Дiети

Дієта при нирковій недостатності

Ниркова недостатність в розумінні клініцистів є цілий комплекс нефротичних синдромів, які призводять до погіршення фільтратівной функції органу і до накопичення токсинів в крові. Діагностика патологічного стану зазвичай не представляє труднощі, вимагає обов’язкових лабораторних та інструментальних досліджень.

Автор статті

Анна Левіна

Лікар-нефролог

написано статей

5

Зміст

  • Загальна характеристика хвороби
    • Причини виникнення
    • Симптоми
  • Які бувають дієти для нирок?
  • Правила харчування
    • При 1, 2, 3, 4 ступенях ниркової недостатності
    • При хронічній нирковій недостатності
    • При гострої ниркової недостатності
  • продукти
    • Дозволені продукти
    • Заборонені продукти
  • Особливості дієти
    • Для дітей
    • Для вагітних жінок
    • Для чоловіків і жінок
  • Меню на тиждень
  • Рецепти
    • Перші страви
    • Другі страви
    • Напої
  • Дієта при супутніх захворюваннях
    • при цукровому діабеті
    • при пієлонефриті
    • при підвищеному креатиніні
    • З низьким гемоглобіном
    • При каменях у нирках
    • При гемодіалізі

На підставі даних аналізів та історії хвороби пацієнта складається лікування. Важливим аспектом терапії є дотримання спеціальної дієти. Правильне харчування при функціональній недостатності органу — основа прогнозу для тривалості життя і здоров’я пацієнтів.

Загальна характеристика хвороби

Ниркова недостатність — сукупність негативних чинників, які знижують функціональність ниркових тканин. Крім основної функції, є і інші:

  • виведення токсичних компонентів з організму.
  • регуляція артеріального тиску (в аббр. АД).
  • продукування гормонального компонента, зокрема реніну, який грає величезну роль в регуляції артеріального тиску.
  • контроль над електролітним складом крові.
  • продукування еритропоетину — речовини, яке формує еритроцити в крові.

При нефротичному синдромі здатність нирок утворювати сечу різко погіршується. На тлі порушень поступово порушується водно-сольовий, кислотно-лужний баланс, артеріальний тиск. При хронічному перебігу патології всі функції погіршуються є незворотнім.

Фахівці виділяють дві основні форми патології: гостру і хронічну. При легкої гострій стадії зміни нефронів можуть носити зворотний характер, важкі ж стадії можуть спричинити за собою розвиток поліорганної недостатності і загибелі пацієнтів через наростання гострої інтоксикації.

Хронічна форма відрізняється повільним пригніченням ниркових функцій. Саме при хронічній нирковій недостатності потрібне дотримання довічної дієти і харчової дисципліни.

Причини виникнення

Причини виникнення нефропатій в різних стадіях перебігу множинні, відрізняються формами перебігу. Патологія може виникати у жінок і чоловіків, а також у дітей будь-якого віку незалежно від статі.
Форма патології Сприятливі фактори

Гостра ниркова недостатність

  • захворювання серця і судин (часте ускладнення ХНН).
  • зневоднення (блювота і стійка діарея, сильні опіки шкірних покривів, передозування петльових діуретиків).
  • важкі інтоксикації і отруєння.
  • цироз печінки, гепатити з характерним порушенням відтоку венозної крові.
  • сильні отруєння отрутами, медикаментами, важкими металами, грибами.
  • подагра .
  • несумісна кров під час переливання.
  • пошкодження судин в нирках.
  • травма функціонуючої єдиної нирки (з однією ниркою залишаються в результаті видалення).
  • випадкова травматизація сечоводу під час хірургічної маніпуляції.
  • камені в нирках і сечоводах.
  • пороки розвитку нирок.
  • закупорка тро Мбома або гноєм ниркової артерії.
  • зміна тканин передміхурової залози.

Хронічна ниркова недостатність

  • хронічні хвороби ниркових структур: пієлонефрит, нефрит, гломерулонефрит.
  • системні ревматичні хвороби: червоний вовчак, васкуліти геморагічні, склеродермія.
  • артеріальна гіпертензія (в якості самостійного стану).
  • важкі метаболічні порушення (подагричний артрит, амілоїдоз, цукровий діабет).
  • сечокам’яна хвороба.
  • полікістоз, мультікістоз, пухлини, гідронефроз нирок.

ОПН характеризується спонтанним перебігом з різким погіршенням фільтраційної, екскреторної та секреторної функцій нирок.

Сприяти розвитку ПН можуть вроджені аномалії розвитку органу. Все частіше такі стани реєструються на скринінговому обстеженні під час вагітності жінки.

Симптоми

Форма перебігу нефропатій обумовлює і симптоматичний комплекс. Стадійність ГНН та ХНН класифікується відповідно до тяжкості та клінічної виразністю патологічного процесу.

Ознаки ОПН

Симптоми гострого функціонального порушення органу залежать від стадії перебігу патології. Лікарі виділяють 4 основних ступеня розвитку гострої ниркової недостатності:
Стадії Характеристика стадій Початкова стадія

яскрава симптоматика відсутня, однак зміни в тканинах нирок вже починаються Олігуріческая стадія (зниження добового кількості сечі)

загальне нездужання, зниження апетиту, нудота в чергуванні з блювотою, посилення задишки, мимовільні м’язові посмикування, аритмія, тахікардія. Поліуріческая стадія або період відновлення стан хворого стає краще, обсяг добового діурезу кілька збільшується.
Для ОПН характерна оборотність і можливість повного відновлення тканин нирок. Однак, таке можливо тільки в разі незначного погіршення функції органу. При вираженому ураженні нефронів ОПН переростає в хронічний процес з тенденцією до періодичних загострень.

Клінічні прояви ХНН

ХНН також класифікується на кілька стадій розвитку, в основі яких поступове підвищення креатиніну, сечовини, порушення водно-електролітного балансу, зміна щільності сечі і протеїнурія — поява білка в сечі. За діагностичним критеріям виділяють:
Стадії Характеристика стадій

Нульова або перша стадія

Висока стомлюваність, постійна спрага і сухість зіву. При біохімічному аналізі крові виявляють незначне порушення електролітів в крові, а в сечі виявляють невелику кількість білка (латентна протеїнурія).

Стадія декомпенсації

Полиурия і підвищення добовогодіурезу до 2-2,5 л, зміною складу крові і зменшення щільності сечі, що тягнуть відчуття в області сечового міхура. Декомпенсована патологію органи здатні тривалий час.

Інтермітуюча

Етап розвитку ХНН характеризується періодичним наростанням і стихання симптоматичних проявів. У складі крові підвищується креатинін, сечовина, азотистого обміну. Пацієнтів частіше турбують нудота, блювота, жовтушність шкірних покривів. На тлі интермиттирующей стадії виникає тремор дистальних відділів кінцівок, болі в кістково-м’язової тканини.

Термінальна стадія

Психоемоційна нестабільність, порушення нічного сну, напади неадекватної поведінки, азотемія — інтоксикація азотистими сполуками. Шкірні покриви знаходять сіруватий відтінок, обличчя набрякло, переважно, вранці. Нерідко турбує свербіж на шкірі тіла (живіт, руки, спина), випадає волосся. Слизові порожнини рота сухуваті, язик обкладений нальотом.
Хворий може відчувати себе задовільно до декількох років. Небезпекою останньої стадії ХНН є приєднання ускладнень з боку серця, судин, печінки. Обтяжує стан постійна інтоксикація організму.

Основною відмінною рисою ХНН ​​у дітей і дорослих є тривалість компенсаторної стадії. У дітей цей період може досягати 8-12 років при охоронному режимі і правильне харчування, що обумовлено більш високим ресурсом здоров’я і молодості тканин.

Пропонуємо подивитися програму «Жити здорово», в якій дізнаєтеся про причини і симптоми виникнення ниркової недостатності.

Які бувають дієти для нирок?

Тип лікувального харчування підбирається пацієнтам відповідно до клінічною картиною. На жаль, універсальної схеми живлення для всіх пацієнтів з нирковою недостатністю не існує. Виділяють кілька основних відомих дієт, які призначаються відповідно до історією хвороби пацієнта.

Лікувальний стіл №6

Стіл №6 по Певзнером призначається для нормалізації метаболічних процесів, обміну пуринів — азотистих органічних сполук, а також для зниження рівня сечової кислоти і продуктів її розпаду — солей. Всі ці завдання призводять до підвищення лужності сечі і посилення здатності урини до розчинення конкрементозних структур: каменів, оксалатів, уратів.

Стіл №6E

Дієта 6E призначена для лікування нефропатій, пов’язаних з ожирінням або подагричний артрит. Харчування відрізняється зниженою калорійністю, а добова норма ледь сягає 2000 Ккал. При складанні меню враховується дозволена добова норма білків — 60-70 г, жирів — 75-80 г і вуглеводів — 230-250 г.

Стіл №7

Лікувальний стіл номер 7 спрямований на зменшення набряклості і зниження артеріального тиску. Інгредієнти сприяють виведенню залишкового азоту з організму, зменшують симптоми хронічної інтоксикації.

В основі раціону — зниження добового білка зі збереженням фізіологічної норми жирів і вуглеводів. Добова калорійність не перевищує 2800 Ккал. Вся приготована їжа не повинна підсолювати. Існують різновиди дієти:

  • Стіл 7a. Лікувальний стіл призначається при гострих запальних захворюваннях нирок. Основний принцип — корисне харчування при відсутності солі і обмеження білка до 20 м випивати рідина повинна відповідати добовому діурезу.
  • Стіл 7б. Добова норма білка цієї дієти збільшується до 40 г на добу, а обсяг випитої рідини зберігається в межах 1-1,3 л.
  • Стіл 7в. Харчування призначається при нефротичному синдромі з набряком, протеїнурією. Добова норма білка досягає 130 г для заповнення втраченого компонента з сечею. Поряд зі збільшенням білка значно обмежується сіль і рідина до 0,7 л.
  • Стіл 7г. Призначається пацієнтам на гемодіалізі або при термінальній стадії ниркової недостатності. В основі меню обмеження білка до 60 г, 2-2,5 г солі і 0,8 л рідини добу.

Тонка грань між кількістю добового білка, жирів і вуглеводів вимагає обов’язкового лікарського втручання . Складання меню краще довірити лікаря-нефролога або дієтолога, щоб уникнути хворобливості ускладнень.

Стіл №14 при сечокам’яній хворобі

Сечокам’яна хвороба є частою причиною нефропатій, тому правильне харчування направлено на зменшення конкрементів і необхідно для виведення каменів.

Харчові інгредієнти повинні окисляти сечу для швидкого розчинення фосфорно-кальцієвого осаду і запобігати наростання залишкового азоту.

Без солі дієта

Звичайними супутниками нефропатий різного генезу є внутрішні і зовнішні набряки, висока і нестабільний тиск. Саме тому рекомендується обмеження солі і дотримання основ здорового харчування.

За винятком додатковий натрій, пацієнти повинні пам’ятати, що сіль в мінімальній кількості міститься у всіх продуктах, особливо в морській рибі і морепродуктах, рослинній їжі.

Скасовувати сіль потрібно поступово і за 2 тижні повністю виключити її вживання в їжу. Дотримуючись правил дієти без солі, досить пам’ятати про наступні нюанси:

  • вживати в їжу слід тільки самостійно приготовану їжу.
  • сільничку необхідно ставити на столі, щоб домочадці могли самостійно підсолювати їжу після приготування.
  • для поліпшення смакових якостей можна додавати перець, помідори та інші безсольові прянощі.

Сучасна дієтологія і кулінарія дозволяють значно поліпшити смакові якості дієтичних страв, тому пацієнти практично не відчувають дискомфорту при професійному переході на лікувальне харчування. Звичні «лікарняні» тефтелі неприємного вигляду давно канули в минуле.

Солевая дієта

Інший клінічної ситуацією є недолік натрію або гіпонатріємія. Тут клініцисти призначають сіль або мінеральну воду для нормалізації водно-електролітного балансу в організмі.

Однак, при призначенні сольовий дієти слід дотримуватися ряду наступних правил:

  • визначення добової дози кухонної солі за даними аналізів на електроліти.
  • подсаливание тільки готової їжі перед вживанням.
  • рівномірний розподіл добового обсягу солі.

Додатково може вводитися мінеральна вода без газу, але не більше 0,5 л на добу за умови підсолювання страв. Сольова дієта дотримується до нормалізації рівня натрію в складі крові.

Яблучна дієта

Яблучна дієта призначається при захворюванні нирок, яке супроводжується ожирінням, порушенням кровообігу в ниркових структурах , патологіях печінки і жовчовивідних шляхів. У добу потрібно з’їдати до 1,5 кг стиглих або запечених яблук.

Додатково можна додавати в питво 50 мл яблучного оцту. Дієта дотримується курсами по 7-10 днів з перервою в кілька діб.

безбілкову дієта

малобелковой дієта необхідна при інтоксикації від уремії — гострій затримці азотистих компонентів в організмі, особливо коли неможливо провести екстрений гемодіаліз. Основа дієти — обмеження білка до 25 г на добу поряд зі збільшенням жирів і вуглеводів.

Білковий компонент можна замінити соєвим білком. Загальна калорійність меню не повинна перевищують 2700 Ккал на добу. Вся їжа готується без солі.

Капустяно-картопляна дієта

Особливу ефективність проявляє капустяно-картопляна дієта при оксалурии — виведення з сечею щавлевої кислоти. Під час курсу лікувального харчування в їжу вживають тільки капусту і картоплю, тому курс лікування їжею становить не більше 7-10 діб. Таке харчування рекомендується для узі нирок в якості підготовки.

Вівсяна дієта

Відвар з вівса не тільки благотворно відбивається на ниркової тканини, але і сприяє оздоровленню всього організму . У добу рекомендується їсти відварну геркулес і пити вівсяне молочко в поєднанні з іншими харчовими інгредієнтами. Овес дозволяє усувати ацидоз практично як при застосуванні абсорбуючих препаратів.

Вівсяний відвар п’ють натщесерце протягом тривалого часу, щоб зменшити ризик виникнення каменів і піску в органах сечостатевої системи.

Кавунова дієта

Кавуни дозволяють вивести токсини з нирок, зупинити загибель нефронів. Дієта ефективна на ранній стадії ПН при схоронності функції нирок, без набряклості. Дієта корисна не більше 5-7 діб, після чого важливо зробити перерву. Кавуни повинні бути стиглі, якісні, без підозр на хімічні «прикорм». Неприпустимий такий режим харчування при вираженій серцевій недостатності і важкому функціональному порушенні роботи нирок.

Стіл по Джіордано — Джованетті

Загальна калорійність дієти складає 2300-2600 Ккал в добу за рахунок збільшення вуглеводів до 380 г, а жирів до 130 г. Білок знижений до мінімальної добової дози в 50 р Добове вживання солі — 5 м Рідина обмежується відповідно до клінічного анамнезом. При відсутності набряків добова рідина приблизно відповідає діурезу. Призначається при кліренсі сечовини менше 0,05 мл / хв.

Тільки тривалий і адекватне застосування лікувальної дієти дозволяє домогтися стійких результатів щодо основного захворювання, що призвів до розвитку хронічної ниркової недостатності або ОПН. При хронічному погіршенні функції нирок дієта зазвичай носить довічний характер.

Чи шкідлива білкова дієта для нирок?

Здоровий раціон людини повинен містити повноцінний білок, що міститься в курячих яйцях, рибі, м’ясі, морепродуктах і червоній ікрі. Однак, надмірне вживання білка або вживання його фізіологічної норми при нирковій недостатності призводить до негативних наслідків.

Якщо здорові нирки в змозі виводити продукти розпаду білкової їжі, то при порушенні ниркових функцій цей процес відбувається набагато повільніше або не відбувається зовсім . В такому випадку відбувається скупчення токсинів в крові, приводячи до серйозних порушень функцій інших органів і систем.

Якщо відбувається збільшення білкового компонента в їжі, то важливо пропорційно знижувати обсяг споживаних вуглеводів і жирів. Будь-які дієти для схуднення за рахунок білка важливо погоджувати з фахівцями, щоб виключити розвиток ускладнень.

Бескаліевая дієта має такі ж принципи, коли важливо обмежувати всі продукти, що містять калій, однак помірно, щоб виключити появу гіпокаліємії. Будь-які монодієти шкідливі для нирок при наявності захворювань органів травної системи.

Правила харчування

Основне завдання дієтичного харчування зводиться до попередження загибелі клітин ниркової тканини — нефронів. Єдиний спосіб створити правильний баланс між насиченням організму корисними речовинами і збереженням ниркової функції — дотримання низкобелковой дієти і обмеження кухонної солі, включаючи її похідні. Важливими вважаються наступні аспекти:

  • поступове зниження добового білка до 20-80 г (обсяг визначається стадією патологічного процесу).
  • підвищення калорійності слід здійснювати за рахунок підвищення добового жиру і вуглеводів .
  • обов’язкове включення в раціон свіжих фруктів, коренеплодів і інших овочів, проте з урахуванням білкового компонента.
  • приготування страв методом варіння, тушкування, парової обробки.

Добовий обсяг споживаної рідини слід вибирати, виходячи із загального стану та клінічного анамнезу. При супутньої серцевої недостатності, набряклості і інших ускладненнях питний режим повинен бути обмежений до 0,9-1 л рідини. Також, слід харчуватися малими порціями 4-6 разів на добу.

Лікарі рекомендують дотримуватися точність у лікарських вказівках, вести зошити харчування і ретельно записувати вживаються в їжу продукти. Зрозуміло, таку педантичність і дисциплінованість здатні дотримуватися не всі пацієнти, однак клінічні дослідження довели збільшення тривалості та якості життя хворих з хронічною нирковою недостатністю та чіткої дисципліною.

Крім основних обмежень виключають з раціону калій (деякі екзотичні фрукти: авокадо, манго , банани). Надлишок калію погіршує функціональність ниркових структур, погіршує результати дієти і порушує електролітний баланс.

Показання і протипоказання до дієти

Основним показанням до харчової дисципліни при нирковій недостатності є сам підтверджений діагноз. Правильне харчування показано для очищення нирок. Клінічна дієтологія зобов’язує пацієнтів змінювати звичний раціон для збереження якості та тривалості життя.

Специфічні рекомендації виникають при супутніх захворюваннях на тлі недостатності, при ускладненому клінічному або життєвому анамнезі. Серед протипоказань до лікувального харчування особливо виділяють:

  • дитячий вік до 3 років.
  • вагітність і лактацію у жінок.
  • виражену дистрофію.
  • важку серцеву недостатність.
  • загальний важкий стан.

Перед призначенням дієти важливо враховувати множинні клінічні критерії, тому самостійно визначати режим харчування неприпустимо. Для 1 і 2 стадій ХНН зміни незначні, їх можна вводити без шкоди для здоров’я сечостатевої системи, але в термінальних стадіях дієта включає більш суворі обмеження.

Дієта у маленьких дітей на тлі ниркової недостатності не тільки неефективна, але і шкідлива. Дітям необхідно рости, розвивати масу тіла, тому їжа повинна бути повноцінною, насиченою білками. Єдине обмеження, яке застосовують по відношенню до дітей — це питво при наявності набряків.

При 1, 2, 3, 4 ступенях ниркової недостатності

Фахівці поділяють особливості харчування на 1 -3 стадії і в термінальних стадіях ПН.
Стадія патології Принципові аспекти

I ступінь

Рекомендується меню №7 з обмеженням білка до 60-70 г на добу, повністю виключається натрій. Загальна енергоцінність харчування підвищується за рахунок жіроуглеводного компонента. Калорійність при цьому складає 2500 Ккал. Таке харчування знижує набряклість, нормалізує рівень холестерину.

II ступінь

Рекомендується стіл №7б. Добовий білок становить не більше 50 г. Калорійність страв за день не повинна перевищувати 2000 Ккал. По аналізах крові контролюють рівень натрію і при нормальних показниках сіль і раніше виключається. Неприпустимо застосування харчових інгредієнтів, що викликають бродіння і здуття живота.

III ступінь

В основі меню — скорочення білка до 20 г, виключення натрію. Обмежувальні заходи в харчуванні на 3 стадії патологічного стану вводяться епізодами по 7-10 діб з плавними переходами до столу №7 або 7б.

Термінальні стадії (IV-V)

На тлі пригнічення ниркових функцій рекомендується підвищення добового білка до 120 г з одночасним обмеженням солі, цукру (включаючи сахарсодержащих продукти), рідини до 0,7 0,9 л на добу, що відповідає столу №7в. При хронічній нирковій недостатності з необхідністю проведення гемодіалізу. Раціонально харчування з дієтичного меню 7г.

В останній стадії ПН рекомендується добове вміст білка в межах 60-70 г з одночасним обмеженням калію, рибних продуктів і морепродуктів (через вміст фосфору), будь-яке м’ясо і яйця. Загальний обсяг рідини — 0,6-0,7 л.
Особливих відмінностей в 1, 2, 3 стадії не відбувається, окрім варіації добового білка в організмі. На пізній стадії ПН дієти комбінують між собою згідно з даними аналізів. Пацієнти регулярно здають аналізи крові на стан електролітного балансу. Контролюють натрій, магній, калій, кальцій, хлор.

При тривалому дотриманні дієтичного харчування і адекватної симптоматичної терапії можна значно сповільнити протягом ХНН, надовго зберегти стабільну I-III стадію порушень функції органу.

При хронічній нирковій недостатності

При хронічній нефропатії в основі лікувального раціону лежить меню столу №7 або 7в з їх поперемінним використанням. Середній обсяг добового білка при хронічній нирковій недостатності варіює від 50 до 70 г, сіль обмежують до 4 м Загальні рекомендації для пацієнта відповідають показникам кліренсу креатиніну, сечовини, електролітів в крові.

При гострої ниркової недостатності

Метою харчування при ОПН вважається зменшення навантаження на ниркові нефрони, прискорення метаболічних процесів, усунення набряклості (включаючи внутрішні набряки), стабілізація тиску. На будь-якій стадії ПН помірно знижується споживання жиру і вуглеводів, практично повністю обмежують натрій і білковий компонент. На олігуріческом стадії добова норма білка становить всього 20 г. Загальна калорійність не перевищує 2300 ккал.

При важкому стані пацієнта обов’язково рекомендують обмеження білка до 20 г, вуглеводів до 450-500 г, а рідини до 1-2 склянок на добу. Загальна тривалість жорстких обмежень триває близько 1-2 тижнів до стабілізації стану пацієнта. Через деякий час вимоги до харчування послаблюються.

Основним принципом в харчуванні при ОПН важливо обмеження білка поряд зі збереженням високої калорійності страв. Це необхідно для запобігання руйнувань власних тканин організму і попередження сильного навантаження на ниркові структури.

Продукти

Призначення дієти, як і її періодична корекція — прерогатива лікаря. Схема лікувального харчування вибудовується, виходячи з даних аналізів крові, сечі, клінічного анамнезу і супутніх захворювань. Весь раціон побудований на наступних продуктах харчування:

  • м’ясо птиці, молодої телятини.
  • кисломолочні продукти і яйця (не більше 50-100 г на добу).
  • овочеві і слабкі м’ясні бульйони і супи на їх основі.
  • свіжі фрукти, овочі, ягоди.
  • солодощі: мед, пастила, зефір.
  • питво: відвар з ягід шипшини, брусничний або журавлинний морс, неміцний зелений чай, чорний чай з молоком, вода, компот із сухофруктів.

Приготування їжі здійснюється методом варіння, тушкування, запікання. Серед загального списку заборонених продуктів при будь-яких захворюваннях нирок виділяють такі продукти:

  • насичені м’ясні і рибні бульйони.
  • складені страви з м’яса і риби вторинної переробки.
  • консервація, соління, маринади, пресерви, копченості.
  • гіркі овочі: редька, ріпа, часник, редис.
  • тверді, тугоплавкі, молоді підсолені сири (продукт взагалі значно обмежують в вживанні).
  • здоба, кондитерська випічка.
  • гриби.
  • бобові культури.
  • горіхи, курага, чорнослив, банани, виноград .
  • кавун і дині при сильній набряклості, вираженої серцевої недостатності.
  • солодощі: шоколад, вершкові креми, морозиво.
  • міцну каву, чай.

з напоїв важливо виключити солодкі сиропи, натрієву мінеральну воду, газовані напої з додаванням фарбників або підсолоджувачів. При нирковій недостатності не п’ють какао, розчинні гарячі напої та алкоголь. Спиртне не можна пити ні в яких дозах, навіть дуже якісне червоне вино.

Дозволені продукти

Продукти БЖУ Ккал на 100 г
Овочі
кабачки і цукіні

0,5 / 0,3 / 4,5 24 морква 1,2 / 0,1 / 6,5 32 помідори 0,6 / 0,3 / 4,1 31

гарбуз 1,4 / 0,3 / 7,6 29

картопля 2 / 0,4 / 18,1 26
Фрукти і ягоди
кавун

0,6 / 0,1 / 5,8 27

яблука 0,5 / 0,5 / 9,8 45 полуниця

0,8 / 0,4 / 8,5 41 курага 5,1 / 0,3 / 52 217

диня 0,6 / 0,45 / 6,9 31 фініки 2,5 / 0,6 даному розділі / 67 270
Крупа
рис 6,6 / 0,5 / 78,9 344 гречка

12,5 / 3,2 / 62 315

нут 0,8 / 2,4 / 55 124 горох 3,5 / 6,7 / 78 212
Молоко та кисломолочні продукти
кефір 3,4 / 2 / 4,5 53 молоко 3,2 / 3,6 / 4,8 65 молочний соус 2,3 / 6,9 / 5,2 77 сири 54,7 / 54,6 / 9,9 41 5 сметана 2,9 / 20 / 3,2 206 йогурти 4,5 / 2 / 3,4 55
М’ясо та птиця
яловичина 25 , 8 / 16,2 / 0,1 256 курка 25,1 / 7,4 / 0 170 телятина парна 41 / 0,9 / 0 140 кролятина 22/10/0 166 індичка 20/9/0 88
Яйце
куряче 12,7 / 10,9 / 0,7 157 перепелине 14/11 / 0,4 200 гусяче 11 / 0,8 / 0, 6 160
Масла
вершкове селянське 2,1 / 72 / 1,6 450 соняшникова 0/100/0 900 кукурудзяна 0 / 89,9 / 0 890 оливкова 0/98/0 899
Напої
чай чорний з цукром 0,5 / 1 / 8,2 43 абрикосовий сік 0 , 7 / 0,2 / 9,5 40 гарбузовий сік 0 / 0,5 / 10 40 морквяний сік 1,3 / 0,2 / 6,5 30
Солодощі
варення 0,3 / 0,2 / 62 261 желе 2,7 / 0,1 / 18 79

Заборонені продукти

продукти БЖУ Ккал на 100 г
Овочі
капуста 1,9. 0,1. 0 21 цибулю

1,4. 0. 4,6 40 редис 1,4. 0. 4,1 21

хрін 3,2. 0,4. 10,5 56 часник 6,5. 0,5. 9,6 144

ріпа 1,5. 0,1. 6,2 30

консервований огірок 2,8. 0. 1,3 16
Фрукти
банани 1,5. 0,2. 29 95 абрикоси 0,9. 0,1. 10,8 45 персики 0,7. 0,25. 10,9 48
Гриби
консервація 3,1. 2. 2,7 33 свіжі гриби 2,8. 3. 1,5 40
Соуси
кетчуп 1,8. 1. 22,3 93 майонез 2,4. 67. 3,8 627 гірчиця 5,4. 6,6. 24 162 соус хрін 2,2. 0,9. 33 140
М’ясо та птиця
свинина 17 / 21,2 розділі / 0 261 сало 16,3 / 66,7 розділі / 0 579

копчене м’ясо птиці 27,5 / 8,2 / 0 188 тваринний жир 0 / 99,6 / 0 897 качка 16,6 / 60/0 340
Риба
риба копчена 26,8 / 9,9 / 0 196 рибні консерви 17,5 / 2/0 88 жирна сьомга 36 / 23 / 0,2 456
Кисломолочні продукти
жирний сир 17,2 / 9,9 / 1,8 121
Пропонуємо Вашій увазі програму «Жити здорово» з Оленою Малишевої, в якій розповідається про три найшкідливіших продукту для нирок.

Особливості дієти

Якщо ниркова недостатність у дорослих зазвичай має вторинний фактор і є ускладненням супутнього захворювання сечостатевої системи, то у дітей раннього віку основна причина — вроджені аномалії розвитку.

З певного часу механізми ураження нефронів однакові і характеризуються ідентичним плином, за винятком швидкості наростання патологічного процесу. Яких-небудь відмінностей в раціоні у дітей і дорослих при нирковій недостатності не існує, проте є деякі особливості складання меню:

Для дітей

Дитячий організм особливо чутливий до різних обмежень, пов’язаних з ХНН. Організм дитини інтенсивно розвивається, їм в раціоні необхідно рясне вміст білка і висока калорійність страв. Особливих обмежень в харчуванні не накладається, крім контролю солі по аналізах крові на вміст натрію, рідини для попередження набряклості.

Для вагітних жінок

При вагітності жінки є свої нюанси. Якщо жінка раніше дотримувалася режиму лікувального харчування до вагітності, то під час гестації можна зберігати звичний раціон з невеликими корективами за показаннями лікаря.

Якщо патологія вперше діагностована при виношуванні плоду, то лікарі обмежують жінку у всіх шкідливих продуктах, рекомендують обмежити сіль, рідина. Білок під час вагітності знижується незначно.

На тлі ПН нерідко розвивається хронічна анемія I-II ступеня, тому важливо включати в раціон вітамінні комплекси, залізовмісні продукти. Під час дієти важливо контролювати аналізи крові не менше 1 разу на 3 місяці.

Для чоловіків і жінок

Принципових відмінностей в складанні лікувального меню у чоловіків і жінок не існує. Патологія не має відмінних механізмів порушення функції ниркової тканини за статевою ознакою.

Меню на тиждень

Сучасна дієтологія пропонує досить велике меню для хворих з нефротичним синдромом будь-якої природи. Приблизний варіант меню на кожен день:

Перший день

  • Ранкові години: каша рисова на воді або нежирному молоці , сирна маса з родзинками, зелений чай з медом.
  • Обід: суп з овочів зі сметаною, 100 г пісної вареної яловичини.
  • Полудень : галетное печиво, теплий відвар їх шипшини без цукру.
  • Вечеря: рибні парові котлети, запіканка з цукіні, 200 мл кефіру.

Другий день

  • Ранкові години: пудинг сирний, вівсянка з родзинками, зелений чай.
  • Обід: суп-крем з гарбуза з селерою, вінегрет, сухарики.
  • Полудень: 100 г пісної яловичини або відвареної курячої грудки, густий ягідний кисіль .
  • Вечеря: тефтелі з рисом і овочами, компот з яблук.

Третій день

  • Ранкові години: каша розварна гречана, стакан молока, ложка меду.
  • Обід: борщ зі сметаною, відварне м’ясо, салат зі свіжих овочів і рослинного масла, підсушені хлібці.
  • Полудень: густий кисіль, овочеве рагу.
  • Вечеря : стейк з курячої грудки, макарони, кефір.

Четвертий день

  • Ранкові години : каша манна, хлібці, зелений чай.
  • Обід: суп з домашньою локшиною, салат з огірків зі сметаною і зеленню, хлібці.
  • Полудень: вівсяна каша з сухофруктами, відвар з ягід шипшини.
  • Вечеря: запіканка з курячого філе з картоплею відварною, солодкий сир із зеленим чаєм.

П’ятий день

  • Ранкові години: пшенка розварна на нежирному молоці, бутерброд з листом салату і баклажаном, відвар шипшини.
  • Обід: вінегрет, суп капустяний, тости.
  • Полудень: вівсянка з фруктами, тепле молоко з медом.
  • Вечеря: овочеве рагу з баклажанів, кабачка або цукіні в гір шочке.

Шостий день

  • Ранкові години: каша рисова молочна, сирний сирок, зелений чай.
  • Обід: овочевий суп з відвареної яловичиною, гречка розварна, компот з яблук.
  • Полудень: творожно- рисова запіканка з варенням або джемом, кисіль.
  • Вже ін : м’ясні фрикадели з рисом і овочами, кефір, родзинки.

Сьомий день

  • Ранкові години: гречана каша на молоці, відвар шипшини.
  • Обід: суп овочевий, салат буряковий з волоським горіхом і чорносливом, відварна риба і картопля відварна.
  • Полудень: овочеве рагу, відварене м’ясо.
  • Вечеря: м’ясна запіканка з вареними макаронами, салат з огірків зі сметаною.

Пиття протягом усього тижневого меню може бути різноманітним. На полуденок важливо додавати свіжі ягоди і фрукти. Увечері можна їсти десерти: драглисті желе, пастилу, мармелад. На ніч рекомендується пити кефір, але не більше 150-200 мл.

Рецепти

Для приготування найпростіших супів можна взяти за основу деякі смачні і корисні рецепти.

Перші страви

  • Баклажановий суп. Баклажани миють, нарізають скибочками і трохи припускають на сковороді без масла. Морква, перець болгарський і картопля гасять в невеликій кількості води, з’єднують з баклажанами і доводять на повільному вогні близько до повної готовності. Суп обов’язково наполягають. Для смаку додають різану зелень, свіжий часник.
  • Овочева солянка. Морква, картопля, капуста, цибуля та помідори нарізають кубиками, додають трохи води і тушкують на повільному вогні. Після нарізають яловичину, зелень і додають в суп. Перед подачею суп наполягають близько півгодини.

Другі страви

  • Фаршировані кабачки. Середній кабачок очищають від шкірки, нутрощів, розділивши на дві рівні половини. Для начинки пасерують цибулю, моркву, відварюють трохи рису, яйце. Всі інгредієнти змішують і з’єднують зі сметанним соусом. Поглиблення в кабачках наповнюють начинкою, зверху посипають тертим сиром і зеленню, ставлять в духову шафу до готовності. Інші рецепти фаршированих кабачків.
  • Тушкована гарбуз. Овочі очищають від шкірки, нарізають невеликими шматочками і тушкують разом з цибулею, заливши 300 мл води, близько півгодини. Після приготування додають зелень, сік лимона і трохи сметани. Рецепт відмінно підходить для дитячого харчування. Ще більше страв з гарбуза.

Напої

  • Шипшиновий відвар. Жменя ягід шипшини промивають під проточною водою, поміщають в каструльку, заливають 2 л води і ставлять на плиту. Відвар кип’ятять близько 15 хвилин, після чого вогонь вимикають, а відвар наполягають до повного охолодження.
  • Яблучний компот. 3-4 яблука нарізають невеликими скибочками, попередньо видаливши серцевину. Шматочки заливають 2 л води і доводять до кип’ятіння. Після залишають до повного охолодження. Проціджувати не обов’язково. Більш подро

Схожі статті

Дієта Дюка — фаза Консолідація або Закріплення: опис, меню, продукти

Andrey

Дієта для вагітних

Serega

дієта Ковалькова

Serega

Палео дієта

Undershmidtther

Дієта після видалення апендициту

Sasha

Дієта для годуючої мами по місяцях

elena elena

90 днів роздільного харчування

Dmitry

Дієта Олени Анісімовій

Bobby

Дієта для чоловіків

Pasha

Залишити коментар