Геморой являє собою патологічний процес, який супроводжується формуванням специфічних вузликів в підслизовому шарі прямої кишки, утворених венозними судинами (гемороїдальні вени).
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12
Зміст
- Необхідність дотримання дієти
- З чого починати дієту?
- Призначення дієтичного столу
- Наслідки недотримання дієти
- Основні принципи правильного харчування
- При кровотечі
- При анальної тріщини
- При різних стадіях
- При загостренні
- При хронічному геморої
- При зовнішньому і внутрішньому геморої
- При підготовці до операції
- Після видалення геморою
- Продукти харчування
- Дозволені продукти
- Заборонені продукти
- Меню
- Меню при геморої на тиждень
- Меню після геморою на тиждень
- Особливості дієти
- Для жінок і чоловіків
- Для вагітних жінок
- Для дітей
- Рецепти дієтичних страв
- Борщ з чорносливом
- Філе риби, запечене з овочами і твердим сиром
- Буряковий салат з чорносливом і горіхами
- Сумісність дієти при додаткових захворюваннях
- при гастриті
- при варикозному розширенні вен
- при коліті
- Відгуки
- Висновок
Це дуже неприємне захворювання, воно зазвичай має тривалий хронічний перебіг і супроводжується тенденцією до поступового прогресування. Залежно від локалізації вузлів виділяється зовнішній (назовні від анального отвору) і внутрішній геморой (у стінці прямої кишки). Успіх боротьби з захворюванням цілком залежить від виконання дієтичних рекомендацій.
Універсальної дієти немає, тому перед її використанням рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Необхідність дотримання дієти
Походження гемороїдальних вузлів нерозривно пов’язане з харчуванням людини. Певні продукти харчування чинять негативний вплив на стінки венозних судин, що локалізуються в підслизовому шарі прямої кишки, і призводять до зниження міцності. На тлі підвищення тиску крові у венах відбувається формування випинань, що є основою механізму розвитку геморою. На необхідність виконання дієтичних рекомендацій вказує досягнення наступних важливих цілей:
- розм’якшення калових мас для зниження навантаження і механічного впливу на пряму кишку.
- Зниження внутрішньочеревного тиску (зменшення необхідності тужитися, що призводить до механічного подразнення гемороїдальних вузлів незалежно від їх локалізації).
- Поліпшення відтоку крові з венозних судин області малого тазу.
- Зміцнення стінок судин, зокрема гемороїдальних вен області прямої кишки і анального отвору .
- зниження маси тіла людини, яке благотворно позначається на обміні речовин, а також сприяє зниженню навантаження на травну систему в цілому, в тому числі пряму кишку і венозні гемороїдальні судини.
На важливість і необхідність дієти при геморої вказує те, що навіть найсучасніше і адекватне лікування не буде в достатній мірі ефективним без виконання рекомендацій щодо раціону льного харчування.
З чого починати дієту?
Правильне харчування при геморої не тільки допоможе поліпшити стан при геморої, але також дозволить уникнути появи вузлів в прямій кишці, а також поліпшити загальний стан людини. Починати дієту краще з виконання кількох нескладних рекомендацій:
- Важливо позитивно налаштуватися на виконання дієтичних рекомендацій.
- дисциплінувати виконання рекомендацій.
- Модифікація способу життя, яка включає обов’язкове підвищення рухової активності — ранкові зарядки, піші прогулянки, краще на свіжому повітрі (поліпшується насичення тканин киснем і функціональний стан органів).
- Адекватний вибір продуктів харчування, відмова від заборонених страв.
Дуже важливо до виконання дієтичних рекомендацій підходити позитивно. Відмова від деяких «смачних» страв не повинен затьмарити задоволення від відчуття здоров’я, поліпшення загального стану, а також зниження ваги при його надлишку.
Помірні фізичні навантаження у вигляді зарядки протягом півгодини щодня істотно знижують ризик підвищення маси тіла, а також розвитку серцево-судинної патології.
Призначення дієтичного столу
Геморой відноситься до захворювань, які локалізуються в структурах і органах системи травлення. При тяжкому перебігу лікуючий лікар (діагностикою та лікуванням геморою займається лікар-проктолог) призначає лікувальне харчування. В умовах стаціонару або вдома пацієнт виконує рекомендації дієтичного столу 1 або 3, які характеризуються такими особливостями:
- Повне забезпечення організму всіма необхідними органічними сполуками, мінеральними солями, рослинною клітковиною, вітамінами.
- Зниження функціонального навантаження на всі відділи шлунково-кишкового тракту.
- Зменшення вираженості фізичного, хімічного подразнення слизової оболонки прямої кишки, яке провокує формування гемороїдальних вузлів.
- Обмеження або виключення продуктів харчування, які провокують гнильні і бродильні процеси в кишечнику.
- Стимуляція перистальтики порожнистих структур шлунково-кишкового тракту за рахунок включення достатньої кількості рослинної клітковини.
Дієтичні рекомендації, що включають стіл 3 за Певзнером (Певзнер — радянський лікар терапевт, який розробив спеціальні лікувальні дієти при різних групах захворювань), призначаються ле чащім лікарем при тяжкому перебігу геморою. Номер дієти 1 включає максимально щадний режим, він зазвичай показаний протягом відновного періоду після оперативного лікування, яке включає видалення гемороїдальних вузлів.
Наслідки недотримання дієти
Розвиток геморою може бути гострим або хронічним (захворювання розвиватися роками). Відсутність виконання дієтичних рекомендацій при гострому геморої призведе до розвитку декількох ступенів тяжкості, які наведені в таблиці:
Ступінь геморою Основні прояви гострого геморою 1 ступінь Освіта тромбів в гемороїдальних вузлах без запального процесу 2 ступінь Приєднання запальної реакції. 3 ступінь Залучення в патологічний процес тканин області анального отвору, шкіри, слизової оболонки прямої кишки.
Найчастіше зустрічається хронічний геморой. Захворювання може тривати роками. Це супроводжується поступовим прогресуванням захворювання, погіршенням стану людини і приєднанням ускладнень:
Стадія геморою Основні клінічні прояви Як виглядає хронічний геморой (схематично) 1 стадія Появи суб’єктивного відчуття дискомфорту зазвичай під час дефекації, прожилок крові в калі, вузол має невеликі розміри. 2 стадія Суб’єктивні відчуття дискомфорту (печіння, свербіж), що посилюються під час і після акту дефекації, супроводжуються збільшенням гемороїдального вузла з його періодичним випаданням під час напруження і самостійним вправлення. 3 стадія Посилення неприємних відчуттів дискомфорту, які можуть мати значну інтенсивність в стані спокою і посилюватися після акту дефекації. Вузол продовжує збільшуватися в розмірах. При цьому він випадає назовні при найменшому напруженні і самостійно не вправляється. 4 стадія Збільшений гемороїдальних вузол постійно зовні, його складно вправити самостійно руками, приєднується запальна реакція, яка супроводжується значними больовими відчуттями.
При відсутності адекватного лікування і виконання дієтичних рекомендацій на 4 стадії хронічного перебігу геморою розвиваються серйозні ускладнення, які можуть стати причиною проблем зі здоров’ям:
- Виражені кровотечі (геморой з кров’ю), вони призводять до розвитку анемії (недокрів’я).
- Запальний процес, що розвивається в гемороїдальному вузлі і оточуючих його тканинах.
- Формування тріщин прямої кишки (розвитку ускладнення сприяє відсутність виконання дієтичних рекомендацій, що призвело до формування твердих калових мас).
- Тромбоз гемороїдальних вузлів — внутрішньосудинне формування тромбів, яке ускладнює відтік крові і сприяє швидкому розвитку запальної реакції.
- Освіта абсцесу (обмежена порожнина, заповнена гноєм) в м’яких тканинах, оточують пряму кишку.
- Розвиток загальної інтоксикації організму на тлі запалення і приєднання вторинної бактеріальної інфекції, що супроводжується сла Боста, підвищенням температури тіла (зазвичай до субфебрильних цифр не вище + 38 °), зниженням працездатності, ломота в суглобах і м’язах.
Виконання дієтичних рекомендацій є важливим заходом, без виконання якого консервативна терапія або хірургічне втручання можуть не дати бажаного лікувального ефекту.
Основні принципи правильного харчування
Правильне виконання дієтичних рекомендацій передбачає суворе дотримання основних принципів, до яких відносяться:
- Обов’язкове виключення з раціону харчування заборонених продуктів харчування.
- Дробове харчування — прийом їжі рекомендується проводити не рідше 5 разів на день невеликими порціями. Це дозволить істотно знизити навантаження на органи травної системи з правильним формуванням калових мас.
- Останній прийом їжі повинен бути за 3-4 години до передбачуваного сну (вночі шлунок і кишечник теж повинні відпочивати, в іншому випадку в порожнині шлунково кишкового тракту розвиваються гнильні процеси).
- Більшість страв повинні готуватися на пару або варитися на воді.
- Рекомендується щадний режим, який має на увазі температуру страв, близьку до температури тіла людини (всі страви повинні бути не занадто холодними або гарячими).
- Дотриманням правильного питного режиму, що дозволяє домогтися відносно м’якого стільця — в організм протягом доби має надходити близько 1,5-2 л води.
При кровотечі
В разі, якщо розвиток геморою супроводжується періодичними кровотечами різного ступеня вираженості, то дієтичні рекомендації повинні включати кілька принципів:
- Щадний режим для проф ілактікі пошкодження гемороїдальних вузлів і розвитку нового кровотечі, яке може бути більш інтенсивним.
- Забезпечення організму людини достатньою кількістю заліза, аскорбінової кислоти, а також водорозчинних вітамінів груп В. Це необхідно для профілактики розвитку анемії, пов’язаної з втратою крові різного ступеня вираженості, яка завжди має місце при геморої з кровотечею.
- Забезпечення зниження припливу крові до гемороїдальних вузлів, внаслідок чого зменшується ймовірність розвитку кровотечі.
при гемороїдальному кровотечі особливо важливо дотримуватися всіх принципів дієти.
При анальної тріщини
Анальна тріщина — це порушення цілісності слизової оболонки прямої кишки, яке відноситься до частих ускладнень геморою. Основним принципом правильної дієти в разі формування тріщини є створення максимально сприятливих умов для слизової оболонки. Для цього в раціон харчування повинні входити пектини і рослинна клітковина.
Виключаються жирні, смажені страви, а також продукти харчування, які провокують посилення припливу крові до гемороїдальних вузлів (прянощі, гостра, солона їжа, маринади).
при різних стадіях
Принципи дієти при геморої мають певні відмінності в залежності від стадії перебігу патологічного процесу:
- 1 стадія — акцент в дієті робиться на достатнє надходження вітамінів, органічних сполук і мінералів в організм людини, а також зниження функціонального навантаження на нижні відділи кишечника.
- 2 стадія — дієта стає більш жорсткою, обмежується прийом великої кількості продуктів харчування, посилюється щадний режим , спрямований на зниження функціонального навантаження.
- 3 стадія — розширюється список обмежень, режим харчування включає прийом їжі 5 разів на день невеликими порціями, збільшується обсяг що надходить в організм рідини.
- 4 ста Дія — дієта зазвичай призначається лікарем, вона включає стіл 1 або 3 по Певзнером.
При загостренні
Харчування при загостренні захворювання на увазі скорочення списку дозволених продуктів харчування. Використовується більш щадний режим, спрямований на зменшення механічного або хімічного подразнення слизової оболонки кишечника. Так як загострення зазвичай супроводжується погіршенням стану людини, то дієтичні рекомендації призначаються лікарем спільно з терапевтичними заходами.
При хронічному геморої
Хронічний геморой характеризується тривалим перебігом. Це вимагає не тільки виконання відповідних дієтичних рекомендацій, але також модифікації способу життя, зокрема відмови від шкідливих звичок (алкоголь і нікотин надають істотний негативний вплив на стінки гемороїдальних вен) і підвищення рухової активності.
Дієта має на увазі прийом їжі не менше 4-х разів на день, обмежуються смажені страви, виключаються прянощі (перець, гірчиця).
При зовнішньому і внутрішньому геморої
Поділ геморою на зовнішній і внутрішній має на увазі локалізацію вузлів по відношенню до анального отвору. Дієтичні рекомендації при розвитку зовнішнього і внутрішнього геморою практично не відрізняються. У разі локалізації гемороїдальних вузлів всередині від анального отвору рекомендується більшою мірою обмежувати надходження в організм смаженої жирної їжі.
При підготовці до операції
Перед підготовкою до хірургічного втручання з метою радикального лікування геморою призначається дієта, яка включає кілька принципових відмінностей в порівнянні зі звичайними рекомендаціями:
- Основною метою виконання дієтичних рекомендацій є запобігання розвитку запору або діареї, а також зниження інтенсивності газоутворення в кишечнику.
- За кілька днів до передбачуваного проведення хірургічного втручання обов’язково виключаються продукти харчування, які сприяють підвищеного газоутворення в кишечнику — рис, бобові культури, манка, виноград, білокачанна капуста, чорний хліб, копченості, солодощі, виноград, соління, маринади, газовані напої.
- Останній прийом їжі можливий не пізніше, ніж за 12 годин до хірургічної операції.
Щоб досягти достатнього очищення нижніх відділів шлунково-кишкового тракту перед операцією обов’язково призначається очисна клізма. Це дозволить уникнути можливих ускладнень, включаючи вторинне бактеріальне інфікування післяопераційної рани.
Після видалення геморою
Після проведення будь-якого інвазивного втручання потрібен певний відновлювальний період і післяопераційна дієта. Дієтичні рекомендації мають кілька основних загальних особливостей:
- У першу добу призначається стіл 0 — виключається прийом будь-якої їжі для запобігання утворенню калових мас. Це дає можливість для нормального перебігу процесу регенерації (загоєння) тканин в області прямої кишки.
- На другий день і протягом наступного тижня рекомендується щадний режим харчування — допускається прийом в їжу овочевих бульйонів, вареного нежирного м’яса, знежирених кисломолочних продуктів.
- Після семиденної дієти, що щадить протягом 1-го місяця раціон харчування розширюється, в нього включаються тушковані блюда (овочі, нежирне м’ясо, риба без кісток).
- Основні страви, які можна вживати в післяопераційний період включають нежирне м’ясо (курка, кролик), каші з гречки, ячної крупи, вівсянка, відварені овочі (картопля, кабачки), кисломолочні продукти (нежирний сир, твердий сир), компот, желе з фруктів.
- Під час післяопераційного періоду лікуючий лікар може призначати медикаментозне лікування, яке включає полівітамінні препарати (Мультитабс), антибіотики при підозрі на розвиток вторинної бактеріальної інфекції, антисептики для локаль ного застосування (мазь Левомеколь), знеболюючі засоби (ректальні свічки Анузол).
Голодування в післяопераційний період може бути корисно тільки протягом першої доби після хірургічного втручання.
Його тривалість, а також дієтичні рекомендації залежать від виду хірургічної операції і її травматичності:
- Класична операція з широким розтином м’яких тканин — втручання зазвичай призначається при важкому ускладненому перебігу геморою з формуванням абсцесу. У перший день після операції призначається дієта 0 (повне виключення живлення, допускається невелика кількість води). Потім поступово раціон харчування розширюється, але протягом декількох тижнів обов’язково зберігається щадний режим.
- Видалення геморою лазером — сучасна мало травматична методика, яка має на увазі вплив на освіту лазером, що призводить до «випарювання» тканин. Відразу призначається дробове харчування до 6-7 разів на день невеликими порціями, віддається перевага рослинної їжі з приготуванням страв на пару.
- Лігування гемороїдального вузла — поширена безоперационная малоінвазивна методика, яка призначається при наявності певних медичних показань. Вона має на увазі накладання на підставу гемороїдального вузла сдавливающего латексного кільця. Це призводить до різкого припинення надходження крові і загибелі (некроз) тканин. Після процедури призначаються більш суворі дієтичні рекомендації, які мають на увазі виключення смажених, печених продуктів харчування, а також грубих рослинних волокон.
- Висічення анальної тріщини — досить травматична операція з видаленням значного обсягу тканин. Після її виконання протягом першої доби пацієнт знаходиться на лікувальному голодуванні, потім в раціон харчування додається подрібнене куряче м’ясо, зварене на воді, овочеве пюре. Протягом місяця дієта поступово розширюється.
- Лікування гемороїдальних вузлів методом HAL RAR — сучасна малоінвазивна методика, яка включає введення спеціального з’єднання безпосередньо в артерію, яка живить гемороїдальних вузол. В результаті відбувається пошкодження стінок артеріального судини, зрощення його порожнини з подальшим різким припиненням кровообігу і загибеллю тканин гемороїдального вузла. Після процедури призначається щадна дієта тривалістю в кілька тижнів.
- Видалення ректоцеле — хірургічна операція зазвичай проводиться відкритим доступом (використовуються спеціальні проктологічні дзеркала), характеризується досить великим обсягом ушкоджуваних тканин, тому після проведення вимагає суворої дієти.
Незалежно від типу проведеного оперативного втручання з метою видалення гемороїдального вузла в перші дні дієтичні рекомендації призначаються лікуючим лікарем в умовах медичного стаціонару. Далі рекомендації виконуються в домашніх умовах.
Більш докладно про харчування Ви можете дізнатися з відео.
Продукти харчування
Дозволені продукти харчування при геморої і страви з них сприяють поліпшенню стану вен прямої кишки, кровотоку в них, а також сприяють якнайшвидшої регенерації тканин і зниження запальних процесів:
- Овочі та фрукти (гарбуз, буряк, морква, цвітна капуста, кабачки) можна вживати в запеченому, тушкованому або сирому вигляді. Допускається приготування овочевого рагу, вінегрету з додаванням рослинної олії. Готуйте з рецептами запеченої гарбуза в духовці.
- Сушеная капуста включена в список, так як має пом’якшувальну дію і запобігає розвитку закрепів.
- Другі і перші страви можна готувати тільки на некрепком м’ясному або овочевому бульйоні.
- З нежирного м’яса рекомендується кролик, індичка, курка, які надають невисоку навантаження на кишечник. Його краще варити або готувати на пару.
- Риба повинна бути без кісток, її варять або готують на пару.
- З круп (гречка, перловка, пшоняна, ячна крупа) рекомендується готувати каші на воді або молоці. Якщо каша подається як гарнір, то м’ясо або рибу краще класти окремим шматком.
- Дуже корисні кисломолочні продукти (кефір, ряжанка), так як вони сприяють розм’якшенню стільця.
- Ягоди і фрукти включаються в раціон (джерело вітамінів і клітковини). Рекомендується вживання сухофруктів і компотів з них, так як вони в достатній кількості поставляють в організм іони калію.
Існує кілька особливостей щодо списку заборонених продуктів харчування:
- Виключаються продукти харчування, які містять слиз, так як вони повільно переміщаються по кишечнику.
- Жирне м’ясо довго перетравлюється і збільшує навантаження на травну систему.
- Гострі страви, прянощі надають дратівливу вплив на слизову оболонку кишечника.
- З раціону слід виключити шоколад, солодощі, здобу, так як вони сприяють розвитку бродильних процесів в кишечнику.
- Ефірні масла чинять негативний вплив на судини, тому не можна приймати в їжу цибулю, часник, перець, шпинат.
Дозволені продукти
Перелік продуктів харчування та інгредієнтів, що можна вживати при розвитку геморою представлений в наступній таблиці.
Продукти
Для отримання необхідного терапевтичного результату важливо все дозволеніпродукти харчування готувати і приймати відповідно до основних принципів дієтичних рекомендацій.
Заборонені продукти
При геморої з раціону виключаються продукти харчування, які мають високу калорійність (енергетична цінність), містять велику кількість твердих тваринних жирів, безпосередньо негативний вплив на стінки судин гемороїдальних сплетінь. З усього, що не можна вживати при геморої, список продуктів представлений в таблиці.
Продукти БЖУ Ккал на 100 гр м’ясо Сало 2.4 / 89.3 / — 798 Свиняче м’ясо 16.5 / 21.7 / — 258 Ковбаса в’ялена 24.2 / 38.5 / 1.1 457 Качка копчена 19.1 / 28.5 / — 338 Качка 16.6 / 61.3 / — 347 Курка копчена 27.6 / 8.3 / — 183 Гусь 16.2 / 33.4 / — 365 Крупи і каші Рис 6.8 / 0.8 / 76.9 345 Манна крупа 10.4 / 1.1 / 73.5 329 Саго 1.1 / 0.8 / 85.2 354 Хлібобулочні вироби Хліб пшеничний 8.2 / 1.2 / 48.9 243 Гриби Гриби 3.6 / 2.1 / 2.7 31 Макаронні вироби Локшина 12.2 / 3.8 / 60.2 323 Макарони 10.5 / 1.2 / 69.8 338 Приправи, напівфабрикати Майонез 2.5 / 67.1 / 3.8 628 Гірчиця 5.8 / 6.5 / 22.1 163 Фрукти Кизил 1.2 / — / 10.7 4 5 Айва 0.6 / 0.7 / 10.7 41 Чорниця 1.2 / 0.5 / 7.7 45 Кондитерські вироби Кондитерський крем 0.3 / 26.1 / 16.8 301 Шоколад 5.5 / 35.4 / 56.6 545 Овочі, зелень Картопля 2.1 / 0.5 / 18.2 81 Біла редька 1.5 / — / 4.3 21 Хрін 3.3 / 0.5 / 10.7 57 Редис 1.3 / 0.2 / 3.5 19 Ріпа 1.6 / 0.2 / 6.3 31 риба Рибні консерви 17.6 / 2.1 / — 89 Копчена риба 26.9 / 9.8 / — 197 Жири, масла Кулінарний жир — / 99.8 / — 898 Тваринний жир — / 99.7 / — 897 Соки, компоти Кисіль 0.3 / — / 16.9 69 Безалкогольні напої Міцний чорний чай 20.2 / 5.2 / 6.8 153 Кава 15.1 / 3.6 / — 93
Продукти харчування, які представлені в таблиці, і алкоголь в будь-якому вигляді виключаються з раціону незалежно від характеру та тяжкості патологічного процесу. Допускається обмежений прийом помірно смаженого насіння соняшнику, так як рослинна олія, що міститься в них, сприяє розм’якшенню стільця.
Меню
Дієта при геморої характеризується відносно великою кількістю дозволених продуктів харчування, середнє добове кількість основних з них становить:
- Хліб — 200 г.
- Цукор — не більше 50 г.
- Кефір — 150 мл.
- Чай, компоти з сухофруктів, свіжих ягід або фруктів — 200 мл.
- нежирне м’ясо — 150 г.
- Курячі яйця — 1 штука.
- Риба — 100 г.
- Рослинні жири — 10-15 мл (1-2 столові ложки в складі різних страв).
Меню при геморої на тиждень
День тижня Час прийому їжі Страви П’ятниця Сніданок Омлет з овочами і висівками. Салат фруктовий. Неміцний солодкий чай. Ланч Яблучний сік з м’якоттю. Галетное печиво. Обід Борщ. Відварене куряче філе. Вінегрет, приготований на рослинному маслі. Настій шипшини. Полудень 2-3 плоди інжиру. Вечеря Рибне філе, запечене з кабачками. Салат, приготований з додаванням яблук, чорносливу та моркви. Кефір. Неділя Сніданок Гречана каша, приготована на молоці з додаванням висівок. Сир з додаванням невеликої кількості цукру. напій з цикорію. Ланч Йогурт з шматочками свіжого яблука. Обід Овочева окрошка з курячим філе. Рагу з овочами і телятиною. Вишневий сік. Полудень Кумис з курагою. Вечеря Перець, фарширований рисом і курячим м’ясом. Салат, приготований з додаванням буряка і зеленого горошку на рослинному маслі. Бісквітне печиво і компот із сухофруктів. П’ятниця Сніданок Пшенична каша, зварена на молоці з додаванням кураги. Шматочок твердого сиру, тост з додаванням яблучного джему. Неміцний зелений чай. Ланч Пюре, приготоване з сухофруктів. Один хлібець докторський. Обід Овочевий борщ з додаванням чорносливу. Рибне філе з картоплею, запечене з додаванням сиру фета. Сливовий компот, галетное печиво. Полудень Кефір з чорносливом. Вечеря Запіканка з кабачком і сиром. Галетное печиво. Компот із сухофруктів. Неділя Сніданок Салат зі свіжих помідорів та огірків, заправлений рослинним маслом. Омлет з курячих яєць, приготований на пару. Хлібець з висівками. Зелений чай з невеликою кількістю меду. Ланч Печиво з висівками. Свіже яблуко. Обід Овочеве щі з додаванням невеликої кількості сметани. Відварна яловичина. Ікра, приготована з відвареної на воді буряка і моркви. Компот з яблук. Полудень Кефір з галетним печивом. Вечеря Голубці з додаванням овочів. Крупник з гречки з додаванням сиру і сухофруктів. Неміцний зелений чай з цукром. Середа Сніданок Омлет з курячих яєць, приготований на пару. Фруктове пюре з яблук і груш з додаванням висівок. Галетное печиво. Кавовий напій (замінник кави) з цикорію і ячменю. Ланч Яблуко. Хлібці з висівками. Обід Овочевий суп, приготований на бульйоні з телятини. Запечене рибне філе. Салат з овочами з додаванням брокколі, помідорів, солодкого перцю. Томатний сік. Полудень Компот із сухофруктів. Хлібці докторські. Вечеря Парові котлети з курячого фаршу. Гречаний крупеник. Яблучний сік. Субота Сніданок Вівсяна каша, зварена на молоці з додаванням висівок і родзинок. Сир з додаванням невеликої кількості цукру. Галетное печиво.
Напій з цикорію з додаванням невеликої кількості меду. Ланч Салат з яблук, груш і бананів з додаванням чорносливу, меду і волоського горіха. Обід Суп з перловою крупою, зварений на курячому бульйоні. Відварене куряче філе. Овочевий вінегрет з відвареної буряком, морквою. Компот з вишень. Полудень Кисляк, інжир. Вечеря Голубці з додаванням гречки і сметани. Галетное печиво. Настій шипшини. Субота Сніданок Салат з помідорів і солодкого перцю, заправлений рослинним маслом. Вівсяна каша, зварена на воді з додаванням пшеничних висівок. Твердий сир. Зелений чай. Ланч Морквяні зрази з додаванням чорносливу. Обід Борщ. Запечена яловичина з додаванням овочів. Хлібець з висівками. Компот з яблук. Полудень Кефір. Галетное печиво. Вечеря Крупеник з пшона з додаванням сиру. Фруктовий салат. Сік зі слив.
Меню після геморою на тиждень
Після проведеного лікування геморою проводиться зміна дієти. Воно залежить від тяжкості і характеру перенесеного захворювання:
- При хронічному захворюванні призначається тривала дієта.
- Після перенесеного оперативного або малоінвазивного втручання призначається більш сувора дієта зі значним обмеженням вживаних продуктів харчування. У перший день післяопераційного періоду призначається дієта 0, що має на увазі собою лікувальне голодування.
- Після проведеного консервативного або радикального лікування хірургічним шляхом в цілому дієтичні рекомендації включають істотне розширення дозволених продуктів харчування.
Зразкове меню на тиждень після геморою на тиждень представлено в таблиці:
День тижня Час прийому їжі Страви П’ятниця Сніданок Отварная яловичина. Салат зі свіжих огірків і помідорів. Неміцний чорний чай. Ланч Яблучний сік. Пісочне печиво. Обід Борщ з додаванням яловичини Запечене куряче філе з твердим сиром. Вінегрет, приготований на рослинному маслі з додаванням солоного огірка. Компот із сухофруктів. Полудень 2 яблука. Вечеря Куряче філе, запечене з картоплею. Салат, приготований з додаванням яблук, чорносливу та моркви. Ряжанка. Неділя Сніданок Пшоняна каша, приготована на молоці з додаванням родзинок. Вареники з сиром з додаванням невеликої кількості цукру. Напій з ячменю. Ланч Нежирна сметана з шматочками свіжого яблука. Обід Овочеве щі з додаванням курячого ф