Продукти

Користь і шкода топінамбура (земляної груші)

Топінамбур носить безліч імен. Його називають земляною грушею, єрусалимським артишоком, соняшником клубненосного, бульбою, бараболею, волоській ріпою, сонячним коренем. Багато хто вважає його овочем, однак це невірно. Топінамбур — це трав’яниста рослина, яке дає їстівні бульби, які мають низку цілющих властивостей для людського організму. Детальніше про них і їх застосуванні піде мова в нашій статті.

Зміст

  • Опис
  • Склад
  • Корисні властивості
  • Застосування
  • Шкода і протипоказання
  • Як вживати
  • Як вибрати
  • Як зберігати

Опис

Земляна груша (з фр. — topinambour) є бульбова рослина. Його батьківщина — Північна Америка. На цьому ж континенті його вперше окультурили. А французька назва трава отримала від індійського племені з Бразилії тупінамба, яке використовувало його в їжу і завдяки якому воно потрапило до Франції в XVII столітті.

Рослина має прямостоячий стебло, який може досягати висоти до 4 м. Зверху він галузиться і опушен по всій довжині. Наземна частина трави по виду дуже схожа з соняшником. Листя у неї з зубчиками, яйцевидної, сердцевидно-яйцевидної форми. Цвітіння настає в першому і другому місяці осені.

Рослина випускає від 10 до 15 квіток у формі кошиків розміром 2-10 см, жовтого кольору. Після відцвітання утворюється плід у вигляді семянки.

На потужній кореневій системі формуються бульби білого, жовтого, фіолетового, рожевого кольорів. Кожен бульба може мати масу від 15 до 150 г. За смаком вони схожі з качаном капусти — соковиті, солодкі, не мають запаху.

Рослина цінно в кормовому, технічному, харчовому відношенні. Його вживають в їжу люди і згодовують тваринам. У деяких країнах воно вважається бур’яном.

З 60-х років минулого століття салат з топінамбура включений в офіційний перелік страв французької кухні. Також рослина становить інтерес для фармацевтики, з нього витягують речовини, необхідні для виробництва інсуліну.

Середня врожайність бульб становить 40-50 т з гектара, рослинної частини — 30 т з гектара.

селекціонери на сьогодні вивели близько 300 сортів і гібридів земляної груші.

склад

Щоб зрозуміти, якими цілющими властивостями володіє рослина, розглянемо його хімічний склад. Відзначимо, що він багато в чому схожий зі складом бульб картоплі. Топінамбур містить:

вітаміни:

  • А — 2 мкг (0,2% від добової норми для людини).
  • бета-каротин — 0,012 мг (0,2%).
  • тіамін (В1) — 0,07 мг (4,7%).
  • рибофлавін (В2) — 0,06 мг (3,3%).
  • аскорбінова кислота (С) — 6 мг (6,7%).
  • альфа токоферол (Е) — 0,2 мг (1,3%).
  • ніацин (РР) — 1,6 мг (8%).

мікроелементи:

  • алюміній (Al) — 815 мкг.
  • залізо (Fe) — 0,4 мг (2,2%).

макроелементи:

  • калій (К) — 200 мг (8%).
  • кальцій (Ca) — 20 мг (2%).
  • магній (Mg) — 12 мг (3%).
  • натрій (Na) — 3 мг (0,2% ).
  • фосфор (Ph) — 78 мг (9,8%).

Крім всіх перерахованих вище елементів, земляна груша містить засвоювані вуглеводи: крохмаль, декстрини, цукру.

Харчова цінність топінамбура — 61 ккал (3,6% від добової норми для людини). У 100 г бульб міститься 2,1 г білків, 0,1 г жирів, 12,8 г вуглеводів. 4,5 г становлять харчові волокна, 79 г — вода.

Корисні властивості

Як тільки людям припав топінамбур за смаком, вони стали помічати про ту користь, яку він приносить. Сьогодні список корисних властивостей земляної груші вражає. Наводимо найбільш важливі з них:

  • виведення жовчі і сечі.
  • заспокоєння ЦНС.
  • очищення від шкідливих елементів.
  • відновлення печінки.
  • усунення запалень.
  • зміцнення імунної системи.
  • знищення бактерій і вірусів.
  • нейтралізація дії шкідливих елементів в організмі.
  • сприяння кращій згортання крові.
  • перешкоджання розвитку пухлин.
  • зупинка діареї.
  • загоєння ран.
  • відновлення клітин.
  • профілактика діабету і атеросклерозу.
  • зняття болів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сочевиця - користь і шкода

Білки в бульбоплоди впливають на гормональну систему, збільшення м’язів, беруть участь в зміцненні імунітету, синтезі інсуліну. У них міститься 16 амінокислот, кілька з яких людський організм не виробляє.

Зола, що входить в земляний груші, має протизапальну, ранозагоювальну, кровоспинну дію, а також сприяє розчиненню тромбів.

Калій регулює обмін речовин, нормалізує водний баланс, позбавляє від набряків, зміцнює серце, судини, приводить в норму показники артеріального тиску, знімає спазми.

Кальцій , крім участі в роботі серцево-судинної системи, здійснює очистку організму від шкідливих елементів.

Магній зміцнює кістки, налагоджує роботу ЦНС.

Натрій нормалізує водно-сольовий і підтримує кислотно-лужний баланс.

Залізо — важливий елемент в кровотворенні, роботі імунної системи.

Фосфор забезпечує енергетичний обмін , стимулює розумову і фізичну діяльність, благотворно впливає на роботу нирок і серця.

Таким чином, топінамбур радять вживати діабетикам, гіпертонікам, людям, що страждають від хвороб нирок, розладів травної системи, які хворіють на ГРВІ, що мають проблеми з серцем і судинами, а також тим, хто хоче очистити організм від надають шкоду еле ментів і відновити мікрофлору в кишечнику.

Застосування

Завдяки присутності в бульбах вітамінів, клітковини, пектинів, вуглеводів і інуліну його застосовують в фармацевтиці, традиційної та народної медицинах, а також в косметології .

В аптечній мережі можна придбати сироп земляної груші, який радять вживати людям з діагнозом «цукровий діабет» як підсолоджувач, а також тим, у кого порушений обмін речовин, є проблеми із зайвою вагою.

Регулярно його вживаючи, людина проводить чистку організму від важких металів, шкідливого холестерину, радіонуклідів, токсичних хімічних сполук, шлаків. До того ж сироп стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, сприяє заселенню корисних бактерій в кишечнику.

В інструкції зазначено, що сироп використовують в якості добавки до каш, напоїв, випічці.

В якості біологічно активної добавки радять вживати таблетки з витягами з бульб топінамбура з додаванням лактози. Вони прописуються з метою профілактики гіпертонії, порушення ритму серця, ГРВІ. БАД призначений для очищення організму, поліпшення роботи травного тракту, активізації вуглеводного і жирового обміну, зниження рівня холестерину в крові.

Рекомендована тривалість лікувально-профілактичного курсу для хворих на діабет, ожиріння, запаленнями ШКТ, дисбактеріозом, гельмінтозом, гіпертонією , атеросклероз, ішемічну хворобу серця — від восьми до 12 тижнів.

В аптечній мережі також реалізується фіточай, рекомендований для очищення судин.

Топінамбур здатний покращувати здоров’я і життєву активність не тільки людини. При годуванні їм корів, у них збільшується молочна продуктивність, а у курей — несучість. До того ж несучки починають нестися на дві-три тижні раніше, ніж їх родичі, які не їдять земляну грушу.

Народні цілителі взяли на озброєння практично всі органи трав’янистої рослини. Крім бульб, застосовують листя — для лікування подагри, хвороб шлунково-кишкового тракту, сечокам’яної хвороби, атеросклерозу. квіти — для боротьби з головним болем, печією, коліками. коріння — для усунення суглобових болів, нежиті.

Як заготовити листя топінамбура дивіться у відео

З частин топінамбура готують відвари, настойки, настої, сиропи, порошки, чаї, ванни для лікування і профілактики безлічі недуг. Ми познайомимо вас лише з деякими з них, найбільш популярними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Рукола - користь і шкода

Відвар. Готують за таким рецептом: три великі ложки подрібнених сухих коренів топінамбура змішують з 1,5 л води і варять на повільному вогні протягом однієї години. Перед застосуванням засіб остуджують і пропускають крізь марлю. П’ють холодним один раз на добу по 0,5 л тричі на тиждень для нормалізації тиску, цукру в крові, усунення анемії, налагодження роботи підшлункової залози.

Настій. Столову ложку подрібнених листя змішують з 750 мл щойно закіпяченной води. Наполягають протягом половини доби. П’ють по половині склянки тричі на день до їди для профілактики і лікування ГРВІ, захворювань шлунково-кишкового тракту.

Настоянка. Полкило подрібненого сухого листя змішують з літром горілки або спирту і наполягають два тижні в місці , куди не проникають світло і тепло. Перед вживанням проціджують. П’ють по великій ложці, розведеною в 150 мл води, тричі на день для очищення і захисту печінки від токсинів, виведення шлаків, профілактики холециститу і метеоризму. Однак при захворюваннях печінки не варто обмежуватися тільки настоянками, краще дотримуватися спеціальної системи харчування.

Чай. Для гарячого вітамінізованого напою беруть дві столові ложки подрібнених сухих бульб і змішують з 300 мл щойно закіпяченной води, доводять до кипіння. Настоюють півгодини.

Відвар для ванни. Подрібнити надземні частини топінамбура. Для прийому однієї ванни буде потрібно 2-3 кг сировини і 10 л води. Відвар слід варити при слабкому кипінні півгодини. Кілька остудивши його, пропустити крізь марлю і додати в ванну з водою температурою + 38-40 ° С. У воді слід перебувати 25 хвилин. Курс лікування поліартриту, остеохондрозу, подагри, відкладення солей, п’яткових шпор становить 20 процедур. Після 20-денної перерви його повторюють.

Сік. Віджимається зі свіжих бульб. Після додавання столової ложки меду в склянку соку його п’ють натщесерце і перед сном для встановлення нормального рівня гемоглобіну в крові і зміцнення захисних сил організму. По півсклянки тричі на день за 15 хвилин до їди вживають при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.

В відео розглянуто процес приготування порошку з топінамбура

Якщо ви страждаєте яким-небудь серйозним захворюванням, то навіть лікування народними засобами слід проводити лише після консультації з лікарем. Самолікування може бути причиною погіршення стану або небажаних наслідків.

Шкода і протипоказання

Земляну грушу не слід їсти тим, у кого є її індивідуальна непереносимість. Таке явище — досить рідкісне, однак все ж зустрічається.

При вживанні топінамбура потрібно знати міру. Надмірне вживання бульб призводить до неприємних відчуттів в системі травлення, наприклад, здуття або метеоризму. Логічно, що з обережністю підземні плоди трав’янистої рослини і засоби на основі органів трави необхідно вживати людям, часто страждають від підвищеного газоутворення.

Як вживати

Топінамбур найбільш корисний в сирому вигляді — з нього роблять салати та вінегрети. Він прекрасно поєднується з овочами і зеленню. Популярні рецепти салатів зі свіжих бульб з додаванням моркви, петрушки і кропу, огірків, яблук і цибулі, дайкона і квашеної капусти, редьки, кукурудзи, варених яєць.

Вживають земляну грушу і в смаженому вигляді — готують котлети, оладки, чіпси, запеченому — роблять запіканку, вареному — додають в якості інгредієнта до супу, тушкованому — в овочевому рагу і начинках до пиріжків, слойки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Диня - користь і шкода, калорійність

Кулінари також солять бульби в скляній або емальованому посуді протягом трьох тижнів . Солона «груша» відмінно підходить для вінегрету і як гарнір.

Дуже корисний сироп з топінамбура — їм радять заміщати цукор і вживати діабетикам. Також з бульб вичавлюють сік, готують чай, квас і заварюють, як кава. А німці примудряються варити з нього пиво.

Бульбоплоди можна сушити і перетирати в борошно. При такій обробці корисні речовини втрачаються в малій кількості, а зберігати даний продукт можна навіть протягом року. Сушені плоди додаються в компот, чай.

Велику частину корисних елементів зберігають і заморожені бульби. Це — найкращий спосіб тривалого зберігання продукту. З замороженого топінамбура виходять відмінні вітамінні коктейлі. Якщо вдасться правильно його розморозити — заливаючи холодною водою, то він в принципі підходить для приготування всіх страв, в яких можуть використовуватися бульби.

При приготуванні багатьох страв кулінари радять не очищати шкірку топінамбура. Справа в тому, що вона у нього тонка і містить безліч корисних елементів.

Як вибрати

Хочемо дати вам кілька рекомендацій з приводу того, як правильно вибирати топінамбур. В першу чергу, варто уважно оглянути стан шкірки. Про те, що плід неякісний, буде говорити зморщена і млява на дотик шкірка. Такі бульби або вже довго зберігаються, або піддаються гниттю зсередини. Зрозуміло, що вживати їх небезпечно.

Відмовитися від придбання земляної груші слід і в тому випадку, якщо на шкірці є плями. У той час як шорсткість і різноманітні нарости є нормою, а не дефектом плода.

Як зберігати

Незважаючи на схожість за складом елементів з картоплею, топінамбур без втрати корисних речовин може зберігатися набагато менше за часом. Будинки бульбоплоди краще зберігати в холодильнику. Максимальний термін лежання — один місяць, проте все ж краще вжити їх протягом двох тижнів, адже з кожним днем ​​зберігання кількість корисних елементів буде зменшуватися. При порушенні цієї рекомендації і більш тривалому зберіганні топінамбур не будуть вони настільки корисними і поживними.

В розрізає вигляді бульбоплоди може зберігатися всього день, максимум два.

Тим, хто культивує топінамбур, наприклад , на дачі, корисно буде знати, що найкращий спосіб зберегти його їстівні плоди довше — це залишити деякий їх кількість в землі на всю зиму. Таким чином можна буде навесні ласувати корисними і свіжими «грушами».

Власникам дачних ділянок, заміських будинків, де є підвал, рекомендується зберігати бульби в ньому, таким же способом, як і морква — пересипаючи піском. У такому вигляді вони можуть зберігатися всю першу половину зими. При більш тривалому зберіганні почнуть гнити.

Бульбоплоди топінамбура дуже морозостійкі — можуть витримувати температуру до 40 ° С.

Таким чином, топінамбур — це корисний продукт, який варто ввести в свій раціон, оскільки він здатний надавати безліч корисних властивостей. Особливо важливо його вживати в сезон масових епідемій для зміцнення імунітету, людям, у яких є ризик розвитку гіпертонії, цукрового діабету, раку, хвороб шлунково-кишкового тракту, анемії. Однак в прагненні отримати якомога більше користі, забувати про міру не варто, адже надмірне вживання земляної груші може заподіяти шкоду.

Схожі статті

Кероб — користь і шкода

Andrey

калорійність хліба

Maria

Мед: корисні властивості та застосування

elena elena

Кавун — користь і шкода

Alfonso

Користь і шкода часнику

Bobby

Арахісова паста: користь і шкода

Alex

Риб’ячий жир: користь і шкода

Bobby

Виноград: користь і застосування

elena elena

Волоські горіхи — користь і шкода

Murcia

Залишити коментар