Інжир є одним з найдавніших рослин. Він відноситься до роду фікус сімейства тутових. Його ще називають дулею, смоквою, винної або смирнской ягодою.
Зміст
- Опис і характеристика
- Склад і калорійність
- Корисні властивості
- Шкода і протипоказання
- Застосування
- Скільки і як правильно їсти
- як вибрати
Опис і характеристика
Він почав виростати в Південно-Західній частині Аравійського півострова. Пізніше набув поширення в Юдеї, Індії, Фінікії, Сирії, Єгипті та в країнах Середземномор’я.
Чи знаєте ви? Інжир є деревом-довгожителем. Він здатний плодоносити протягом 300-400 років.
Його плоди можуть бути жовтими або чорно-синіми. Це залежить від вибраного сорту. Вони мають грушоподібної форми і досягають в діаметрі до 10 см. Середня вага коливається в межах 30-70 м Якщо він ще не дозрів, то всередині нього міститься сік, який має різкий і яскраво виражений смак. Готовий же до вживання інжир заповнений дрібними їстівними насінням.
Склад і калорійність
У 100 г свіжого інжиру міститься до 80 кілокалорій, в такій же кількості сушеного — до 250, крім того в нього входять такі елементи і вітаміни :
- вода (82 г).
- білки (0,7 г).
- жири (0 , 2 г).
- вуглеводи (13,6 г).
- клітковина (2,4 г).
- органічні кислоти (0,5 г) .
- зола (1,1 г).
- калій (270 мг).
- кальцій (34 мг).
- магній (20 мг).
- натрій (18 мг).
- фосфор (32 мг).
- залізо (1,3 мг).
- мідь (60 мкг).
- бета-каротин (0,05 мг).
- тіамін (0,06 мг).
- рибофлавін ( 0,05 мг).
- ніацин (0,5 мг).
- фолієва кислота (10 мкг).
- аскорбінова кислота (2 мг).
Корисні властивості
Корисність плодів обумовлена наявністю солей хімічних елементів і вітамінів. У сушеному вигляді вони містять ферменти, каротиноїди, білки і жири, пектинові і мінеральні речовини. Як правило, шкірку перед вживанням обрізають, можна замочити плід в воді, щоб полегшити цю процедуру. Отриману рідину можна пити, оскільки вона наповнюється мінеральними речовинами і фруктовим цукром.
Цінність інжиру полягає в кількості насіння, тому найсмачнішим вважається самаркандський сорт, так як його плід містить їх більше 900.
Фіга допоможе знизити цукор в крові і надати послаблюючу дію на організм людини, що сприяє схудненню. Її м’якоть використовують для зниження температури тіла, а також для лікування гавкаючого кашлю. Крім того, вона корисна при бронхіальній астмі, аритмії, болях в грудях і анемії і здатна нормалізувати діяльність нервової і серцево-судинної систем.
У листі рослини міститься псорален, бергаптен, фурокумарін, дубильні і смолисті речовини, ефірну масло та інші корисні елементи. Це обумовлює наявність лікувальних властивостей, що мають позитивну дію при лікуванні різних захворювань типу виразки шлунка, дизентерії, кольок і т.д.
Щоб приготувати настій з листя, необхідно їх подрібнити і додати 1 столову ложку в склянку окропу. Після 1 години настоювання слід пити по півсклянки 3 рази на день.
Сушені плоди також надають корисну дію на організм людини. Так, вони позитивно впливають на серцево-судинну і травну системи. Щоб надати інжиру в’ялену форму, необхідно попередньо видалити плодоніжки, а також вимити продукт.
Після цього слід скласти його в підготовлену ємність і засипати цукром. При цьому на 1 кг інжиру має припадати 150-200 г цукру.
Через 10 годин настоювання необхідно приготувати сироп. Для цього слід 250 г цукру розчинити в 250 мл гарячої води. Готовим сиропом обливають інжир і витримують протягом 10 хвилин при температурі 90 градусів. Пропустивши отриману масу через друшляк, через кілька годин слід відправити плоди в духовку і в’ялити їх на повільному вогні. Через 3 години вони придбають липку і в’язку структуру, що буде свідчити про їхню готовність.
Шкода і протипоказання
Основними протипоказаннями до вживання інжиру є подагра, запалення кишечника, порушення толерантності до вуглеводів і цукровий діабет. Останнє стосується висушених плодів. Крім того, через присутність в його складі щавлевої кислоти людям із захворюваннями жовчного міхура і нирок він протипоказаний.
Застосування
Оскільки офіційна медицина не відкидає інжир як лікувальний засіб від багатьох захворювань , необхідно розглянути способи оздоровлення людського організму за допомогою даного плода. Так, для позбавлення від лишаїв, фурункулів, кропив’янки та інших уражень шкіри необхідно прикладати до пошкоджених місцях свіжозірвані листя рослини. А для усунення родимих плям і бородавок можна застосовувати недозрілий розім’ятий плід.
Для заспокоєння запалитися нерва слід настояти золу фігового дерева на воді і робити відповідні компреси. Початкову стадію катаракти лікують за допомогою соку недозрілі плоду, так як він здатний прибрати вологу плівку з очей.
Важливо! Для підтримки функцій хребта в нормальному стані інжир п’ють як напій. Для його приготування необхідно відварити плоди в половині літра молока протягом півгодини, після чого вживати отриману рідину по 100-150 мл в день.
Також плоди цієї рослини активно використовують в кулінарії, виготовляючи варення, вино, пастилу, цукерки, компоти, оцет і інші продукти харчування.
Скільки і як правильно їсти
Інжир має солодкуватий смак і ніжний аромат. Зазвичай його їдять в свіжому вигляді і без будь-яких добавок, хоча він буде смачний в поєднанні з деякими фруктами і овочами. Добова норма становить 4-5 плодів.
Фіги можна вживати в їжу як з шкіркою, так і без неї. Це залежить від її жорсткості і товщини. Також можна розрізати інжир на 2 половинки і з’їсти їх вміст за допомогою ложки. Плід може бути яскраво-червоним, рожевим, жовтим, темно-синім або фіолетовим і мати різні відтінки смаку.
Як вибрати
Плоди стиглого інжиру продавлюються від натискання і мають солодкий аромат.
Важливо! Під час дозрівання вони стають м’якими, тому після збору врожаю їх потрібно зберігати в холодильнику не більше 2-3 днів, після чого слід з’їсти, інакше продукт зіпсується.
При виборі інжиру необхідно уникати запліснявілі, кислого або гнилого запаху. Шкірочка плоду повинна бути твердою і цілісною. Оскільки його стиглі плоди мають ніжну текстуру, вони погано переносять транспортування, тому в продажу ця рослина зустрічається в вигляді сухофруктів.
Інжир стає все більш популярним, а його лікувальні властивості знаходять своє застосування в лікуванні багатьох захворювань. Крім того, ця рослина має приємний смак, що пояснює його широке поширення і присутність в раціоні багатьох людей.