Рецепти

Котлети з сочевиці — рецепти з фото

Котлети завжди асоціюються тільки з м’ясом, а й вегетаріанці і любителі здорової їжі дуже люблять котлети з сочевиці. У ній високий вміст рослинного білка, тому вона сміливо може замінити м’ясні страви в раціоні, а також в зернах багато харчових волокон, які корисні для травлення. Такі котлети стануть хорошою заміною м’ясу в обід або вечерю, а також з них можна використовувати для приготування домашніх бургерів.

У добірці представлені 3 смачних і простих рецепта котлет, в тому числі і вегетаріанський варіант. Всі рецепти містять покрокові інструкції і фото, так що процес не буде складним!

Зміст

  • Вегетаріанські котлети з сочевиці
  • Пісні котлети з сочевиці і рису — відео
  • котлети з сочевиці в духовці
  • Сочевичний котлети з кольоровою капустою
  • котлети з сочевиці з грибами
  • Сочевичний котлети по-Валаамського — відео
  • котлети з сочевиці з фаршем
  • котлети з нуту і сочевиці
  • Сочевичний котлети з морквою
  • Курячі котлети з сочевицею
  • Котлети з пророщеної сочевиці
  • Котлети з гречки і сочевиці в духовці
  • Соус «дзадзікі» для чечевиці котлет
  • Бургер з сочевичної котлетою

Вегетаріанські котлети з сочевиці

Для приготування вам знадобиться:

  • 1,5 склянки крупи.
  • 1/2 невеликої цибулини.
  • 2 зубчики часнику.
  • сіль, перець і улюблені приправи.

Приготування:

1. Попередньо! Сочевицю промити і висипати в глибоку тарілку або миску. Залити водою і залишити мінімум на 8 годин (тобто фактично можна залишити на ніч). В кінцевому підсумку сочевиця вбере воду і збільшиться майже в 2 рази.

Якщо не хочете возитися з замочуванням, то можна сочевицю просто відварити до готовності.

2. Тепер вже перейдемо до безпосереднього приготування. Розігріваємо сковороду, наливаємо трохи олії і обсмажуємо половинку дрібно порізаної цибулини, поки цибуля не стане напівпрозорим. У процесі додаємо дрібно порубаний часник і обсмажуємо ще близько хвилини. Знімаємо з вогню.

3. З сочевиці злити зайву воду. Потім збити її з допомогою блендера або комбайна в пюре. Після чого змішати з цибулею, додати сіль, перець і приправи, добре перемішати.

4. Розігріваємо сковороду, наливаємо трохи олії. З отриманої маси будемо робити котлети: беремо невелике кількості суміші, катаємо кулька, потім ще притискаємо в долоньках, щоб вийшов «товстий» млинець і викладаємо на гарячу сковороду. Обсмажуємо з кожного боку по 3-4 хвилини до золотистої скоринки.

5. І сочевичним котлети готові! Можна подавати їх як гарячими, так і вже остиглими.


Пісні котлети з сочевиці і рису — відео

Простий і цікавий рецепт


Котлети з сочевиці в духовці

Для цього рецепта вам знадобиться:

  • 1 стакан крупи.
  • 2 склянки води.
  • 1/2 цибулини, дрібно порізати.
  • 1 середня морквина, почистити і натерти.
  • 1 ст.л. соєвого соусу.
  • 1 стакан вівсяних пластівців.
  • 1/2 склянки панірувальних сухарів.
  • сіль і приправи на ваш смак.

Приготування:

1. Сочевицю потрібно відварити до готовності, час приготування буде залежати від сорту, червона готується швидше, коричнева і зелена — довше.

2. Коли сочевиця зварилася, можна поставити розігрівати духовку до 180 градусів.

3. Вівсяні пластівці перемолоти в борошно за допомогою кавомолки або кухонного комбайна.

4.Затем змішати разом вийшла вівсяну муку, панірувальні сухарі, терту моркву, цибулю і соєвий соус. Все добре перемішати. Додаємо сочевицю, якщо тісто здасться сухуватим, можна додати воду з сочевиці. Тісто має бути злегка вологим і м’яким.

5. На деко кладемо пергамент, формуємо котлети і викладаємо. Випікати котлети потрібно 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах.

Сочевичний котлети готові!


Сочевичний котлети з кольоровою капустою

  • 1 стакан крупи.
  • 1 середня морква.
  • 100-150 гр. цвітної капусти.
  • 2 зубчики часнику.
  • сіль, перець на ваш смак.
  • 1/2 склянки панірувальних сухарів.
  • 1 яйце.
  • 2-3 стріли зеленої цибулі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Весняні салати - 7 рецептів з фото

Приготування:

1. Сочевицю відварити до готовності. Морква і кольорову капусту нарізати шматочками 1,5-2 см і також відварити хвилин 10.

2. Готову сочевицю, овочі, порізаний часник, панірувальні сухарі і яйце змішати в блендері до стану пасти. Деякі зерна сочевиці залишаться цілими, але в цьому немає нічого страшного. Не забудьте додати сіль і перець.

3. В кінці додаємо порізану зелену цибулю, акуратно перемішуємо.

4. Формуємо котлети і викладаємо на деко. Випікати котлети в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Після 10 хвилин переверніть котлети на іншу сторону.

Сочевичний котлети готові!


Котлети з сочевиці з грибами

Ідеальний варіант для людей, з різних причин не вживають в їжу м’ясо і рибу. Завдяки вмілому поєднанню сочевиці і грибів, такі котлети з лишком заповнять необхідну норму білка. До речі, енергетична цінність цієї страви всього 136 ккал, БЖУ = 5,5 (Б). 4 (Ж). 20 (У).

Необхідні інгредієнти:

  • 150 грам сочевиці зеленого кольору.
  • 2 великі ріпчасті цибулини.
  • 100 гр. печериць.
  • 2 ст.л. картопляного крохмалю (можна замінити на 2 варені картоплини, подрібнені в пюре).
  • 1 \ 3 ч.л. цукру.
  • 40 гр. пшеничного борошна.
  • кілька гілочок зелені петрушки.
  • 4-6 зубків часнику.
  • по 1 \ 3 ч. л. меленого коріандру і чорного перцю.
  • 3 ст. л. олії.
  • 1 ч. л. солі.

Фото: theyummyplant.com

1. Відварити до готовності сочевицю в малій кількості води, відкинути на сито.

2. На сковороді прогріти масло, обсмажити в ньому до прозорості шінкованной півкільцями цибулю, додати нарізані невеликими скибочками шампіньйони.

3. Смажити на середньому вогні протягом 10-12 хвилин, при необхідності підлив трохи рідини (можна використовувати ту, що залишилася після варіння крупи).

4. В кінці додати прянощі, подрібнений часник і сіль з цукром. Змішати з готовою сочевицею і пропустити через м’ясорубку.

5. Дрібно нарізати петрушку, з’єднати з борошном і крохмалем і додати до грибної маси, ретельно перемішати.

6. Сформувати котлети і смажити на сковороді звичайним методом.


Сочевичний котлети по-Валаамського — відео

Їх подають в трапезній Богоявленського монастиря в Москві. Додатково в відео кухар готує гарнір — баклажанну ікру.


Котлети з сочевиці з фаршем

Цікавий рецепт котлет пропонують іспанські дієтологи: вони замінюють частина крупи на фарш з телятини або яловичини, надаючи легкому блюду насичений м’ясний смак. Для тих, хто не може відмовитися від м’яса — це вихід. Інгредієнти:

  • 600 гр. м’ясного фаршу.
  • 2 цибулини.
  • 1 \ 2 ст. бурою сочевиці.
  • 2-3 зубки часнику.
  • 1 яйце.
  • 150 гр. панірувальних сухарів.
  • 1 ст. л. суміші прованських або італійських трав.
  • сіль за смаком.

Фото: simplyquinoa.com

1. Сочевицю проварюють протягом 10 хвилин і пюрируют за допомогою блендера.

2. Цибулю дрібно нашаткувати, змішати з м’ясом і прянощами, додати сіль і часник, яйце і пюре з сочевиці.

3. Якісно вимісити руками до одноманітного стану, виліпити котлети овальної форми і обсмажити на олії до насиченого кольору.

Калорійність готових котлет 260 ккал (на 100 грам). БЖУ: Б — 14, Ж — 15,5. У — 16,3.


Котлети з нуту і сочевиці

Завдяки нуту котлети набувають більш «м’ясної присмак», особливо якщо застосувати вміле поєднання прянощів. Ідеальні пропорції такі:

  • 120 гр. помаранчевої сочевиці.
  • 1 велика цибулина.
  • 150 гр. нуту.
  • 1 яйце.
  • 4 великих зубки часнику:
  • по 1 \ 2 ст.л. свіжого тертого імбиру і коріандру.
  • 1 \ 2 мускатного горіха, подрібненого на тертці.
  • по 1ч. л. чорного перцю і солі.
  • 90 гр. сухарів або черствого хліба.
  • трохи борошна для панірування.

Фото: toriavey.com

1. Нут замочити на ніч (або 8-10 годин), відварювати його не потрібно.

2. У малій кількості води відварити сочевицю протягом 10 хвилин, відкинути на друшляк.

3. За допомогою блендера подрібнити нут разом з цибулею, сухарями і половиною від всієї порції сочевиці. Додати прянощі, сіль і часник, яйце. При бажанні можна використовувати трохи зелені петрушки, дрібно порубаний гострим ножем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Цукіні запечені в духовці

4. Фарш ретельно вимісити руками, виліпити 10-12 котлет, але якщо виявиться, що він м’якуватий для цього відправте в морозилку на 15 хвилин.

5. Обваляти котлети в борошні і смажити на сковороді до насиченого рум’янцю, а потім вийняти на паперовий рушник.

Калорійність 318 ккал на 100 грам котлет, БЖУ: 14 (Б), 11 (Ж), 42 (У) .


Сочевичний котлети з морквою

Для цього виду котлет рекомендується використовувати суміш з усіх трьох видів бобових: помаранчевої, зеленої і коричневої. Якщо з якихось причин це недоступно, — що ж, задовольняйтеся якимось одним.

Калорійність страви невелика: всього 168 ккал на 100 готового блюда. БЖУ в цифрах: Б — 8,3. Ж — 7. У — 18,2.

Фото: epicesetmoi.be

Необхідні продукти:

  • 250 гр. сочевичної суміші.
  • 4 великих моркви.
  • 2 цибулини (можна використовувати ріпчаста або шалот).
  • 1 великий зубок часнику.
  • 1 яйце.
  • 150 гр. густої сметани.
  • 3-4 ст. л. олії.
  • по 1 \ 2 ч. л. меленого кмину, паприки і куркуми.
  • по 1 ч.л. коріандру і чорного перцю.
  • 4 ст. л. вівсяних пластівців.
  • сіль за смаковими уподобаннями.

1. У сковороді прогріти масло з прянощами, додати шінкованной цибулю і часник, прожарити до прозорості.

2. Туди ж відправити моркву, нарізану невеликими кубиками і промиту в проточній воді сиру сочевицю. Перемішати вміст сковороди і смажити кілька хвилин.

3. Потім залити бульйоном або теплою водою так, щоб покрило, і тушкувати на низькому вогні до м’якості сочевиці (не більше 15 хвилин).

4. За хвилину до закінчення додати сметану і вівсяні пластівці. Дати масі постояти трохи, а потім пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером (занадто пюрировать не варто).

5. Формуємо котлети як зазвичай, смажимо до насиченого кольору і негайно подаємо.


Курячі котлети з сочевицею

Якщо сімейство відмовляється визнавати котлети без м’яса , то можна приготувати їх з поєднання курки і сочевиці, злегка збільшуючи калорійність: 197 ккал на 100 грам котлет. БЖУ цієї страви: 15,5 (Б), 10 (Ж), 11 (У).

Для 4 порцій потрібно такі пропорції продуктів:

  • 450 гр. курячого фаршу.
  • 1 ст. зеленої сочевиці.
  • 1 ріпчаста цибулина.
  • 1 літр води.
  • 1 \ 2 перчика чилі.
  • 2 яйця.
  • по 1 \ 2 ст. л. тертого свіжого імбиру і часнику.
  • кілька гілочок зелені кінзи або петрушки.
  • сіль за смаком.
  • щіпка приправи каррі (за бажанням).

1. Залити сочевицю водою і дати постояти 30 хвилин, промити рукою і потім воду злити.
2. Змішати фарш з прянощами і сіллю, додати нарізану цибулю і перець, сочевицю.
3. Залити вказаною кількістю води і варити 20-25 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Вода повинна вбратися.
4. Подрібнити за допомогою блендера, додати яйця і дрібно посічену кінзу.

Фото: makingthymeforhealth.com

5. Сформувати невеликі котлети, обваляти в борошні або сухарях і смажити на олії до рум’янцю.


Котлети з пророщеної сочевиці

Якщо ви не їсте смажене, то можна приготувати котлети на пару. Більш того: фарш для їх приготування виготовляється з пророщеної сочевиці, що в рази збільшує їхню користь.

Енергетична цінність страви становить 191 ккал, а БЖУ в цифрах: 6,5. 7,3. 26.

Інгредієнти:

  • 250 гр. зеленої сочевиці.
  • 1 морква.
  • 100 грам цвітної капусти.
  • 2 ст. л. муки.
  • 2-3 ст. л. манної крупи.
  • 1 ч. л. солі і стільки ж чорного перцю.
  • трохи тертого імбиру.
  • невеликий пучок петрушки.

1. Замочити сочевицю на 4-6 годин, а потім розкласти її на тканині (або марлі), попередньо щедро змочивши її водою. Залишити на добу півтора, при необхідності сбризгівая водою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що приготувати на Новий Рік 2019

2. Коли сочевиця пустить паростки довжиною 1 см, її можна використовувати для приготування котлет.

Фото: margaretsdish.com

3. Моркву і капусту з петрушкою подрібнити блендером, додати пророщену сочевицю, прянощі і сіль.

4. Знову застосувати блендер, а потім з’єднати з борошном і манкою.

5. Сформувати невеликі круглі котлетки і приготувати на пару протягом 20 хвилин. Блюдо виходить ніжним і дуже смачним.


Котлети з гречки і сочевиці в духовці

Незвичайні на перший погляд котлети готують вегани: вони не тільки змішують два різних типи насіння, але ще і запікають блюдо в духовій шафі. Але готову страву настільки легке, що для тих, що худнуть — це знахідка. Список необхідних продуктів:

  • по 200 гр. гречки і зеленої сочевиці.
  • 150 гр. будь-яких овочів (морква, капуста, кабачок).
  • 1 цибулина.
  • 1 \ 2 головки часнику.
  • 1 ч. л. суміші прянощів на свій смак.
  • сіль.

Фото: onegreenplanet.org

1. Відварити гречку і сочевицю в різний посуд до готовності, воду злити і змішати все воєдино.

2. Сирі овочі за допомогою блендера перетворити в пюре, додати дрібно шінкованной цибулю і часник, прянощі і з’єднати до гречаної-сочевичної масою. Посолити.

3. Деко для запікання вистелити фольгою або папером для запікання, змастити олією.

4. За допомогою ложки викладати котлети на підготовлений лист.

5. Запікати в духовці при температурі 200 градусів протягом 20 25 хвилин.

Калорійність готового блюда 244 ккал, а БЖУ = 11,3 (Б), 7 (Ж), 37,3 (У).


Соус «дзадзікі» для чечевиці котлет

Цей грецький соус в російськомовних країнах іноді називають «Цацики» або «Дзацікі», він добре поєднується з багатьма стравами овочів , а для котлет з сочевиці ідеальний. Приготування займає не більше 10 хвилин, і для цього будуть потрібні такі складові:

  • 200 гр. йогурту без добавок.
  • 1 свіжий огірок.
  • 1 неповна ч. л. кмину і стільки ж лимонного соку.
  • 3 гілочки м’яти зі свіжими листочками.
  • щіпка солі.
  • трохи чорного перцю (на свій смак).

Фото: delscookingtwist.com

Іноді в цей соус додають часник, але це не всім до душі. Процес приготування простий:

1. огірок очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці.

2. Помістити отриману масу в марлю, складену в декілька разів, віджати рідину.

3. Що залишився макуха змішати з йогуртом, додати мелений кмин з сіллю і перцем, а також дуже дрібно нарубані листя м’яти.

4. Перемішуємо, даємо настоятися протягом півгодини і подаємо з основною стравою.

Енергетична цінність 100 грам готового соусу становить 273 ккал, а БЖУ виглядає так: 2,18 (Б), 39.5 (Ж), 2,2 (У).


Бургер з сочевичної котлетою

Гамбургери з котлетою з сочевиці? Легко, адже принцип їх приготування нічим не відрізняється від звичайного бургера. Наприклад, можна використовувати такі продукти:

  • 1 булочка, розрізана уздовж.
  • 1 готова котлета з сочевиці (будь-яка, за рецептами вище).
  • 1 цибулина.
  • 2 сл. л. кленового сиропу.
  • 2 листи салату.
  • 1 маринований огірок.
  • 1 ст. л. олії.
  • майонез (можна веганські).

Фото: ccloutiernutrition.com

1. Цибулю нарізати великими півкільцями, обсмажити на олії до прозорості, використовуючи середній вогонь плити. Додати сироп, добре перемішати і через 10 секунд вимкнути плиту.

2. Обидві внутрішніх боку розрізаної булочки змащуємо майонезом. На нижню часточку кладемо листя салату, далі котлета, зверху на неї скибочки огірка і карамелізований лук.

3. Все прикрити другою половинкою булочки.

Калорійність такого бургера вагою близько 350 грам становить майже 800 ккал, але її можна знизити, не використовуючи солодку цибулю і майонез.


PS Якщо у вас є свої секрети приготування або вам сподобалися наші рецепти, не забувайте залишати коментарі нижче.

Схожі статті

Курячі нагетси — рецепт з фото

Andrey

Що можна приготувати з кольорової капусти

Dmitry

Човники з баклажанів — покрокові рецепти

Maxim

Салати з консервованою квасолею — 7 рецептів з фото

Bobby

безалкогольний глінтвейн

Sasha

Вода з лимоном для схуднення

Marina

Суп з кабачків — рецепти з фото

Murcia

Коктейлі для схуднення

Lamaxima

Суп-пюре з брокколі — рецепти з фото

Andrey

Залишити коментар