусткої скоринки. Можна його порізати на невеликі шматочки.
- Приготувати заправку для салату: змішати в мисці майонез, оцет і цукор.
- У великій салатної тарілці змішати брокколі, цвітну капусту і бекон, полити все заправкою і добре перемішати.